Help, ik ben introvert ?!

Een introvert krijgt goede ideeën vaak tijdens me-time

Een introvert heeft af en toe behoefte aan me-time en krijgt dan ook vaak de beste inzichten

Voel je je wel eens verplicht om naar een feestje te gaan terwijl je er helemaal geen zin in hebt? Ben je aan het eind van een werkdag waarin je met veel collega’s samenwerkte meer uitgewrongen dan wanneer je de hele dag alleen zat? De kans is groot dat je van nature een introvert persoon bent. Een behoorlijk deel van ons is introvert, percentages variëren wild tussen 15 en 50 procent, laten we het op éénderde houden. In ieder geval ben je helemaal niet zo bijzonder, in tegenstelling tot hoe veel typische introverten zich vaak voelen. Dat je niet apart bent is het goede nieuws. Minder fijn is dat de hele samenleving tegenwoordig is ingericht op extraverte mensen. Je hoort sociaal te zijn, gericht op ontmoeting en samenwerking en jezelf te laten zien.

Zit je liever in je eentje op een liefst afgesloten kantoorkamer te werken, dan word je – onterecht – al snel als zonderling gezien. Langzamerhand is introvert iets geworden dat je liever niet wilt zijn. En dat is bijzonder jammer want jezelf veranderen op dit vlak is onmogelijk. Je kunt proberen je schuldgevoel kwijt te raken door jezelf vrolijker voor te doen dan je bent en jezelf te dwingen op alle uitnodigingen in te gaan. Intussen doe je jezelf geweld aan, en wordt dat schuldgevoel eerder groter dan kleiner.

Hoera, ik ben introvert!

Het is ook helemaal niet nodig jezelf anders voor te doen dan je bent. Introverte mensen zijn namelijk lang niet altijd de verlegen mensen op de achtergrond die niets te melden hebben. Sterker, het zijn vaak degenen met de beste ideeën. Door hun bedachtzaamheid en levendige binnenwereld denken ze lang na over wat op hen afkomt en komen dan met doortimmerde meningen en oplossingen. Als extravert zul je regelmatig op de rem moeten trappen en jezelf inhouden het antwoord er uit te trekken. Wees gerust, er wordt aan gewerkt! Introverten laten zich niet snel afleiden en kunnen zich daardoor eenvoudig voor langere tijd op hun werkzaamheden concentreren. Wel hebben ze meer dan andern de behoefte regelmatig alleen te zijn. Je kunnen terugtrekken op een eigen basis is de beste manier om weer op te laden. Introverten houden meestal best van een feestje houden en ook een presentatie verzorgen is echt niet altijd een punt. Wel kunnen zo zomaar denken dat al die mensen om hen heen praatgraag, ongeduldige, brutaal en pusherig zijn. Niets is minder waar, een beetje rekening houden met de kracht van de extravert is voor ons introverten af en toe heel nuttig. Samen komen we er wel.

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht blijkt uit onderzoek dat introverten minstens zo goed zijn in sociale interactie en leiderschap. Na afloop heb je dan wel behoefte aan me-time -en niet aan paintballen- om weer bij te tanken. Neem die tijd met jezelf, zoveel al nodig, want dat houd je op de been. Ook in een druk gezin of studentenhuis moet het mogelijk zijn die ruimte te nemen door goede afspraken te maken met je huisgenoten. Ook zij hebben er baat bij dat het iedereen in huis goed gaat. Zorg tegelijk dat je niet doorslaat en je slaapkamer nooit meer afkomt. Je valkuil is om je te ver van gezelschap te houden. Waarschijnlijk voel je zelf wel aan waar een goede balans is tussen tijd alleen en tijd voor anderen. Balans is fijn.

Het lastige voor ons introverten – ja, ik ook! – is dat de huidige maatschappij niet voor ons is ingericht. De wereld lijkt gemaakt speciaal voor extravert ingestelde mensen. Het wordt belangrijk geacht om mee te doen, sociaal te zijn. Groepswerk wordt bevoordeeld boven individuele bijdragen, je mening snel klaar hebben en laten horen, jezelf uiten wordt gewaardeerd. Hoewel we het zijn met andere mensen helemaal niet onprettig vinden, ligt de kracht van ons introverten elders. De introvert denkt na, overweegt, verdiept en reflecteert. En wisselt daar vervolgens graag met de juiste vertrouwde persoon diepgaand van gedachten over. De grootste uitdaging is misschien wel om je ideeën goed voor het voetlicht te krijgen want je wordt nogal eens over het hoofd gezien. Heeft zich dat al vertaald in frustratie -‘ze laten me er nooit tussen!’- weet: het is niet persoonlijk. Wees overtuigd van wat je te melden hebt en zet op de juiste momenten iets meer aan door bijvoobeeld net wat harder te praten dan je anders doet. De kans is groot dat je plotseling wél de kans krijgt je goede ideeën te ontvouwen.

En zo je dat nog niet doet realiseer je dat jij er mag zijn als persoon. Je hebt iets bij te dragen, en bent niet meer of minder dan je uitbundige evenknie, ondanks dat de maatschappij iets anders lijkt uit te stralen.

Help, je bent introvert? Dat staat te bezien. De wereld lijkt niet voor jou gemaakt, maar wanneer je je een klein beetje inleeft in de extraverte medemens kom je samen al snel een hele stap verder.

Aan de slag

Ga eens na of je je verandering kunt aanbrengen in je werksituatie wanneer die je te chaotisch is. Kun je af en toe ergens gaan zitten waar het rustiger is? Zijn er afspraken te maken over wanneer je bereikbaar bent voor anderen; vaak is het gewoon zo gegroeid dat iedereen bij elkaar binnenloopt en kan dat best anders zonder dat iemand daar nadeel van ondervindt.

Realiseer je dat je niet verplicht bent op iedere uitnodiging om weer eens koffie of bier/wijntjes te gaan drinken in te gaan. Met welke mensen ben je het liefst samen, wie geeft je energie? Zeg gerust wat vaker nee.

Grote kans dat je geïnteresseerd bent in een veelheid aan onderwerpen waar je je graag zoveel mogelijk in verdiept. Neem daar zeker de tijd voor, want dit is waar je energie van krijgt. Kijk of je dit kunt formaliseren door ergens les in te nemen, een cursus te volgen of één onderwerp te nemen waar je helemaal op losgaat.

Kleine aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben. Bedenk welke kleine stap je kunt zetten waardoor je beter in je vel komt en het heft weer in eigen handen neemt. Behoefte om je verder te verdiepen (het zou me niet verbazen)? Zoek online, in de bibliotheek of in de boekhandel naar informatie en boeken rond dit onderwerp. Er zijn legio goede boeken geschreven. Een aanrader is het boek “Quiet” van Susan Cain.

Lees ook het vervolg van dit artikel, speciaal voor extraverte mensen.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

1 gedachte op “Help, ik ben introvert ?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.