Hoe bedwing je je RSS feeds?

Hoe ga je om met RSS-feeds die heel veel artikelen leveren zoals bijvoorbeeld NU.nl? Goede vraag: een abonnement op een website is via RSS slechts een druk op de knop. Vervolgens komt alle informatie wel naar jou toe. Alhoewel je eigen keus, loopt de hoeveelheid informatie zo al snel op. Hoe houd je je RSS feeds in bedwang? Hieronder heb ik verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

 

RSS LEZER FEEDLY

Allereerst heb je natuurlijk een RSS feed reader nodig. Daarvan zijn er vele die je gratis kunt gebruiken. De beste en meest gebruikte feed reader is op het moment echter overduidelijk Feedly. Deze snelle en overzichtelijke reader werd al vlug populair nadat Google Reader in juli 2013 door Google buiten gebruik werd gesteld. Hier ga je naar de Feedly website.

 

HOUD JE RSS FEEDS IN BEDWANG

Daarna kun je als je wilt je verder verdiepen in de mogelijkheden je online informatie te beheren. Onderstaand vind je enkele mogelijkheden.

  • Wavii.com

Wavii is een  nieuwe manier om nieuws rondom je favoriete onderwerpen te volgen. Het mooie is de sociale kant hiervan: door je te verbinden met andere gebruikers kun je elkaars interesses zien. Zo kom je op nieuwe interessante nieuwskanalen uit. Andersom kun je ook aan je volgers laten weten wat jij interessant vindt. Vooralsnog zijn de onderwerpen volledig gericht op sociale media en de tech-sector. Het concept is echter veelbelovend. Heel benieuwd hoe deze dienst zich gaat ontwikkelen. Bij Wavii log je in met je Facebook account.

Wavii was een mooie dienst tot deze door Google overgenomen werd in 2013. Zoals het met de meeste diensten gaat die Google overneemt blijven die niet lang beschikbaar.

  • Subfeeds

Veel sites, vooral de grote blogs en nieuwssites, bieden naast een hoofdfeed met alle berichten subfeeds aan per onderwerp. Kijk eens bij nu.nl dan zie je subfeeds voor algemeen, economie, sport e.d. Kijk trouwens goed rond, want soms zijn er meer subfeeds dan op het eerste gezicht lijkt. Bij nu.nl bijvoorbeeld zijn binnen de hoofdcategorieën vaak nog meer feeds beschikbaar. Bijvoorbeeld ‘Internet’, ‘Games’ en ‘Gadgets’ binnen het grotere ‘Tech’. Zo kun je heel  nauwkeurig zelf bepalen wat je wilt volgen. Een abonnement neem je meestal door op het oranje RSS-icoon te klikken. Daarvan zie je in het plaatje een voorbeeld.

  • Pocket (voorheen Read It Later)

Deze dienst maakt het mogelijk vanuit je browser een pagina op te slaan om later te bekijken. Je legt hiermee een leeslijst aan die je later rustig kunt nalezen. Dat kan direct via de website, maar via een app op je mobiele device. Het nieuwe Pocket is veel visueler ingesteld dan het vroegere ReadItLater. Met name het lezen op mobiele apparaten is hierdoor een stuk overzichtelijker geworden. De ruimte is hier te kort, maar vaak kun je vanuit je RSS-lezer direct naar Pocket opslaan. Bijvoorbeeld door via ifttt (lees wat ifttt ook al weer is) gesterde items in Feedly direct naar Pocket te sturen (met dit ifttt recept).

  • Wees selectief

Het klinkt voor de hand liggend: niet alles lezen wat er op je afkomt. Jouw tijd is kostbaar: tijdens een uur RSS-feeds lezen had je ook iets anders kunnen doen. Beschouw je het lezen als werk dan is het zaak dat je niet de hele dag in je RSS-lezer verblijft. Doe je dit in “privé-tijd, dan trouwens ook niet ;-)
Bedenk daarom of de feed waarvan je op het punt staat een abonnement te nemen, jouw toekomstige tijd wel waard is. Bij twijfel, beter niet doen.

 

 

Nog enkele oplossingen voor wie technisch wat verder de diepte in wil:

Feed43 is een tekst-gebaseerde manier om eigen feeds te bouwen op websites die die niet zelf aanbieden. Het gaat hier om website die wel nieuwe content aanbieden maar zonder feed. Erg lastig, want om te zien of op deze sites nieuwe content verschijnt, moet je er zelf naartoe. Véél te tijdrovend. Zolang de nieuwe content volgens een vast patroon aan de pagina toegevoegd wordt (meestal is dat het geval), kun je met Feed43 een feed bouwen. Die feed voeg je vervolgens toe aan je favoriete RSS-lezer. Wordt de pagina dan bijgewerkt: voilà, een update in je RSS-lezer.

  • Yahoo Pipes

Vergeleken met Feed43 is Yahoo Pipes een meer visuele manier om feeds te bouwen. Het is nog steeds een tool die vooral technisch ingestelde mensen zal aanspreken, maar er komt minder ‘handwerk’ bij kijken. De mogelijkheden zijn vergaand en krachtig: vanuit bestaande informatiebronnen kun je nieuwe, volledig naar jouw wens ingerichte, nieuwe bronnen produceren. Je maakt hierbij gebruik van talloze mogelijkheden als string-manipulatie, reguliere expressies en zelfs het benaderen van informatiebronnen als een database – via een SQL-achtige taal, YQL …ik zei toch al dat dit voor technneuten is ;-). Lees bijvoorbeeld hoe je een eigen feed samenstelt van alleen maar goed nieuws – weg met al die negatieve berichten!

In 2015 heeft Yahoo de stekker uit Pipes getrokken

Tot zover. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden dan deze. De bedoeling is vooral je aan het denken te zetten over je eigen informatiegedrag en tijdsbesteding op het web. Jouw zakelijke tijd is beperkt, en die wil je dan ook zo goed effectief mogelijk inzetten. Neem wanneer je je feeds doorneemt je eigen uurtarief eens in gedachte. Bedenk dan of de tijd die je besteedt aan het volgen van zakelijk nieuws jouw aandacht ook echt waard is? Niet alles hoeft per sé gelezen te worden.

Ik ben benieuwd naar jouw persoonlijke tips om je RSS-feeds in bedwang te houden. Deel ze gerust hieronder!

7 gedachten over “Hoe bedwing je je RSS feeds?

  1. Arjan, Ik had gehoopt nu eens een “recept” te vinden waarmee ik op een simpele manier berichten met steekwoorden kan toelaten of juist weren uit mijn RSS feeds.

    Geen kritiek op jouw artikel wat goed en volledig is. Er is gewoon geen goede en voor niet-zo-techneuten toegankelijke manier om dat te bewerkstelligen. Yahoo Pipes komt daar bij in de buurt en ik heb daar al eens mee gespreeld maar dat is heel technisch voor veel mensen.

    Ik behelp me maar door elke dag door mijn feeds heen te worstelen en de “cherries” er uit te “picken”.

    Ik heb een dergelijke probleem ook met Twitter: waarom kan ik in de mainstream apps (zoals Tweetdeck, Hootsuite) nou niet al die tweets uitfilteren van mensen die ik ontvolgd heb, of met “twuste” in de tekst?

  2. @Jos Voor Google Reader had je voorheen Postrank die precies dat deed wat jij wilt. Helaas heeft Google die gesunset zoals dat zo mooi heet. Nu is het wachten of deze dienst geïntegreerd gaat worden in de Reader. Zou fijn zijn… verder werk ik net als jij met cherrypicking. De boven beschreven diensten hebben allemaal hun nut; voor dagelijks RSS bijhouden echter is meer nodig

    W.b. Tweetdeck: via de instellingen kun je filters zetten op steekwoorden die je NIET wilt zien. En een zoekkolom op dat wat juist wel je interesse heeft. Werkt prima hier, zolang je tenminste de desktop-versie gebruikt en niet de browser plugin

  3. Pingback: De valkuilen van filteren op het grote boze web | Meer focus, beter plannenMeer focus, beter plannen

  4. Pingback: Wat is jouw informatie strategie?

  5. Pingback: Hoe bedwing je je RSS feeds? | Zuyd2.0 | Scoop.it

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.