Hoe de overgrootvader van het time management jou danig in de weg zit

LET OP: dit is géén geschiedenis, maar hele praktische informatie. Just so you know ;-)

Eind 19e(!) eeuw bedacht Frederick Taylor een vernieuwende manier om werknemers hun tijd in de fabriek zo efficiënt mogelijk door te laten brengen. Goeie ouwe Frederick werd daarmee feitelijk de grondlegger van het huidige time management.

Taylor bedacht een oplossing voor een destijds dringend probleem: hoe die luie fabrieksarbeiders in het gareel te houden? Of aardiger gezegd: hoe zorg je ervoor dat ze zo productief mogelijk zijn in die 12 uur dat ze elke dag op de fabriek rondhangen?

Hij was daarmee de grondlegger van het wetenschappelijk management. Een doordachte manier om in een fabriek de inzet van de arbeiders zo productief mogelijk te maken. Ze zoveel mogelijk te laten doen in zo min mogelijk tijd. Werkt prima. Tenminste, wanneer je arbeiders als productie-eenheden ziet. Het was een heel andere tijd: sociale ontplooiing van laag opgeleiden was niet belangrijk.

Wat je ook van de denkbeelden van Taylor vindt – sommigen noemen het uitbuiting-, ze werden uitgewerkt in een tijd waarin heel anders over arbeiders gedacht werd dan tegenwoordig. De tijd (what’s in a word…) heeft daarna bepaald niet stilgestaan. Taylor’s denkbeelden worden echter nog breed gedeeld.

DE NIEUWE ARBEIDER NEEMT ZELF HET HEFT IN HANDEN

Tegenwoordig wordt het meeste werk door hoogopgeleide kenniswerkers uitgevoerd. Deze Nieuwe Arbeiders – jij en ik dus – doen dat grotendeels in digitale systemen vanuit grote kantoren. En steeds meer vanuit flexplekken zoals Seats2Meet. Of ‘gewoon’ de CoffeeCompany. Wij worden niet graag wetenschappelijk doorgemeten. En het liefst ook niet gemanaged. Weg met de manager-oude-stijl die ons eventjes vertelt wat te doen en hoe. Dat bepalen we liever zelf. Wel moeten er natuurlijk resultaten op tafel komen. Daar worden we op afgerekend. Vinden we ook logisch.

Terug naar de realiteit: meestal is in het werk op een of andere manier een hiërarchische verhoudingen in het spel. Zelfs wanneer je als Zelfstandig Professional (ZP’er) opdrachten aanneemt. De één verstrekt een opdracht, de ander voert hem uit. Zo efficiënt mogelijk. Dit heeft zich sinds Taylor vastgezet in onze hoofden. Zo hoort het. Denken we.

JIJ EN IK ZIJN LUI GEWORDEN

foto Anne Zuidhof Het mega-grote nadeel: we zijn ontzettend lui geworden (*). Door onze verwachting van anderen afhankelijk te maken staan we zelf stil. In afwachting van concrete opdrachten kijken wij ondertussen even die leuke video die Thea net in de mail stuurde. Ik kan het weten: zat jarenlang in een omgeving waar, laten we zeggen, medewerkers niet echt gestimuleerd werden de beste versie van zichzelf te worden. Desastreus voor zowel sfeer als omzet. Kijk Office Space (imdb, wikipedia) voor inspiratie. Gelukkig kan het ook anders.

STAP UIT DAT BEPERKENDE KEURSLIJF

Zit jij op een of andere manier in zo’n (hiërarchisch) keurslijf? Of zit je jezelf in de weg door onbewust je eigen strenge manager te spelen? Dan is het hoog tijd je daar aan te ontworstelen. Zowel de organisatie waar je werkt als jouw eigen instelling houdt je dan klein. Ga aan de slag met een goed systeem om je tijd effectief te gebruiken.

Je gaat weer zelf nadenken over je eigen doelen en dromen. En brengt die onder handbereik door een super-praktisch en krachtig systeem toe te passen. Samen met je opdrachtgever. Want werken aan je doelen gaat het prettigst wanneer die deels overeenkomen met die van de ander.

De actie ligt nu bij jou. Klik je dit artikel weg, of ga je iets met de boodschap doen? Hoe je het doet maakt me echt niet uit. Als er maar iets gebeurt. Eerst wat reuring. Zodat die overvolle bovenkamer van je wat meer rust krijgt.

Het is mijn missie om drukbezette zelfstandige werkers (niet per se zelfstandigen) een blijvend lege inbox en grip op hun planning te geven. Vanuit mijn jarenlange ervaring help ik je daar uiteraard graag mee. Ook als je zelf aan de slag gaat: prima! Denk dan alleen niet “volgende week begin ik”. Je weet dat dat ook bij lijnen niet werkt. Soms is een helpende hand van buitenaf een slimme manier om snel verandering te bereiken. Geen idee of mijn aanpak iets voor jou is? En kijk eens wat anderen van die aanpak vinden.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Ik ben benieuwd wat jouw eerstvolgende actie is. Laat je het me weten? Dat mag via de mail, of hieronder

(*) PS: lui is soms prima hoor ;-) Bepaalde taken lenen zich tot automatiseren, groepsgewijs verwerken enzo. Voer die klusjes snel uit en je houdt meer tijd over voor de breinkrakers. Of voor vrije tijd….

5 gedachten over “Hoe de overgrootvader van het time management jou danig in de weg zit

  1. Hi Arjan,

    Die hiërarchie zit op de één of andere manier nog steeds ingebakken. Ik merk het ook bij mij werk. Werkgever willen graag zelfstandige, creatieve, betrokken medewerkers die zelf nadenken en verantwoordelijkheid nemen.
    Daarvoor is ruimte geven nodig. Vervolgens zitten ze hun mensen zo dicht op hun huid om die zelfstandigheid, creativteit enz. te stimuleren dat het contraproductief werkt. De medewerkers daarentegen willen graag zelfstandig, creatief, betrokken en verantwoordelijk zijn en accepteren dat die baas zo in hun nek hijgt. Een mooi voorbeeld van vastgeroeste patronen.
    Ik denk dat jij, vanuit time management wel wat ruimte voor allemaal kunt helpen scheppen :-).

  2. Ja Hetty, het is inderdaad wederzijds: zowel managers als hun ‘ondergeschikten’ hebben nooit geleerd dat het ook anders kan. Zitten in hetzelfde web gevangen. Zeker helpt goed timemanagement daarbij. Het is dan wel belangrijk dat je daarbij verder kijkt dan dingen zo efficiënt mogelijk doen. Veel meer gaat het om de JUISTE dingen doen, weten waar je naartoe wilt (doelen, dromen). Dat is inderdaad waar ik graag mee help.

  3. Mijn eerstvolgende actie is mijn woonkamer in razend tempo aan kant maken. Saai werk maar als het gedaan is erger ik me niet meer aan de rommel en kan ik me op belangrijker zaken concentreren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.