Hoe Barack Obama Dingen Gedaan Krijgt – word ook super productief!

Dit artikel is een verkorte samenvatting van How Barack Obama Gets Things Done en is voorzien van mijn persoonlijke aanvulling. Het artikel en de doorlinkjes daarin bieden een unieke blik in het werkzame leven van een van de machtigste mensen ter wereld. De president van de Verenigde Staten gaat van een aantal eenvoudige regels uit om meer gedaan te krijgen.

HOE KOMT OBAMA ZO SUPER PRODUCTIEF?

 • Start je dag al een dag eerder

Nadat zijn familie is gaan slapen heeft Obama het rijk alleen en werkt nog een tijd door. Papieren doornemen, zelf doordachte beslissingen nemen die anders in overleg met zijn staf veel te veel tijd zouden nemen.

AZ: zelf plan ik mijn volgende dag meestal door tevoren te bedenken wat mijn Grote Keien ofwel Big Rocks (ook wel genoemd Meest Belangrijke Taken) zijn: wat is voor morgen het allerbelangrijkste om te doen? Als het maar even kan start ik daar mijn werkdag mee. Vòòr e-mail, vòòr sociale netwerken. Je hebt vroeg in de ochtend al een belangrijk stuk werk gedaan, en het geeft ook nog eens voldoening.

 • Breng beslissingsvermoeidheid terug

Obama draagt alleen blauwe en grijze pakken. Hij denkt ook niet na over het eten. Kwestie van prioriteiten stellen. Voor Obama is het van groot belang zodat zijn hoofd ontlast wordt van deze voor hem triviale zaken.

AZ: Voor jou en mij ligt dit als gewone stervelingen net iets anders. Toch probeer ik ook zoveel mogelijk beslissingen slim te nemen. Dat is meestal niet door er zoveel mogelijk over na te denken. Niet voor niets blijkt uit veel onderzoek dat “een nachtje er over slapen” tot het nemen van betere beslissingen leidt. Slapen doe ik dan ook graag! ;-)

 • Sluit je criticasters buiten

Obama kijkt niet naar CNN, MSNBC, praatprogramma’s en andere nieuws-gerelateerde uitzendingen. Hij kijkt met zijn team naar sportprogramma’s en discussieert daarover. Het blijkt dé manier om het roer over je beslissingen in eigen handen te houden. Zeker als president van de VS heb je meer dan genoeg tegenstanders. Luisteren naar alles wat ze te zeggen hebben kost je je hele werkdag.

AZ: mijn persoonlijke stelregel is dat ik wel degelijk luister naar mensen die het eventueel niet met mij eens zijn. Daarna besluit ik snel of de kritiek terecht is of niet. Zo niet, dan laat ik het voor wat het is. Geeft rust.

 • Oefenen. Oefenen. Oefenen

Obama begint elke dag met 45 minuten cardiofitness of gewichten. Hij merkt dat de rest van zijn tijd veel productiever is na een goede workout.

AZ: korte workout. Elke ochtend.

 • Persoonlijke tijd is heilig

Drie momenten in de agenda zijn voor Obama heilig: die workout ’s ochtends, avondeten met zijn familie en de eerder genoemde nachtelijke werk-sessie.

AZ: het laatste jaar ben ik kritischer naar mijn eigen agenda gaan kijken. Met name in het weekend vraag ik me vaker af of het echt nodig om aan de slag te gaan? Vaak is het antwoord een duidelijk nee. Het inruimen van persoonlijke tijd kan lastig zijn, wel geeft het rust. En door nietsdoen kom je vaak als vanzelf weer tot nieuwe inzichten. Geen-werk is soms dus gewoon werk. En over wat ‘persoonlijk’ is doe je beter niet te krampachtig: als boekenwurm vind ik niets lekkerder dan in een café met een latte boeiende vakliteratuur lezen!

Wat zijn jouw manieren om productiever te werken? Deel het met elkaar in de comments hieronder.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

9 gedachten over “Hoe Barack Obama Dingen Gedaan Krijgt – word ook super productief!

 1. @Welmoed: mooie aanvulling voor ons gewone mensen. Denk niet dat Obama heel veel last heeft van uitstelgedrag. Daar heeft hij helemaal geen tijd voor ;-)

 2. Wat Barack allemaal NIET hoeft te doen is:
  boodschappen doen (personeel); koken, de was (personeel); contact met familie & vrienden plannen (zijn vrouw); iedere dag naar zijn moeder om te controleren of ze voldoende eet en haar medicijnen inneemt en haar begeleiden naar de dokter; cadeautjes kopen (zijn vrouw/secretaresse);
  het huis schoonmaken (zijn vrouw); vuilnisbak buiten zetten, computer naar de reparateur brengen etc etc.
  Lijkt me heerlijk rustig in je hoofd als je je alleen maar op je werk hoeft te concentreren. Of …? Misschien is het ook wel een bijzonder eenzijdige bezigheid en maken die andere activiteiten je leven rijk en divers.

 3. Pingback: Automatiseren alleen iets voor nerds? Echt niet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.