Pling, piep, plop. Wat onderbrekingen je kosten

Bij de ouderavond op de middelbare school viel het me weer op: kinderen geven zelf aan te worstelen met het enorme aantal Whatsapp berichtjes in de klasse-app die de hele dag binnenstromen. En hun ouders hebben geen idee hoe dat op te lossen. Ik vind het schokkend hoe we ons blijkbaar door onze mobiele apparaten laten regeren in plaats van dat ze waarde toevoegen aan ons werk en privé – want dat kan best. Goed omgaan met mobiele apparaten begint bij jong: hoe krijg je je puber nou zover dat ze zonder onderbrekingen haar huiswerk gaat maken.

Haar vragen de telefoon in de huiskamer te laten liggen misschien?

lees-mij-envelopHier zit een enorme kloof: aan de ene kant maken we gretig en veel gebruik van allerlei mobiele apparaten. Tegelijk ontbreekt iedere kennis om die hardware, software en apps echt goed te gebruiken. Dan verbaast zo’n bericht dat onderzoek laat zien dat scholieren met de computer niet beter presteren mij totaal niet. Wie leert onze kinderen goed omgaan met de moderne technologie? Zij, – en geef toe wijzelf kunnen er ook wat van – komen niet verder dan de Whatsapp open te hebben staan om OVER het huiswerk te praten. Honderdvijftig berichten en twee uur later vraag je je vertwijfeld af wat je nou de hele middag gedaan hebt. O ja, tussendoor ook nog even aan het Minecraften, Candycrushen en Youtuben – of hoe de app-du-jour ook heet – geweest.

Die telefoon en tablet kunnen zeker wat toevoegen; het ontbreekt alleen vaak aan de kennis hoe dat ding productief in te zetten. Wat die appjes betreft kun je als noodoplossing gewoon een tweede klasse-app starten voor de ‘serieuze’ berichten (zoals op de ouderavond bleek). Zou het helpen? Wie bepaalt tenslotte wat ‘serieus’ is? Intussen blijven ook die andere berichten om aandacht schreeuwen. Lees mij, lees mij!

En alsjeblieft, leer je kind vanaf het begin goede gewoontes aan! Inderdaad, in een andere ruimte leggen wanneer er gefocust moet worden werkt al erg goed. Kijk ook met hem naar de elektronische leeromgeving: weet zij haar weg te vinden? Waar staat alle informatie die ze nodig heeft? Leer je kind slimme Google skills aan (hint: vind je niet binnen 1 minuut googlen wat je zoekt dan heb je meer skills nodig). Leer haar tegelijk dat Google resultaten ook niet alles zijn; wat is de waarde van een Wikipedia resultaat, hoe herken je of een website betrouwbare informatie verstrekt. Jij vertrouwt toch ook niet alles wat je tegenkomt. Toch? Toch? (…) Duik ook eens samen in de instellingen van de gebruikte apps en website (Facebook, Youtube, Skype): je zult verbaasd zijn wat je daar allemaal kunt instellen.

Zomaar wat suggesties om te beginnen. Laat je kind (en jezelf?) beseffen dat er een tijd van ontspanning én van focus is. Die appjes hoef je echt niet meteen te lezen. Weg met de terreur van de blauwe vinkjes. Sterker, elk van die onderbrekingen kost je ruim een minuut voor je weer geconcentreerd verder kunt werken. Elk. Nieuw. Bericht. En veel meer wanneer je zojuist met geconcentreerd denkwerk bezig was. Denk daar eens over na.

Je zou trouwens denken (dat deed ik tenminste) dat een inkomende mail nog relatief onschuldig is. Niets is minder waar: een mail verstoort je concentratie namelijk bijna net zo erg als die rinkelende telefoon of een collega die in persoon naast je bureau komt staan. Gelukkig kun je die mailberichten gemakkelijk tot zwijgen brengen, voor je collega ligt dat iets lastiger ;-)

FEIT: iedere minuut die je steekt in het beter gebruiken van je telefoon en tablet verdient zich honderdvoudig terug

FEIT 2: iedere onnodige afleiding kost je een minuut waarin je ook je telefoon beter had kunnen leren bedienen

Rust in je hoofd: je hebt er meer invloed op dan je denkt, de bal ligt bij jezelf – zorg dat die ook bij je kind terecht komt. Zij of hij zal je (later) dankbaar zijn.

Veel te weinig rust en al van alles geprobeerd? Behalve het verzorgen van een workshop of training timemanagement fungeer ik met plezier als jouw tijdelijke sparringpartner om precies jouw situatie of die van je team een positieve draai te geven. Je weet me te vinden.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

3 gedachten over “Pling, piep, plop. Wat onderbrekingen je kosten

  1. Gewoon telefoon op vliegtuigstand en 3 x daags aan. Allaes wat je gemist hebt kan gewoon weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.