Extravert? Gefeliciteerd!

dit artikel is een vervolg op Help, ik ben introvert ?!

Je leert het liefst door te doen? Je bespreekt je plannen en ideeën graag met anderen? Geeft vrijwel iedere ontmoeting met anderen je energie? De kans is groot dat je een extravert bent.

extravert-gefeliciteerd

Als extravert krijg je meestal energie van het gezelschap van anderen

Als extravert persoon heb je meer geluk dan je introverte collega uit het vorige hoofdstuk. De maatschappij is ingericht op een manier die jou aanspreekt en die voor jou goed werkt. Jezelf uiten, leuke dingen doen met anderen, je mening geven, weten wat je wilt, uitdagend. Actie! Wat je als extravert je wellicht nog niet gerealiseerd hebt, is dat zo ongeveer éénderde van alle mensen introvert is of daar kenmerken van vertoont. Iets om rekening mee te houden.

Je vindt het heerlijk om met anderen te zijn en zelf een grote bijdrage te hebben. In gesprekken voer je regelmatig de boventoon en bij een karaokewedstrijd zul je niet de laatste zijn die naar voren komt. Intussen is de kans aanwezig dat je minder oor hebt voor de bijdrage van anderen. Een valkuil van extraverte persoonlijkheden kan zijn (lang niet altijd!) dat ze het zo fijn vinden op de voorgrond te treden dat wat een ander te melden heeft ondersneeuwt. Is die ander een introvert dan is de kans groot dat ze maar helemaal haar mond houdt. Het kan daarom lonen af en toe eens bewust je mond te houden en te luisteren.

Ook bestaat de kans dat je het zó leuk vindt met allerlei nieuwe dingen te starten dat je daardoor wel eens te veel hooi op je vork neemt. Nee zeggen mag en is een teken van kracht in plaats van zwakte. Ondanks je tomeloze energie is die ook voor jou gelimiteerd en de kunst is het op lange termijn vol te blijven houden. De eerder genoemde kookwekker kan je vriend zijn. Door die op 20 tot 25 minuten in te stellen wanneer je aan een taak begint zorg je dat je je helemaal op deze ene klus kunt focussen en niet gaandeweg in iets nieuws, of erger nog online, verzandt.

Introverte mensen zijn overal om je heen

In het gezelschap van twee anderen is de kans groot dat één van hen een introvert is. Saaie pieten, slome duikelaars die vooral met zichzelf bezig zijn? Dat dacht je maar! Toch hebben ze iets waar jij gebrek aan hebt: bedachtzaamheid. Kijk eens om je heen vanuit deze gedachte, en bedenk hoeveel sterker jullie samen kunnen zijn wanneer je van de sterke punten van je stillere collega gebruikmaakt. Lees zeker het vorige hoofdstuk voor een nadere kennismaking met haar sterke punten.

Jij vindt het heerlijk om ideeën te ontwikkelen en plannen te maken terwijl je daar met anderen over praat. De introverten in het gezelschap hebben vast weinig inbreng. Zij realiseren zich niet dat jij het juist prima vindt onderbroken te worden. Inbreng van anderen scherpt je eigen gedachtegang. Je kunt eens proberen de introvert bewust bij het gesprek te betrekken. ‘Arjan, vind jij nou van m’n idee om eens te experimenteren met zakelijke sociale media?’ maakt de kans dat introverte Arjan een goede bijdrage gaat leveren vele malen groter. Goed voor hem, goed voor jou.

En bedenk dat wanneer die stille Nanda wéér niet meegaat op het bedrijfsfeest dat het zeker niet is omdat ze jullie niet leuk vindt. Jij leeft juist op in de kroeg en bij het lasergamen, zij zit liever met een goede vriendin te praten over het leven, het universum en alles. Het één is niet meer of minder goed dan het ander.
In dit artikel wordt bewust geen uitgebreide informatie gegeven over introvert versus extravert. Online en in vele goede boeken vind je daar zeer veel informatie over. Het boek “Quiet” van Susan Cain is een geweldig startpunt wanneer je je hier verder in wilt verdiepen.

Als extravert ben je te feliciteren, al is dat vooral omdat de tegenwoordige wereld voor jou gemaakt lijkt te zijn. Schijn bedriegt, want om er alles uit te halen wat er in zit en om iedereen tot zijn en haar recht te laten komen maak je als extravert het best ook gebruik van de sterke kanten van introverte mensen.

Aan de slag

Zorg dat je genoeg prikkels krijgt om het leuk te houden. Wanneer je in je eentje een rapport af moet maken, verdeel die tijd alleen over meerdere dagen in plaats van alles op het eind. En zorg dat je dat eenzame werken combineert met sociale activiteiten of dingen doen samen met je collega’s. Dat houdt het afwisselend.

Ga bij jezelf na wat jouw extraverte kenmerken zijn die je eigen werk en het contact met anderen in de weg kunnen zitten. Probeer je daar wat meer bewust van te zijn. Wil niet meteen van alles anders gaan doen, want dit is onderdeel van je persoonlijkheid, en die gaat niet veranderen. Wel kun je, wanneer dat nodig is, met zelfkennis de scherpe kantjes eraf halen.

Leg jezelf genoeg druk op om gemotiveerd te blijven, en tegelijk niet té veel. Zelfkennis is hierbij erg belangrijk, want zeker jij moet er voor waken opgebrand te raken door de constante actie. Heb je invloed op wie wat doet, zorg dat je doet waar je energie van krijgt: alles waar anderen bij betrokken zijn. Trouwens, je introverte collega gaat liever het nieuwe project researchen dan die telefoontjes plegen. Rekening houden met wie wat graag doet houdt het zo voor iedereen leuk, en zorgt ook nog eens dat het werk sneller af is. Doen wat je leuk vindt is tenslotte veel motiverender, voor iedereen.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

1 gedachte op “Extravert? Gefeliciteerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.