Het probleem met het stellen van doelen

..waarom je beter werkt met de wijsheid van nu

INTRODUCTIE – onlangs heb ik mijn eigen lange-termijn doelen weer onder de loep genomen. Altijd verhelderend om te zien hoe snel die dingen verouderen. Dat betekende dus een serie oude doelen en projecten afvoeren, nieuwe opvoeren. En..oude doelen nieuw leven inblazen. Je kunt nog zo goed bezig zijn, in de waan van de dag zie je de grote lijn al snel over het hoofd. Ik ook. Regelmatig mijn betrouwbaar systeem compleet doorlopen is van levensbelang wanneer je impact wilt houden. 

Laat me 1 ding zeggen, voordat je me misverstaat: doelen zijn nuttig, doelen zijn belangrijk, en doelen kunnen motiveren. Die stip op de horizon zorgt dat je geïnspireerd blijft.

foto Anne Zuidhof Zo. Met dat uit de weg: helemaal gericht zijn op grote doelen stellen voor de (verre) toekomst kan je juist ontzettend in de weg zitten in je dagelijkse werk. Ik zie (te) veel mensen die blijven vasthouden aan doelen die hen niet (meer) inspireren. Zonde van je energie.

Doelen veranderen want leven en werk veranderen. Alles is in beweging. Jouw doelenlijst zou dat ook moeten zijn. Met sommige dingen ben je jaren bezig. Wanneer je, zoals ik, een merk aan het uitbouwen bent kun je niet verwachten dat 1 jaar genoeg is. Maar wanneer je al 5 (10, 15?) jaar een boek wilt schrijven en het komt er steeds niet van, vraag je dan af of dat wel een doel moet zijn.

Doelen zijn dingen die jij wilt bereiken, en waar je nu ook actief aan werkt. Gebeurt er niets, dan heb je een wens te pakken. Ook prima, verplaats je doel dan naar je Later-Misschien Lijst.

Blijf je halsstarrig proberen een gevierd auteur te worden, zonder te weten hoe dat aan te pakken? Je komt waarschijnlijk bedrogen en teleurgesteld uit. Er is genoeg om jouw aandacht aan te geven. Laat het los, dat geeft ruimte. En wie weet gaat je onbewuste opeens hard aan de slag met je nieuwe wens. Krijg je zomaar inspiratie.. om bijvoorbeeld een inmiddels geslaagd schrijver te interviewen voor inspiratie. Of om een mindmap te maken van de opzet van je boek. Want ergens wil je toch graag….


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

EEN ANDERE AANPAK VOOR JE DOELEN

Zorg vooral dat je weet wat nu, vandaag, van belang is. Doe elke dag iets dat bijdraagt aan je langere-termijn doelen. Al weet je nu nog niet of je die ook zult halen. Of dat ze er later heel anders uitzien. Ga met de wijsheid van nu gewoon aan de slag met wat voor nu het beste lijkt. Of wat in ieder geval gebeuren moet.

En wees flexibel, die doelen zijn niet in steen gegoten. Pas aan wanneer nodig. Wat dacht je van:

  • van “leukere werkomstandigheden creëren” naar “toch een andere baan zoeken” of..
  • ..van “een andere baan zoeken” naar “toch mijn werkomstandigheden aanpassen
  • van “hele zolder verbouwen” naar “dakvensters laten plaatsen op zolder
  • van “nieuwe ebook dienst in de markt zetten” naar “zelf een eerste ebook publiceren
  • van “bedrijf opzetten om ondernemers aan een ton omzet te helpen” eerst zelf eens “een ton omzet halen

Werken met doelen blijft in mijn ogen ontzettend belangrijk. Veel belangrijker is echter nog dat je flexibel blijft. Wanneer die ene samenwerking niet zo uitpakt als je dacht, vertrouw dan liever op je onderbuikgevoel: als je het gevoel hebt dat er iets niet goed zit, dan zit het dat waarschijnlijk ook niet.

Zorg daarom voor een actuele doelenlijst. En kijk die minimaal elke paar maanden door, liever nog maandelijks. Pas aan wanneer nodig. Dat houd je scherp en flexibel. Wees niet te bang regelmatig doelen af te voeren. Dat geeft ruimte voor nieuwe doelen, waar je met frisse energie mee aan de slag gaat!


PS: Hoe zorg jij dat je TODO’s van vandaag
alignen met waar je naartoe wilt? Deel gerust hieronder met de andere lezers voor een interessante discussie.

Share

6 thoughts on “Het probleem met het stellen van doelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.