Het Nieuwe Web: overkill, hype of tijdsbesparing?

Rondneuzend op het Wereld Wijde Web ben je natuurlijk wel eens de kreet Web 2.0 tegengekomen. Termen die je in Nederland in dat verband wel tegenkomt, zijn bijvoorbeeld “Het Nieuwe Werken”, “het Sociale Web”, “Sociale Software”, “Sociale Media” of “Het Sociale Netwerk“. Persoonlijk vind ik “Het Nieuwe Web” wel een aardige term, al zegt Google dat die ook al behoorlijk lang gebruikt wordt. Zoals altijd bij een verzamelterm als deze, zal iedereen een ander antwoord geven wanneer je de betekenis vraagt.

Wat is het nou?
RSS feedMaar ruwweg is “Het Nieuwe Web” – of, vooruit, Web 2.0, dat is tenslotte al een bijkans ingeburgerde term – een verzamelnaam voor alles wat het Web interactief maakt. Denk hierbij aan een zakelijk netwerk als LinkedIn (wie zit er nog niet op), de RSS-feed iconen die je overal ziet en een overweldigend aanbod aan interactieve websites waar je letterlijk alles kunt doen: van het bijhouden van je persoonlijke of zakelijke financiële administratie tot het met een groep mensen aan gedeelde documenten werken.

Dit kunnen collega’s zijn, maar net zo gemakkelijk iemand aan de andere kant van de wereld die je nooit eerder IRL – In Real Life – hebt gezien. Samen werk je aan een tekening, tekst, spreadsheet of presentatie. Of je maakt een account aan voor Evernote (//www.evernote.com), waar je al je gedachtekronkels, web adressen, plaatjes etc. op een echte 2.0 manier kwijt kunt. Makkelijk te bedienen, en binnen 2 minuten al aan het werk.

Gratis!
En voor ons Nederlanders wellicht nog het mooiste: bijna alle programma’s zijn gratis te gebruiken! Je schrijft je in, geeft een emailadres op, vaak nog even op een activatie link in een toegezonden email klikken. Inloggen, en je kunt beginnen! Bijna altijd kun je alsnog een betaald accounts nemen (waar je dan enkele euro’s per maand voor voor betaalt) met extra functies, onbeperkt gebruik, en zonder reclame (die nog al eens te zien is in gratis versies). “Ze” moeten tenslotte ergens van leven. Betaalde accounts zijn meer geschikt voor zakelijke gebruikers die niet steeds tegen kleine reclame boodschappen aan willen kijken, of de heavy users.

Wachtwoorden
Het lastigste is misschien nog wel om alle wachtwoorden die je gebruikt ergens handig op te slaan. Maar geen nood: ook in dit geval ligt er weer goede gratis software, klaar voor gebruik. Zie bijvoorbeeld Password Safe (//passwordsafe.sourceforge.net), een open source Windows programma. En Firefox bijvoorbeeld heeft standaard wachtwoord beheer aan boord. Let in het geval van Firefox wel even op dat je in dat geval een Master password gebruikt omdat anders iedereen die “show passwords” aanklikt vanuit het Firefox menu je kostbare wachtwoorden kan zien!).

Waarschuwing
O ja, nog even over wachtwoorden: je gebruikt toch niet overal hetzelfde wachtwoord? Niet doen hoor! Eén tip: houd in ieder geval je online wachtwoorden strikt gescheiden van die waar je op je bedrijfsnetwerk en je internet bankieren inlogt. Mocht er op een of ander gratis online service iets mislopen, dan zijn je zakelijke en financiële accounts in ieder geval gedekt.

Abboneren?
Dit was het even voor nu. De komende tijd zullen hier meer berichten over web 2.0 in al haar verschijningsvormen opduiken. Tools, technieken, is het al geschikt voor zakelijk gebruik? Er is heel veel te zeggen.

Klik op het RSS icoon rechtsboven om je te abonneren, als je op de hoogte wilt blijven. Van harte welkom!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.