Een goed en betrouwbaar systeem hebben is belangrijk. Grip op je inbox en je agenda ook. Uiteindelijk is het nog veel belangrijker of je gelukkig wordt van het werk dat je doet. Ik zie de handvatten waar ik mijn klanten van voorzie als de basis waarmee ze dat werk goed kunnen uitvoeren. Maar nogmaals: wanneer het werk dat je doet niet bijdraagt aan waar jijzelf naartoe wilt in het leven, zul je nooit gelukkig worden. Onlangs heb ik ter inspiratie het boek “Geluk, the world book of happiness” van Leo Bormans gelezen. In dat boek hebben 100 ‘geluksprofessoren’ de essentie van geluk samengevat op basis van hun onderzoek en ervaring. Vandaag: wat zijn de in dat boek meest genoemde elementen van gelukkige mensen? Dat waren deels de usual suspects, en deels ook wat ik in ieder geval niet verwachtte.
Snel door dus naar de spoedcursus hoe-word-ik-gelukkig ;-)
- veruit meest genoemd in het boek is een positieve levensinstelling. Je zou zeggen dat eerst aan de basisbehoeften voldaan moet zijn om gelukkig te worden. Dit blijkt slechts ten dele waar: in een vluchtelingenkamp wonen terwijl de straaljagers overvliegen is nooit iets om blij van te worden. Uiteindelijk gaat het er – van die extremen afgezien – toch om of je tevreden bent met wat het leven je te bieden hebt. Dus redelijk onafhankelijk van hoe rijk je bent, of je ziek bent of gezond of wat voor omstandigheden dan ook. Slaag je er in gewoon te genieten van iedere dag, je werk, de mensen om je heen?
- heb concrete doelen. Een mooie, want deze sluit helemaal aan bij wat ik als trainer mag doen: mensen grip geven op de waan van de dag. Vaak komt het herontdekken van je doelen en verlangens daarbij aan de orde. Slechts 3% van alle mensen blijkt concrete doelen te hebben – voor mij onbegrijpelijk! Wie ze wel heeft, en er elke dag aan werkt ze te bereiken, stapje voor stapje, komt verder in het leven en is veel gelukkiger.
- sociale interactie. Introvert of extravert, uiteindelijk heeft iedereen mensen om zich heen nodig. Het blijkt dat mensen die graag in het gezelschap van anderen verkeren gemiddeld gelukkiger zijn. Extraverte mensen staan hier dus op een kleine voorsprong. Gemiddeld he, want voor introverten zijn er weer andere omstandigheden waar ze gelukkig van worden: juist het regelmatig alleen kunnen zijn bijvoorbeeld.
- een gevoel van persoonlijke vrijheid, ook de vrijheid om af en toe ongestraft de regels te kunnen breken. In collectivistische landen zoals Japan kan dit niet, mensen zijn daar gemiddeld genomen dan ook ongelukkiger. En ja, daar schijnt een oorzakelijk verband tussen die sociale groepsdruk en geluk te bestaan.

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
> Voorgaande 2 punten gecombineerd lijkt er om te gaan dat geluk inhoudt wel met anderen te verkeren, maar in vrijheid om je eigen beslissingen te nemen
- spiritueel bewustzijn en het aanhangen van een religie in het bijzonder. Alle studies tonen dat religieuze mensen gelukkiger zijn. Persoonlijke noot: bijzonder is dat religies van de buitenwacht vaak het verwijt krijgen mensen in een keurslijf te stoppen. Toch lijkt het feit dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen bij te dragen aan een gevoel van geluk.
- huwelijk, het hebben van een levenspartner draagt overal ter wereld bij aan het geluksgevoel.
- je plek op de maatschappelijke ladder. Deels. Vooral in minder welvarende landen speelt die plek een rol van betekenis. In het rijke Westen minder: het is niet zo dat CEO’s van grote ondernemingen het meest gelukkig zijn.
- iets doen voor een ander zonder daar wat voor terug te verwachten maakt ons gelukkiger. Je zou het misschien niet verwachten, uiteindelijk blijken we toch altruïstische wezens. Zelfs op fysiologisch niveau want ons brein produceert stoffen die ons gelukkig maken wanneer we onbaatzuchtig zijn. Dit wordt ook wel de “helpers high” genoemd naar analogie van de “runners high” die duursporters ervaren.
- Boven een bepaald inkomensniveau – zoveel dat je er op de plek waar je woont redelijk van rond kunt komen – maakt extra inkomen je vrijwel niet gelukkiger. Ook is het effect van zo’n inkomensverhoging binnen de kortste keren uitgewerkt. Wanneer geld je belangrijkste motivator is dreig je in de spiraal van nooit-genoeg terecht te komen. Begrijp me niet verkeerd: geld is wel degelijk belangrijk, vind ik dan. Een goed inkomen verdienen met werk waar je hart ligt is ontzettend belangrijk. Maar ga je voor het geld, of staat werken vanuit je hart op de eerste plek? Als het goed is volgt in het laatste geval geld vanzelf. Ik durf gerust te zeggen dat de keuze die ik enkele jaren geleden maakte mij enorm beïnvloed heeft. Ik besloot om veel meer te doen wat ik zelf wilde en te ontdekken waar in het werk mijn hart lag. Het anderen mogen helpen grip te krijgen op de waan van de dag geeft een enorme kick. Dat ik er mijn brood mee verdien is fijn. Alleen: brood verdiende ik voorheen ook, maar dát werk gaf veel minder voldoening. Eerder schreef ik trouwens over mijn persoonlijke ontdekkingsreis, mocht je dat nog eens willen nalezen.
Tenslotte: het leukste feitje uit het boek vond ik hoe er in Bhutan over geluk gedacht wordt. In de jaren zeventig bedacht de koning het concept van Bruto Nationaal Geluk als alternatieve maat voor de levenskwaliteit in zijn land. Er wordt in Bhutan nog altijd mee gewerkt.
EN NU WERKEN AAN JOUW GELUK?!
Aan geluk gaat vooraf dat je je zaken goed voor elkaar hebt. In deze drukke tijd betekent dat minimaal een betrouwbaar systeem voor al je commitments en TODO’s. Wil je zo’n systeem opzetten, dan ben ik jou graag van dienst. Ik mag mij verheugen in een groeiende schare tevreden klanten die het daar van harte mee eens zijn.
Dit artikel is geïnspireerd door het boek “Geluk, the world book of happiness” van Leo Bormans
[Nieuw] Spoedcursus hoe-word-jd-gelukkig http://t.co/yYHUseA2Cy
[Lunchvoer] Spoedcursus hoe-word-je-gelukkig http://t.co/yYHUseA2Cy
[Avondploeg] Spoedcursus hoe-word-je-gelukkig http://t.co/yYHUseA2Cy
Hoe word je gelukkig? Een spoedcursus http://t.co/yYHUseA2Cy
Niet happy? Hoog tijd voor een spoedcursus geluk http://t.co/rqALSjqs4n