Eenvoudig online samenwerken aan documenten

Een post in de serie over online samenwerken


 

Vandaag belicht ik heel kort een aantal web diensten waarmee je direct aan de slag kunt. Ze focussen op samenwerken met anderen aan documenten. Ik gebruik ze stuk voor stuk zelf, en kan je vertellen dat ze bijzonder nuttig zijn!

De eerste dienst is Dropbox. Een klein stuk software dat je op je PC of Mac installeert en dat vervolgens al jou gegevens synchroniseert. Naar de servers van Dropbox zelf –waardoor dit meteen als gratis backup systeem functioneert- en naar alle computers waarop jij Dropbox laat draaien. Heel handig wanneer je veel met andere mensen samenwerkt aan documenten. Alles wat jij aanpast wordt direct naar alle andere computers verspreid.

Wil je geen software installeren, en gewoon af en toe een document (tekening, spreadsheet, presentatie, of gewoon tekst document) met iemand delen? Dan is Google Docs de ideale oplossing! Het enige dat je nodig hebt is een Google account (hier aanmaken)

Wil je discussiëren over de tekst terwijl je daar samen aan werkt. Zonder opmerkingen in een andere kleur direct in het document te plaatsen (onhandig)? Ga dan naar Typewith.me (UPDATE: link verwijderd, dienst bestaat niet meer), druk op de knop en je kunt direct van start! Links begin je je tekst te schrijven, rechts discussieer je daarover met anderen. Je hoeft natuurlijk niet met een leeg document te beginnen. Je kunt ook een concept via knippen-plakken in het document plaatsen, om het aan iemand anders voor te leggen. Ik kan het uitleggen, maar veel beter werkt het om het gewoon eens te proberen.

UPDATE: Typewith.me heeft inmiddels het loodje gelegd. Gelukkig heeft Google Docs heeft inmiddels ook chatfunctionaliteit. Wanneer je met anderen aan een document samenwerkt, verschijnt vanzelf een nieuw chatvenster.  

Veel plezier met het werken aan documenten in een nieuwe omgeving!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.