De schaduwzijde van alle informatie overal toegankelijk
Veel jongeren zitten de hele dag op hun telefoon te turen en springen bij iedere pling blij op. Ha, een bericht! Veel ouderen ook trouwens. Deze angst om iets te missen wordt in het Engels Fear Of Missing Out ofwel FOMO genoemd. Ook wel omschreven als “het verlangen om continue verbonden te zijn met wat anderen aan het doen zijn” is dit een bijkomstigheid van het informatie tijdperk. Recent onderzoek lijkt* er op te wijzen dat dit gedrag met problemen gepaard kan gaan. Alles overal en altijd bereikbaar zijn lijkt zo behalve de overduidelijke voordelen dus een forse schaduwzijde te hebben. Met zijn allen hebben we een ongekende nieuwshonger ontwikkeld die in veel gevallen doorevolueert tot een verslaving. In ieder geval kan zulke sterke betrokkenheid op anderen tot gevolg hebben dat niet meer waarderen wat we zélf eigenlijk leuk vinden.

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.
FOMO – FOR REAL?
“Nee joh, zo’n vaart loopt het niet” zeg je? En waarom vind jij dat je de hele dag door die eindeloos rinkelende telefoon direct moet opnemen? Letterlijk iedere e-mail direct moet lezen zodra dat bericht binnenkomt? Je werkt toch niet op een helpdesk? Wel? Zo ja, dan ben je geëxcuseerd (succes met deze intensieve baan…). In bijna alle andere gevallen denk je beter nog eens na. Is die extreem servicegerichte houding de kern van je werk, OK. Voor de rest van ons geldt dat we wel open moeten staan voor anderen, allen niet stante pede en op ieder moment. We hebben een eigen agenda en actielijst die ook uitgevoerd moeten worden. En hoe vaak laten we die agenda toch door anderen bepalen? Want dat is wat er meestal gebeurt wanneer je direct reageert op e-mails en telefoontjes. Twee à 3 keer per dag je mail, Twitter, Facebook, Plus, LinkedIn en Pinterest checken en in je voicemailbericht aangeven dat in absolute nood een SMS gestuurd moet voldoende zijn toch? Zou zeggen dat de 80/20 regel van Pareto daarmee ruimschoots gehaald wordt. Ver genoeg om in bijna alle gevallen nog prima servicegericht te zijn. In de gevallen waarin dat niet zo lijkt ligt het probleem overigens vaak bij de ander. Die zijn of haar best doet het eigen probleem over de heg te gooien. Kwadrant-3 werk noem je dat ook wel. Ben jij iemand die snel ja-zegt dan herken je dit als ontvanger van die fijne klussen vast en zeker.
Herken je meerdere van de volgende symptomen dan zit je wat mij betreft in de gevarenzone:
- Eindeloos TV kijken zonder doel
- De hele dag je e-mail openhouden en nieuwe mail direct lezen
- Altijd je telefoon opnemen (wanneer dat ding meer dan 5 keer per dag overgaat)
- Eindeloos surfen onder het mom van “research” – guilty as charged overigens ;-)
- Voortdurend dingetjes en klusjes doen terwijl je eigenlijk dat Rapport af moet maken of het Project in gang moet zetten
Zorg voor een goed overzicht van al je huidige projecten. Van daaruit bepaal je wat je vandaag en de rest van deze week echt gaat doen. En dat doen krijg je alleen goed voor elkaar zonder rinkelende telefoons en blievende iPads. Zet dus alle notificaties uit. Laat je niet onderbreken wanneer je gefocust bent op je werk. Dat werk is tenslotte al complex genoeg.
Last van FOMO? Heb jij het overwonnen? Voeg hieronder eenvoudig jouw bijdrage in de conversatie toe!
* lijkt. Er is dus nog geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan waardoor dit geen vaststaand feit is. De vraag staat nog altijd open of onze hersenen zich aanpassen aan ons informatiegedrag en er dus niet zoveel aan de hand is. Of dat dat niet het geval is en we op een groot probleem afstevenen. Kwestie van oorzaak en gevolg. Wel belangrijk te melden zodat ik niet van het strooien met pseudowetenschappelijke feiten beticht word ;-)
[Al gelezen?] Je bent toch geen helpdesk? http://t.co/Y86GJsR7hl
RT @azuidhof: Over het angst-iets-te-missen syndroom ofwel “Ben jij een helpdesk?” http://t.co/Y86GJsR7hl
RT @indigonl: Over het angst-iets-te-missen syndroom ofwel “Ben jij een helpdesk?” http://t.co/Th5K9QDHxI (via @azuidhof)
Heb jij last van FOMO, het Bang-Iets-Te-Missen syndroom? http://t.co/Y86GJsR7hl
Bang iets te missen? Klik hier! http://t.co/dwoqLkeE0c
Bang iets te missen? Vind hier uit hoe dat komt! ==> http://t.co/dwoqLkeE0c
Herkenbaar artikel! Op 1 mei 2013 ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om 30 dagen geen e-mail te versturen en maar 1x per dag mijn mailbox te kijken. Grootste angst vooraf? Dat ik iets zou missen. Nu weet ik dus dat dit FOMO heet…. Na een aantal dagen afzien, je wilt toch steeds kijken, ervaarde ik al dat mijn mailbox minder urgent werd. Nu, ruim 3 maanden later, zou ik niet meer anders willen dan maximaal 1x per dag mijn mailbox kijken. Je mist écht niks en het geeft zoveel rust! Probeer het!
Zeker nu dat mensen terugkomen van vakantie en vaak de rust hebben ervaring van even geen e-mail, kan ik aanraden dit door te zetten…..
Ha Kevin, goed dat je het een serieuze poging hebt gegeven en er in geslaagd bent die mailbox wat meer dicht te houden. Laat dit een inspiratie zijn voor anderen die hier nog tegenaan hikken en ..spread the word! ;-)
Na een aantal dagen afzien..ervaarde ik al dat mijn mailbox minder urgent werd. Nu .. zou ik niet meer anders willen http://t.co/U7NE4tSIhz
Bang iets te missen? Hier zie je hoe dat komt. Klik ==> http://t.co/dwoqLkeE0c
Bang iets te missen? Hier zie je hoe dat komt ==> http://t.co/dwoqLkeE0c