Het kan je niet ontgaan zijn: het is deze week de Week van het Nieuwe Werken. Via billboards en demonstratief in roze ochtendjas gestoken kantoorwerkers worden we opgeroepen de files te mijden en meer te thuis-, flex- of zelfs tele(?!)werken. Het resultaat: nu weten we zeker dat iedereen in Nederland Het Nieuwe Werken gelijk stelt met thuiswerken. De vraag is natuurlijk wat we hier mee opschieten: gaan we nu massaal thuiswerken? Gaat het milieu gered worden? Als je de onderzoeken mag geloven niet: maar liefst 68 % van de Nederlanders ziet niets in Nieuw Werken thuiswerken: we stappen blijkbaar massaal ’s ochtends uit ons bed met de heerlijke gedachte ’s ochtends naar ons knusse debiteuren/crediteuren kantoor af te reizen.
En dat we massaal Nieuw Werken gelijkstellen aan flexwerken is ontzettend jammer! We gaan daarmee namelijk compleet voorbij aan vele veranderingen die momenteel in de maatschappij en economie plaatsvinden:
- We begeven ons hardhollend naar een economisch model waarin de hiërarchie een steeds kleinere rol gaat spelen. Nog altijd doet de van nature veranderingen tegenhoudende hiërarchie haar uiterste best haar bestaan te rechtvaardigen. Maar ik –en velen met mij!– geef je op een briefje dat binnen afzienbare tijd steeds meer de waarde van de netwerk economie (nog zo’n lekker ouderwetse term!) gaat blijken. Houd het sterk groeiende leger van kenniswerkende ZZP-ers goed in de gaten. Dit konden wel eens de leiders van de toekomst gaan worden!
- werken op basis van vertrouwen. Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar volgens mij werkt de hiërarchie per definitie vanuit wantrouwen. Vooruit, dat klinkt erg negatief, laten we het noemen een ingeboren neiging tot controleren en bijsturen. Dit bereiken managers door het maken van SMART afspraken met hun medewerkers. Dan controleer je namelijk lekker makkelijk of de afspraken en doelstellingen behaald zijn. Wat er feitelijk gebeurt is dat de medewerker geen enkele ruimte heeft zijn inspiratie en creativiteit tot uiting te brengen. Da’s namelijk buiten de lijntjes kleuren en dat wordt hier niet gewaardeerd. Hij doet precies wat er van hem gevraagd wordt en niet meer.
- sturen op output. Voor sommigen klinkt dit bedreigend: “hoor es, die output is toch makkelijk te faken? Dat is geen goede maatstaf” O ja, en wat dacht je van de hordes die zich nu via de 9-5 aanwezigheidsplicht naar hun volgende loonstrook internetten en roddelen? In combinatie met werken vanuit vertrouwen en eventuele controle achteraf ben ik er van overtuigd dat we de beoordeling op basis van aanwezigheid voor de meeste beroepen zo los kunnen laten
- de laatste jaren zijn de mogelijkheden om op afstand met elkaar samen te werken enorm toegenomen. Waren tien jaar terug video conferenties alleen aan (grote) bedrijven voorbehouden, tegenwoordig Skypen en Teamvieweren we met de andere kant van het land alsof het nooit anders is geweest. Software is sociaal geworden en heel eenvoudig te gebruiken, zelfs door beginnens
Al met al verandert er veel, deze lijst is zeker niet compleet. Waar het mij om gaat is aandacht te vragen voor die veranderingen. Of je het nu slimmer werken, nieuw werken of wat dan ook noemt maakt me niet eens zoveel uit. Wat vind jij? Mis je aspecten van het Nieuwe Werken die hier absoluut genoemd moeten worden? Een andere mening toegedaan? Ben jij degene die een andere, betere naam verzint die al die veranderingen omvat? Hieronder kun je je gedachtes kwijt: dit is tenslotte een onderwerp dat in beweging is en ons allen bezighoudt

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
Hoi Arjan,
Ik pieker me suf waarom meer dan 2/3 van alle werknemers absoluut niet wil thuiswerken? Zouden ze het thuis zo vreselijk hebben? Of zouden ze stiekem toch van die file houden (ff een momentje voor jezelf)? Als het dat laatste is, dan kunnen we meteen stoppen met asfalteren. Nee serieus, goed verhaal. Ik mis alleen de rol van de social media. Linkedin zorgt er toch voor dat je met ieder niveau in contact kunt treden. Dat doorbreekt ook de routine dat alleen de manager contact heeft met een klant. De secretaresse heeft middels haar Linkedinprofiel (en de goede connecties) direct contact.
Kennelijk zitten mensen toch erg vast gebakken aan oude routines en zijn ze maar moeilijk tot nieuw gedrag te bewegen. Prima maar dan ook wat minder klagen over de files graag!
@John: dank voor de aanvulling! En de omissie van sociale media was een opzettelijke: ik wilde jullie aan het reageren krijgen ;-) Natuurlijk zijn sociale netwerken als LinkedIn, Twitter en Yammer onmisbare elementen in het nieuwe werken…
En eerlijk gezegd verwacht ik dat de hype na deze week weer zal afnemen en voorlopig iedereen nog wel in de file zal blijven staan. Het is echt een proces van jaren waar we doorheen gaan denk ik. Generatie Y pakt al deze zaken – en zeker de sociale media – trouwens als vanzelfsprekend op. Daar kan de oudere garde nog iets van leren! Niet dat zij onmiddellijk ook al deze nieuwigheden op moeten pakken. Wel valt er veel te leren van elkaar denk ik: laten jong en oud met elkaar in gesprek gaan over hoe en waarom ze dingen doen zoals ze doen. Jong enthousiasme en ‘oude’ ervaring koppelen kan zeer waardevol zijn!
Ik geloof ook echt in je eerste argument: we werken toe naar een werkwereld met minder en minder hiërarchie (interessant overigens om dan boeken van Ricardo Semler te lezen). We zullen meer samenwerken als netwerken, op projectbasis. Mensen zitten nu nog zo vast binnen een organisatie of bedrijf, terwijl ze mogelijk beter tot hun recht komen als ze een andere functie bekleden, andere taken hebben en dit kunnen afwisselen.
Ach, hier kan ik een heel boekwerk over schrijven, maar dat doe ik niet. Mensen zullen het vanzelf gaan merken. En dan kan ik alleen maar hopen dat ze het op tijd in de gaten hebben.
@Patty: de boeken van Semler..nog niet aan toegekomen, al wil ik die zeker eens gaan lezen. Schijnt erg inspirerend te zijn. Soms verbaast het me echt hoe weinig veranderingsgezind mensen zijn: er zitten zo veel voordelen aan Anders Werken, of hoe we het ook noemen – al hoef ik jou niet te overtuigen…) Waarschijnlijk houden de verschillende functies binnen de hiërarchie elkaar gewoon in een ijzeren greep. Van managers wordt juist handhaving van de status quo verwacht, zij stralen dat uit naar de werkvloer. Werknemers op hun beurt nemen geen initiatief omdat ook van hen alleen het halen van hun doelstellingen verwacht wordt. Een cyclus die ergens doorbroken zou moeten worden. Jij en ik en velen met ons werken daar aan mee toch?
Pingback: Nuttige e-books over Het Nieuwe Werken en meer… | Arjan Zuidhof