Dit artikel is eerder verschenen in de Update Effectief Werken. Regelmatig een nieuw bericht over slimmer digitaal werken in de breedste zin van het woord. Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan snel (gratis) in!
Zelf ben ik een enthousiast gebruiker van LastPass. Een gratis programma waar je op een heel eenvoudige en toch veilige manier je wachtwoorden bewaart. Er zijn trouwens veel meer van dergelijke programma’s. De basis is bijna altijd hetzelfde als bij LastPass.
Wat is het?
Een wachtwoord programma kun je zien als een digitale onkraakbare kluis. Deze kluis nestelt zich na installatie in je webbrowser (Internet Explorer, Firefox en Google Chrome). Al jouw toegangscodes worden daar vanaf nu veilig in opgeslagen. Het gaat daarbij om wachtwoorden op de toegang tot letterlijk alle websites die jij ooit bezoekt. Van al je webdiensten tot verkoper bol.com tot je webmail en je internetbankier omgeving. Alle inlog gegevens zitten veilig achter jouw zogenaamde Master Password dat toegang geeft tot LastPass. LastPass bewaart nergens het werkelijke wachtwoord. Omwille van de veiligheid is dat in zogenaamde versleutelde vorm (via encryptie) opgeslagen. Hierbij geldt wel het principe weg=weg. Zorg dus dat je een ingewikkeld wachtwoord maakt dat je toch nooit zult vergeten.
Voordelen
- Je hoeft nog maar 1 keer voor iedere website je wachtwoord in te voeren. Eenmaal opgeslagen in LastPass hoeft dat nooit meer. Ook niet op een andere computer. Wanneer je namelijk met je LastPass gegevens inlogt, zijn al je gegevens direct weer beschikbaar
- Vanaf nu kun je ingewikkelde wachtwoorden gebruiken voor nieuwe webdiensten. LastPass onthoudt ze voor je. En doet zelfs een suggestie voor je, die je met een druk op de knop kunt overnemen
- LastPass kan ook grotere formulieren automatisch voor jou invullen. Denk aan die ellenlange formulieren waar je steeds weer naam, adres, telefoonnummer, e-mail etc.etc. moet invullen. Hoe vaak heb je dat al gedaan? Met LastPass bespaar je jezelf ook hier tijd en typewerk. Handig!
Nadelen?
- Wat mij betreft niet. Bedenk wel dat jouw wachtwoorden ergens in de internet cloud terecht komen. Ze zijn weliswaar versleuteld zodat een ander er niet zomaar bij kan. Toch zal je zelf deze afweging moeten maken. Voor iedereen ligt dit anders, wat mij betreft levert het zoveel voordelen op dat ik in volle overtuiging van LastPass gebruik maak. Alleen de toegang tot internetbankieren e.d. die laat ik buiten LastPass
Wil je niet dat je gegevens in de internet cloud rondzwerven en toch wachtwoorden beheren? Kies dan bijvoorbeeld voor Keepass. Dit is geen webdienst maar software die je op je computer (Windows, Mac, Linux) installeert. De gegevens worden in dat geval alleen op je eigen computer geïnstalleerd.
Meer weten voor je aan de slag gaat? Bij LastPass hebben ze hele behulpzame video’s die je precies laten zien wat je krijgt

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
Dank voor de tip!
Nou, het lijkt inderdaad erg handig, Arjan, ik heb toch wel wat bezwaren. Zeker op het terrein van privacy: welke garantie heb je nu dat het in de cloud bewaarde master password ook altijd zo goed beschermd en versleuteld blijft? Ieder land heeft weer een ander privacybeleid en er is geen garantie nu en in de toekomst dat men even zorgvuldig omgaat met jouw persoonsgegevens, dat het niet te hacken is, enz. Je geeft zelf al aan ‘Alleen de toegang tot internetbankieren e.d. die laat ik buiten LastPass’ . Dat zou niet nodig moeten zijn wanneer de versleuteling dusdanig is, dat het niet (onderweg) gekraakt kan worden. Moet je het dan helemaal niet gebruiken? Natuurlijk wel, maar ik denk dat je je eerst moet afvragen voor welke sites en systemen je het wil inzetten. Dus de afweging maken welke risico-gevoelige informatie over jezelf je niet in de cloud wilt opslaan en dan is je hoofd nog altijd de beste plek. En voor ouderen die wat vergeetachtig dreigen te worden, is dan misschien een vertrouwd familie- of vriendenhoofd te gebruiken.
Concurrent 1Password is ook erg prettig in gebruik!
@Marca: graag gedaan! ;-)
@Annemarijs: dank voor de aanvulling. Je hebt volkomen gelijk dat er een risico is. Je hebt nooit de garantie dat LastPass ergens een fout in hun software heeft zitten, of dat men in de toekomst andere ideeën over privacy heeft. Het probleem speelt overigens bij alle gegevens die je in de cloud plaatst. De vraag omtrent veiligheid wordt mij vaak gesteld: en, zoals je zelf al aangeef, ieder moet voor zich bepalen of hij/zij meedoet en wat er dan precies online gegooid wordt. Voor de meesten zal helemaal niet meedoen overigens geen optie (meer) zijn…
@Patty uit het oogpunt van simplicity ;-) heb ik niet teveel andere oplossingen genoemd. 1Password is een goed en veelgebruikt alternatief
Nog een goed alternatief is passpack. ( http://www.passpack.com )
@Mendelt: Passpack kende ik nog niet, ziet er degelijk uit, lijkt op het oog veel overeenkomsten met Lastpass te hebben…
Zelf gebruik ik al ruim een jaar Roboform. Die slaat de data lokaal op, deze sync ik met al m’n PC mbv Dropbox. Werkt super!
Het feit dat Roboform niet al m’n data heeft is voor mij een argument tov Lastpass.
@Ewout: inderdaad bewaart Lastpass je wachtwoorden in versleutelde vorm. Het voordeel is dat je heel eenvoudig toegang hebt op alle systemen waar je het op installeert. Het nadeel is inderdaad dat je moet vertrouwen op Lastpass, nl. dat ze je gegevens veilig opslaan. Overigens geldt dit voor Dropbox ook… ;-)