Heb jij ook zo’n last van tooleritis?

Ben jij ook de hele dag met je digitale tools in de weer? Elke keer weer die veelbelovende app van de dag proberen?

Hoeveel tijd besteed jij eigenlijk aan:

  • optimaliseren van de instellingen van je smartphone?
  • het uitproberen van wéér een nieuwe chat, game of productiveits app – er komt tenslotte elke week wel een nieuwe bij
  • je verdiepen in de finesses van pingen, Whatsapp, Google+ hangouts O nee, hangouts zijn alweer uit

LAAT JIJ JE REGEREN DOOR JE TOOLS?

foto Anne Zuidhof Wat heb je d’r an? Leuk, al dat gefröbel? De kans bestaat dan dat je je laat regeren door je tools. Bedenk eens hoeveel je hier eigenlijk mee opschiet. Je kunt uren besteden om een nét iets betere bestandsuitwisseldienst (helaas te lang voor Wordfeud) uit te proberen. Of de laatste chatdienst. Onder lifehackers is het fenomeen om steeds een nieuwe productiviteits tool te proberen een veel gezien verschijnsel *) Leuk en aardig en zeker nuttig wanneer je voor het eerst een systeem probeert. Niemand werkt tenslotte nog in Word Perfect 5.1 – snel: wat was SHIFT-F7 ook alweer? **)

TOOLS – DE WET VAN DE AFNEMENDE MEEROPBRENGSTEN

In de meeste van die nieuwe diensten vind je gelukkig snel je weg. De wet van de afnemende meeropbrengsten (toch nog iets opgestoken op de middelbare school ;-) ) slaat echter keihard toe: hoe meer nieuwe dingen je uitprobeert, des te minder ze toe zullen voegen aan je productiviteit. Tot het punt dat je beter stopt iets nieuws te proberen. Er moet ook nog gewerkt worden. De 80/20 regel (of 90/10, of zelfs 90/1) is hier van toepassing. Uiteindelijk wil je gewoon je werk kunnen doen. Je tools moeten niet in de weg gaan zitten. Je wilt jezelf niet gekmaken met steeds het nieuwste van het nieuwste te uitproberen.

HUH?

Verbaasd dat je juist hier dit advies krijgt? Via mij krijg je tenslotte o.a. alllerlei tips over goede takenplanners. En zeker, met name over de digitale takenplanners heb ik de laatste tijd aardig wat te melden gehad. De reden is dat veel mensen om mij heen nauwelijks een goed functionerend systeem hebben, en vooral: er zelf ook niet tevreden over zijn.
Mocht je daardoor op het verkeerde been gezet zijn en denken dat het vooral om die planners gaat..mag je mij de schuld geven ;-) Niets is minder waar. Een goede planner is erg belangrijk; toch gaat het uiteindelijk erom dat je werk goed kunt doen, en dat wat je doet in lijn is met je lange-termijn doelen.

WEES WIJS MET JE TOOLS

Bedenk eens of dat wat jij vandaag doet in lijn is met waar je heen wilt? Als het antwoord een overtuigd NEE is, dan is er iets aan de hand. Tenzij je eenmalig een baaldag hebt of vrij bent – geniet-ze of baal-ze. Werk je echter langere tijd aan dingen die jou geen steek verder brengen in je carrière, dan wordt het tijd voor verandering. Je bent zelf degene die die stap gaat zetten, niemand zal dat voor je doen. Kom vandaag nog in actie!

*) Ik ben natuurlijk de grote uitzondering. Hoe kan ik jou nu vertellen welke productiviteitstool het beste is wanneer ik ze niet allemaal uitprobeer ;-) Zonder dollen: ik vertoon ook trekjes van dit toolgedrag. Zelf vond ik een hele handige hulp dit te voorkomen via de eierwerkkermethode! **) hier zijn al die good old WP5.1 toetsenbordcodes


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Heb jij ook zo’n last van tooleritis?

  1. de 90/1 regel bereik ik met Google apps. goede samenwerking met mail, contacts, agenda en taken (jammer dat je taken nog geen alert kan geven). synchroniseren van contacts met iPhone met Syncablink, mail en agenda zijn een makkie op de iphone gewoon de browser. Mocht ik een nieuwe wens hebben; eerste in de plugin en extenties van Google apps kijken. Alleen voor bestanduitwisseling gebruik ik geen GDocs maar dropbox. Gdocs ligt net te ver van de routine van Verkenner en MS Office. Dropbox sluit daar goed bij aan. Ook op de iPad. So all in the cloud, no worries

  2. @Piet da’s een mooi en pragmatisch gebruik van Google diensten. Ben zelf ook fervent aanhanger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.