[Gastblog] Hoeveel focus heb je?

Je schrikt wakker van de wekker en slaapdronken vraag je jezelf af, is het alweer tijd? Snel onder de douche, een paar happen ontbijt naar binnen en – in de file – naar je werk. Op je werk aangekomen is er niets meer over van de stress die jij had om er op tijd te zijn. Een paar collega’s zijn al aan het werk, een aantal druppelen nog binnen. Je start je computer en checkt je mail. Tegen de tijd dat je mailbox leeg is en je net je derde kop koffie binnen hebt is het een uur of elf en ben je toe aan een pauze.

Herkenbaar? Misschien niet en werk je thuis, heb je alle gelegenheid om uit te slapen. Of misschien ben je een ochtendmens en heb je tegen elf uur al hardgelopen, piano gespeeld, muziek geluisterd en ben je op de hoogte van wat er in de rest van de wereld gebeurt, en … verzin maar.

Als ik een stap achteruit doe en probeer te kijken waar we samen mee bezig zijn, dan zie ik allemaal verschillende mensen, maar wat bereiken we samen? Elke dag heeft een eigen routine, we leven ons eigen leven, we gaan onze gang en hopelijk verdienen we daarmee genoeg. Maar, dragen we bij aan de omgeving waarin we leven? We laten ons vaak leiden door onze gevoelens, emoties, de zaken die dagelijks op ons afkomen en de wensen van anderen. Is het mogelijk om de leiding te nemen in ons leven? Is het mogelijk om zelf die keuze te maken?

Natuurlijk is het mogelijk! Daarvoor hoef je – in de meeste gevallen – geen wereldveranderaar te zijn, je baan op te geven of zelfstandige voor worden. Meer bijdragen aan je omgeving en de mensen om je heen, doe je door zelf de leiding te nemen. Een voorbeeld:

Mijn werkdag begint vaak met een rondje hardlopen, daarna ga ik aan de slag, thuis. Heb ik afspraken buiten de deur? Dan plan ik ze zo dat ik niet tijdens spitstijd onderweg ben. De tijd die ik daarmee bespaar, besteed ik graag aan de focus op mijn doelen. Hoe blijf ik scherp om ook echt een verschil te maken voor de omgeving waarin ik leef? 

Bedenk maar eens hoe je ideale werkdag eruit zou zien. Welke tijden houd je aan, hoe ziet je werkomgeving eruit, en hoe draag jij bij aan je omgeving?

Neem even de tijd om je deze vragen op te schrijven en kijk dan hoe de werkelijkheid meer op je ideaal kan gaan lijken.

En nu de praktijk! Een aantal gemakkelijk toe te passen acties om meer bij te dragen:

 1. Begin de dag met een voornemen: vertel jezelf wat je vandaag gaat bereiken en zorg dat het eerste wat je doet daaraan bijdraagt, begin klein en maak je doel haalbaar, daarna kun je verder!
 2. Zorg dat anderen je niet van dit voornemen af kunnen houden:
  1. zorg dat je niet afgeleid wordt door meldingen, berichten en telefoontjes,
  2. sluit je af van social media,
  3. sluit je e-mail af,
  4. en als laatste, (belangrijk!) voor jullie allemaal niet meer reageren, reserveer wel een tijdstip waarop je wel aan de slag gaat met deze dingen, maar laten die niet je dag en je bijdrage een je omgeving bepalen.
 3. Gebruik de tips die Arjan je geeft om effectiever te werken en meer tijd en focus te besteden aan het bijdragen aan je omgeving als kenniswerker.

Als laatste: we zijn benieuwd wat je van dit artikel vindt. Deel hieronder je adviezen om meer focus te hebben en zo meer bij te dragen aan de omgeving.

Dit is een gastblog van Jan van Baardewijk. Jan is trainer bij Waarom Leiderschap. Hij traint mensen tussen de 23 en de 36 op het gebied van persoonlijk leiderschap.

Speciaal voor de lezers van dit artikel: je kunt dit ervaren in een kosteloze online videotraining over Authenticiteit, met een coaching-sessie t.w.v. € 50,-, klik hier.

Share

7 thoughts on “[Gastblog] Hoeveel focus heb je?

 • De Bhagavad Gita heeft een soortgelijke boodschap. De weg naar de verlichting begaat men door dat te doen waar je het meest voor geschikt bent. De Gita promoot zelf discipklne en je werk met passie uitvoeren. Veel mensen laten zich van dit pad afleiden door de culturele verwachtingspatronen, versterkt door de media. De Gita zegt dat autenticiteit een belangrijk element is van het goede leven.

  Ik ben niet religueus en ik lees dit boek op een filosofisch niveau. Ik heb dit boek op de universiteit bestudeerd.

  Managers hebben geen self-help boeken nodig, alles wat je nodig om een goed leven te leiden is reeds door de klassieken opgeschreven. Lees Plato, lees de Gita, Descartes en als je een dikke huid hebt, Immanuel Kant.

 • Elke dag spreek ik met mezelf af me te richten op maar 1 taak tegelijk en probeer mijn dag in te delen volgens het 50/10/50/30 principe wat inhoudt, 50 min gefocused te werken, 10 min. rust, 50 min gefocused werken en dan 30 min. minder inspannende taken zoals telefoontjes, mail, bijkletsen collega’s. Daarnaast spreek ik met mezelf af om m’n mail maximaal 3 keer per dag te checken en af te handelen volgens het GTD principe (inclusief de tips van Michael Linnenberger van het boek Master Your Workday Now).

  Bovenstaande principes mislukken me helaas vaker dan me lief is. Maar ik blijf volhouden en ga ervan uit dat de aanhouder wint.

  Op di/wo en do gaat m’n wekker om kwart voor zes, drink ik een halve liter water en sta om 6 uur buiten om m’n rondje van 11 tot 15 km te hardlopen. Op vrijdag loop ik meestal maar een half uurtje zodat ik op zaterdag ontspannen m’n lange duurloop (20 km +) kan doen. Dit ochtendritueel geeft een enorme boost aan je energie voor de rest van de dag. In principe kun je niet stuk. In het begin is het even wennen maar na een week of vier/vijf weet je al niet beter en is het een gewoonte geworden. Probeer het maar eens uit.

  Time management: ontzettend interessant en ik ben er dagelijks mee bezig waarbij ik hoop dat ik het punt ga bereiken dat ik er niet meer bij na hoef te denken.

  Nadeel is dat wanneer je gefocused gaat werken je opmerkingen kunt krijgen van je omgeving dat je de deur van je kantoor zo vaak dicht hebt en het gevoel van hoogdrempeligheid bij hun toeneemt. Helaas heb ik een “gesloten” deur nodig om echt gefocused te werken.

 • Bedankt voor jullie reacties!

  Mooi dat je terugverwijst naar de klassiekers Peter, ik vind die schrijvers prachtig en vernieuwend, dat bewijst ook wel het feit dat ze nu nog steeds genoemd worden. Toch zijn ze – zoals je schrijft – niet allemaal even toegankelijk. Maar ja, als ik voor dat vrije uurtje moet kiezen tussen Kant of een parabel van Blanchard…

  Jan, bedankt voor je tips, leuk om te horen hoe je bezig bent met focus! Time management is elke dag weer een uitdaging en wat die deur betreft: leg je collega’s uit hoe dat voor jou werkt. Maar zorg ook dat die deur af en toe een tijdje open staat, om de hoge drempel te voorkomen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen tijdens de 10 en de 30 minuten van je principe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.