Hoe veilig zijn mijn gegevens eigenlijk in ‘de cloud’?

Zie Cyberattack on Google Said to Hit Password System – NYTimes.com
via Twitter/Huubkoch

In December afgelopen jaar is een aanval op de systemen van Google uitgevoerd. Voor de buitenwacht is het enigszins onduidelijk wat er gebeurd, en wat de gevolgen zijn. Toch lijken die mee te vallen. Het werpt wel licht op de vraag: hoe veilig is het eigenlijk om mijn gegevens bij een externe partij op te slaan? En dan nog wel een buitenlands (vaakAmerikaans) bedrijf? Een goede vraag, die ik eerlijk gezegd ook vaak gesteld krijg. Mijn antwoord is een driestaps raket, ehh.. redenering:

[ 1 ] echte, 100% veiligheid krijg je nooit. Google garandeert die niet, en niemand anders doet dat. Kan dat ook helemaal niet. Bovenstaande artikel bewijst dat maar weer eens

Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan met jouw gegevens. dan zullen bonafide bedrijven jou dat vaak laten weten. Mosterd na de maaltijd misschien, maar je weet dan wel waar je aan toe bent. Onder Amerikaanse wetgeving zijn in de VS gevestigde bedrijven verplicht melding te maken van incidenten. In Nederland is een dergelijke wetgeving voor zover ik weet in de maak

[ 2 ] Google en al die andere bedrijven zullen er echt alles aan doen om jouw gegevens te beveiligen. Het veilig opslaan van gegevens is hun bestaansrecht. Mensen zullen alleen hun vertrouwelijke gegevens in de cloud hangen als ze deze bedrijven vertrouwen.

[ 3 ] Je kunt natuurlijk kiezen om niet mee te doen in de trend gegevens extern op te slaan. Maar je profiteert dan meteen helemaal niet meer van alle mogelijkheden die het Web (2.0) tegenwoordig biedt. Alle online diensten slaan jouw gegevens op externe systemen op. Niet meedoen is jezelf compleet isoleren van al dat moois. En wat voor jou nu misschien nog slechts ‘mooi’ is, wordt in de toekomst de standaard manier van werken. Voor veel mensen – ook wel eens “werknomaden” genoemd -* is* dit trouwens al de standaard.

Daarnaast: je moet dan zelfs overwegen of je wel zoiets als een LinkedIn profiel wilt: allemaal persoonlijke gegevens die op een Amerikaanse server staan te draaien.

Conclusie: deze redenering volgend geef ik al die bedrijven in het volste vertrouwen (nou, laten we daar 99,9% van maken…) mijn gegevens  – en profiteer in ruil ten volle mee van alle mogelijkheden die dat biedt: online samenwerken, overal bij mijn gegevens kunnen, een gesynchroniseerde agenda, etc.etc. Ik zou niet meer zonder willen!

Ben jij het met me eens, of heb je een andere insteek? Ik ben benieuwd naar je mening! Laat je hem hieronder achter?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Hoe veilig zijn mijn gegevens eigenlijk in ‘de cloud’?

  1. @Patrick – Backupify: check! Hier ook in gebruik, en tot volle tevredenheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.