Gebruik de stoplicht methode om je werk te beoordelen

stoplicht op groen Tuurlijk, vooruitkijken is van groot belang wanneer je je doelen wilt bereiken. Een helder inzicht in waar je voor gaat geeft focus. Toch is het handig ook regelmatig achterom te kijken. Hoe heb jij het de afgelopen tijd gedaan? In dit geval geldt namelijk dat in het verleden behaalde resultaten ..inzicht geven of je in de goede richting bezig bent. De stoplicht methode helpt hierbij.

Ik gebruik zelf onder andere deze super eenvoudige stoplicht methode om voorzichtig wat wetenschappelijk onbetrouwbare conclusies te trekken. Al zolang ik me kan herinneren houd ik netjes mijn gewerkte uren bij. Moest vroeger van de baas, tegenwoordig van de Belastingdienst – die wil willen weten of je als zelfstandig ondernemer wel voldoende uren aan je bedrijf werkt.

 

GEWOON IN EXCEL

Ik doe dat op de meest eenvoudige manier die je je kunt voorstellen: een Excelsheet waarin uren-datum-type activiteit-korte omschrijving bijgehouden worden. Meer tijd hoef en wil je niet in zoiets steken toch?
Het handige van dit systeem is dat je eenvoudig de rijen een kleur kunt geven. In mijn sheet zijn dat – je voelt ze aankomen – groen, oranje en rood. Ofwel: “belangrijke activiteiten die zonder meer mijn bedrijf vooruit helpen” (groen), “twijfelachtig maar meestal ergens voor nodig” (oranje) en “zoveel mogelijk dumpen!” (rood). De eerste betreft vanzelfsprekend de tijd die ik aan opdrachten werk, het ontwikkelen van bijvoorbeeld mijn audiocursussen, klantgesprekken en andere activiteiten die vitaal zijn voor de ontwikkeling van mijn bedrijf.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

NIET ALLES IS NUTTIG

Sommige activiteiten zijn niet per sé onnodig, en toch ook niet direct van belang voor je werk. Ze zitten vaak in een schemergebied tussen nuttig en tijdverdrijf. Sleutelen aan je website, bijlezen op je vakgebied, de zakelijke tijd op Twitter en Facebook en dergelijke zijn wat mijzelf betreft NIET per sé van doorslaggevend belang. Oranje dus. Als gezegd: soms valt te betwisten of iets oranje of groen is. Of rood. Voor iedereen ligt dit weer anders, daarom kan alleen jij bepalen welke activiteit IN JOUW SITUATIE welke kleur verdient. Zelf vind ik het belangrijk dat meer tijd aan oranje activiteiten niet direct meer omzet of klanten oplevert, en die aan groene activiteiten juist wel. Groen heb je het liefst zo veel mogelijk, oranje is akkoord zolang het niet te veel wordt.
Groen is trouwens ook de kleur van “gas op de plank, meters maken!” nu ik er over nadenk…

 

KOM NIET IN HET ROOD

Tot slot die rode tijd: dat zijn nou typisch administratieve klussen die uit m’n tenen moeten komen. En die soms gelukkig ook uitbesteed kunnen worden (hoera, nieuwe boekhouder gevonden!). Let wel: rode tijd valt nooit helemaal te vermijden. Sommige onderbrekingen die voor jouw werk niet direct nuttig zijn horen erbij, ze overkomen je. Wel houd je het best in de gaten of de rode tijd oploopt. Want dat is het signaal om ofwel werk uit te gaan besteden en meer te delegeren. Ofwel om jezelf een schop onder je k*nt te geven: gewoon hard aan de slag en kappen met deze onzin!
Iedere ochtend je kikker slikken is alvast een goede strategie om die rode tijd te verminderen.

 

DRUK OP DE ACTIEKNOP

De meeste stoplichten fietsers en wandelaars zijn voorzien van nog een onderdeel. Zij kunnen namelijk via de bekende knop-aan-een-paal invloed uitoefenen op het groene licht. Ook jij kunt op een dergelijke knop drukken. De Actieknop. Zie het gebruik van deze knop als een soort reset van je werkpatroon, een kritische blik op waar je tijd in gaat zitten. Open die Excelsheet en kijk naar de kleurverdeling. Veel meer rood dan gebruikelijk – en nogmaals, alleen jijzelf bepaalt wat té veel is – en de actieknop dient hoognodig ingedrukt te worden. Wat ga je anders aanpakken? Zo zet je jezelf weer “op groen”. Letterlijk en figuurlijk.

Oftewel. Vraag jezelf regelmatig af: staat mijn stoplicht vooral op groen, oranje of ..rood? En is het tijd om die actieknop weer eens in te drukken?
Heeft het indrukken van de actieknop onverhoopt nou niet het gewenste effect? Graag zet ik jou in de actiestand.


Meer artikelen zoals deze ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn eZine en ontvang wekeljks waardevolle tips. Plus mijn gratis ebook "Reken af met het Inboxmonster!".
Share

7 thoughts on “Gebruik de stoplicht methode om je werk te beoordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.