Hoe je met 1 ministap het vliegwiel aan het draaien krijgt

Tien of meer kilo afvallen. Stoppen met de hele dag op Facebook zitten. Kappen met die drie chocoladerepen per week. Minstens. Weer twee keer per weer hardlopen of eindelijk naar de sportschool. Minderen met dat krankzinnige e-mailen de hele dag door.

vliegwielJe hebt vast wel van zulke voornemens. Al jaren neem je jezelf regelmatig voor volgende week, na de vakantie, of nadat die ene opdracht afgerond is nu echt te beginnen. En steeds stel je jezelf teleur want het blijkt lastig volhouden. Zomaar vanuit het niets 2 keer wekelijks naar de sportschool gaan lukt niet zomaar. In een keer je e-mail verslaving stopzetten? Vergeet het maar. Bad habits laten zich niet zomaar uitroeien. Zo kom je in een eindeloze spiraal van onvervulde voornemens terecht. Zwaar balen! En je snapt het ook niet want je intentie is goed, en het zou het allemaal een stuk prettiger maken toch.

De experts hebben lang nagedacht over en zijn verdeeld over de vraag waarom het veranderen van onze gewoontes niet lukt. Volgens mij zit Charles Duhigg op een goed spoor. In het lezenswaardige Macht der Gewoonte (Engels: The Power of Habit) legt hij aan de hand van vele voorbeelden uit hoe het misloopt op de routines die wij jarenlang ontwikkeld hebben en die zich tot ijzeren wetten in onze breinen verankerd hebben. Maar in tegenstelling tot veel zelfhulpboeken waar vooral veel theorie behandeld wordt over de achtergrond van die routines gaat hij juist in op hoe we die routines echt kunnen doorbreken. De oplossing (b)lijkt soms verbluffend eenvoudig; kortgezegd komt het er op neer de schadelijke routine door een nieuwe, goede, te vervangen. Klaar.
Okeeee, lekker! Ga ik meteen doen. Ehh, nee dus. Er komt wel iets meer bij kijken dan de intentie hebben een nieuwe routine te introduceren. Dan blijft het alsnog bij een voornemen.

JOUW UITDAGING VOOR KOMENDE WEEK

Krijg jouw vliegwiel in beweging

Vandaar dat ik de komende tijd met jou aan de slag wil je slechte gewoontes aan te pakken. We gaan voor goud, en beginnen juist daarom met een kleine stap. Om te voorkomen dat je voornemen …bij een voornemen blijft. Ik wil je vragen vandaag, nu, een kleine en super concrete stap te zetten in de richting van een voor jou belangrijk voornemen. Minder kilo’s, meer bewegen of een beter georganiseerde agenda – maakt niet uit. Maak de stap zo concreet dat het niet te lastig is en je er direct mee kunt beginnen. Denk aan:

  • uitzetten van die irritante notificaties en pop-ups in je mailprogramma – levert je dagelijks meer rust
  • vanaf vandaag dagelijks 1 keer nee zeggen tegen een verzoek – maakt niet uit hoe klein
  • één glas water per dag extra drinken – in plaats van een koek minder want dat is al een te grote stap

ESSENTIEEL: zet een dagelijkse reminder in je agenda of takenlijst die je daadwerkelijk moet afvinken (behalve natuurlijk als je de mail notificaties uitgezet hebt; dan gaat het vanzelf). Die reminder helpt om je actiestap niet te vergeten, belangrijk voor waar het om gaat. Alles voor implementatie.

Gewoonte veranderen? Zwaar moeilijk. Tenzij je bij het kleinst denkbare begint.

Doe dus mee en laat hieronder weten wat je gaat doen.
Als stimulans voor jezelf en inspiratie voor anderen!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Hoe je met 1 ministap het vliegwiel aan het draaien krijgt

  1. Vandaag breng ik het snoep in mijn vakantiehuis, waar ik op een hond pas, naar de kelder, zodat de drempel te hoog is om steeds wat te pakken, terwijl ik het eigenlijk niet wil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.