Hoe blijf je productief in lauwe tijden EN bij super drukte?

Uitersten: Hard bezig met nieuwe dingen ontwikkelen in rustige periode kan lastig zijn. Prio’s stellen als het druk is ook. De kunst is in beide gevallen waarde toe te blijven voegen en productief te blijven. Eén ding helpt. In beide gevallen zelfs.

foto Anne Zuidhof Herken je deze uitersten? Ik wel hoor. Natuurlijk ben ik al jaren behoorlijk goed georganiseerd. Actielijsten, doelen helder, regelmatig reviewen waar ik mee bezig ben. Het helpt allemaal ontzettend. En toch gebeurt het mij ook: is het een rustige periode met weinig concrete opdrachten (decemberperiode en zomervakantie zijn voor trainers en coaches “berucht”) dan blijkt het soms lastig om in actie te blijven. Toch valt of staat mijn bedrijf bij mijn eigen inzet. Juist in deze tijd is het belangrijk nieuwe programma’s, bijvoorbeeld online trainingen, uit te werken en daadwerkelijk in de markt te zetten. Daar is op andere momenten veel minder tijd voor.

Daarnaast zijn er van die perioden dat je overspoeld lijkt te worden door de ene na de andere klus. Hoeveel projecten kan een mens aan? Van tijd tot tijd kan het je aanvliegen: zoveel te doen! Hoe bepaal je nou wat er eerst moet, en nog even kan blijven liggen. Alles lijkt belangrijk en urgent.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Wat ik in beide gevallen doe lijkt ook in beide gevallen tegenstrijdig: in drukke tijden zou je zeggen “Arjan, zet ff een tandje bij dan lukt het wel”. En “Tsjakkaa! – Kom in actie, joh!” lijkt passend wanneer er weinig te doen lijkt. Wat ik dan juist doe, wanneer het onrustig begint te worden in de bovenkamer van al die losse eindjes, is de spreekwoordelijke stekker er uit trekken. Een dag offline, nergens aan denken, een mooi (toch vaak zakelijk, dat dan weer wel) boek lezen. Tijd doorbrengen zoals ik dat wil. Gepland luieren maakt echt productief. En fijn dat dat is! Na zo’n offline dag begint het altijd weer te bruisen. Die tijd lijkt gewoon nodig om alles op z’n plek te laten vallen. Daarna is het inderdaad hard aan de slag. Maar dan uit volle overtuiging in plaats van mezelf een schop onder de **** te geven. Het mooie is: als vanzelf komen tijdens zulke dagen de inzichten aanwaaien, bijvoorbeeld hoe ik de wat lastiger zaken van het ondernemen aan moet pakken. Die ene klant die maar niet terugbelt: zelf achteraan of juist laten gaan?

Je kunt heel hard denken, terwijl loslaten meestal juist de belangrijkste inzichten brengt. Hoera voor ons onderbewuste brein!

Een goede afwisseling tussen ontspannen en knallen. Dat is impact hebben.

Share

8 thoughts on “Hoe blijf je productief in lauwe tijden EN bij super drukte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.