Hoe je met IND in de flow blijft

Goed geluimd zet Petra zich aan het werk: hard aan de slag met een nieuwe serie artikelen. Al snel heeft ze een raamwerk voor een serie van 5 uitgedacht. Aan de slag, schrijven nu. Dan gaat de telefoon – het is Gerrit die vraagt of ze even tijd heeft. Nou ja, ze heeft hem nu toch al aan de lijn, dus waarom niet? Twintig minuten later zijn Petra en Gerrit bijgepraat en hebben ze afgesproken na te denken over een mogelijke samenwerking. Leuk!
Maar waar was ze ook al weer mee bezig voor de telefoon ging. O ja, die serie – wat waren die 5 supertitels ook alweer die ze bedacht had? Helaas heeft het telefoontje haar compleet uit de flow van het werk gehaald…

foto Anne Zuidhof Compleet in je werk opgaan, in de wetenschap dat je precies de juiste dingen aan het doen bent. En mocht je dan toch tijdens die klus onderbroken worden, dan maakt dat niet uit – je blijft gewoon in de flow. Behalve een brandalarm is er weinig wat je van je werk kan afhouden.

Klinkt als muziek in je oren, maar niet als jouw werkelijkheid van vandaag? Zo’n manier van werken is best te doen. Het vergt wel wat voorbereiding, lees daarom vooral snel door.

 

EEN BETROUWBAAR SYSTEEM: DE BASIS

Zonder betrouwbaar systeem kun je het wel vergeten. Schrijf je de ene keer die toezegging om dat rapport op te sturen op een geeltje, en de andere keer in je agenda of op die al volgeladen TODO-lijst? Dan weet dat brein dus dat je dat rapport never nooit zult opsturen.. Herkenbaar?

Een goed systeem is vooral niet die laatste gehypete tool waar de hele wereld op lijkt te wachten. Een betrouwbaar systeem is vooral een manier van werken. Lees mijn introductie van dat Betrouwbare Systeem wanneer je dat nog niet gedaan hebt.

HOE HOUD JE DE FLOW VAST?

Met een goede structuur als basis wordt het veel gemakkelijker echt ‘aan het werk’ te zijn, die acties van je actielijst te doen die vandaag relevant zijn, je doelen dichterbij halen. Geen idee van je doelen: doe een mindsweep. Toch kan het nog steeds gebeuren, sterker het zal gebeuren, dat er iets tussendoor komt: “pling“, je was even vergeten je mail uit te zetten ;-) “tring“, vergeten je telefoon uit te zetten, of je krijgt die plotselinge opwelling van inspiratie – belangrijk, laat die niet verloren gaan!. Zogezegd allemaal nieuwe input.

Noteer in zo’n geval waar het om gaat, je toezegging terug te bellen, een korte krabbel over jouw burst of inspiration. Daarna zet je je direct weer aan waar je mee bezig was. Net als een rivier die een korte rimpeling vertoont als je er een steen in gooit en daarna onverstoorbaar doorstroomt. Eigenlijk gebeurt er dit:

  1. nieuwe Input
  2. direct Noteren
  3. Doorgaan met je werk – samen noem ik ze IND

Ik zie klanten hier vaak mee worstelen. Voortdurend raken ze afgeleid en gaan dan dankbaar met het nieuwe aan de slag. Ha, afleiding!
Zo krijg je nooit gedaan wat je je voorgenomen hebt. De in dit artikel geïntroduceerde structuur behoedt je hiervoor en zorgt dat je in de flow kunt blijven. IND: Input Noteren en Doorgaan. Zo zorg je dat je alles waar je aan begint ook afrondt. Uiteindelijk krijg je hierdoor veel meer gedaan.

Waar het in het geval van Petra misloopt is dat ze zich laat onderbreken tijdens de creatieve, meest belangrijke fase van haar werk: de periode waarin ze nieuwe dingen creëert. Zonde, want het uitschrijven van die mooie artikel reeks lag voor het grijpen. Met IND heeft ze voortaan een wapen tegen onderbrekingen. Niet om ze te voorkomen, wel om er zo flexibel mogelijk mee om te kunnen gaan.

KUN JE WEL WAT “BETROUWBAARHEID” GEBRUIKEN?

Je bent zeker geen onbetrouwbaar persoon. Je doet absoluut je best alles te onthouden. Maar je manier van werken kan wel een upgrade gebruiken. Ingewikkeld is het niet, je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wel is het belangrijk zelf in actie te komen. Zorg in ieder geval dat je nu aan de eerste stap zet: ruim de komende periode tijd in waarin je je systeem onder de loep neemt en stap voor stap aanpast. Zet hiervoor desnoods blokken van 1-1,5 uur in je agenda.

Dan ben je er nog niet. Helaas.

Er komt meer kijken bij het opzetten van een goed en betrouwbaar systeem dat jou in de flow van je werk houdt. Het systeem moet gevuld worden, en dat vergt discipline en routine. Het gaat niet vanzelf. Hoe dan ook raad ik je aan hier actief mee aan de slag te gaan. De tijd die je hier in steekt verdien je vanaf nu elke dag terug.

Kun je hier wel een zet(je) bij gebruiken, of wil je gewoon sneller aan de slag? Schaf dan mijn audiotraining aan die je stap voor stapt helpt het systeem op te zetten. Of werk 1-op-1 met mij om een Doorbraak in je betrouwbaarheid te creëren. Wat je ook doet, zorg dat je het systeem op de rit krijgt. Dat maakt ook jou een stuk Betrouwbaarder. Heel veel succes gewenst!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

7 gedachten over “Hoe je met IND in de flow blijft

  1. Pingback: Maak meters vandaag - je uitstelgedrag aanpakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.