Deze week is de Week van de Werkstress. Onder het motto Check Je Werkstress vindt een grootschalige overheidscampagne plaats die aandacht vraagt voor het vermeende taboe rond werkstress. Na mijn eerste verbazing ben ik gaan kijken wat er eigenlijk allemaal ondernomen wordt tijdens deze Week. De nadruk blijkt te liggen op het taboe rond burn-out (“Bijna 1 miljoen Nederlanders lijden onder dat taboe” bron) en het bespreekbaar maken daarvan . En de oplossing lijkt vooral te liggen in praten-over. Heel veel praten-over. En hippe dingen als jobswaps en sportclinics. En straffen van werkgevers die zich niet aan de regels houden.
CHECK JE WERKSTRESS – DE UITDAGING
Je zult mij niet horen beweren dat werkstress geen probleem is. Maar weet de gemiddelde werknemer niet al lang weet dat ze het razend druk heeft? Zij zit echt niet te wachten op een straf voor haar werkgever, het invullen van een al te eenvoudige checklist. En zo’n clinic met Leontien van Moorsel is een mooie onderbreking van het werk, niet een oplossing tegen werkstress. Daar gaat niemand een meter meer door hardlopen, eh fietsen.
Het probleem – en daarmee de uitdaging – ligt heel ergens anders lijkt me: we hebben als kenniswerkers niet geleerd om te gaan met grote hoeveelheden informatie om te gaan. Vakopleidingen volgen we allemaal maar het verwerken van bergen e-mail, het afhandelen van ellenlange takenlijsten en het runnen van heel veel projecten worden we geacht er even bij te doen. En zo zit je de hele dag “achter de computer” terwijl je weet dat zoveel dingen veel handiger moeten kunnen. Zonder plan, zonder systeem en zonder voldoende kennis en inzicht geeft computerwerk inderdaad stress. En kost het je ook veel meer tijd dan nodig. Verwacht niet dat alle stressproblemen door een ander opgelost gaan worden. Je hebt toch ook een eigen verantwoordelijkheid?
EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID – KOM IN ACTIE
Kom dus zelf in actie, daar hoef je echt geen vragenlijst voor in te vullen! Een betere grip op je inbox is namelijk prima te leren, je bespaart daar al snel 1 uur of meer per dag mee. Je moet er alleen wel voor in actie komen, de kost gaat voor de baat uit. En dat is lastig, want je had het al zo druk. Volg daarom gewoon even die link twee regels terug, vraag die gratis cursus aan en de oefeningen worden automatisch naar je toegestuurd. Een kleine tijdsinvestering met een groot resultaat!

Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.