Max 1 uur per dag werken – zo doe je dat!

Mijn uitgangspunt is dat je meestal maar zo’n 1 uur per dag ECHT productief bent. De rest lijkt voorbereiding op dat productieve uur. Onzin? Lees even verder. Voorheen in mijn loondienstbaan had ik vaak het gevoel onder te presteren. Een groot deel van de werkdag dingen te doen die niet bijdroegen aan wat ik geacht was te doen. Zelfs minder te doen dan anderen. Bijpraten bij de koffie automaat (maar wel over het project). Research doen naar die ene lastige programmeer-truuk (maar wel gerelateerd aan het project). Uit het raam staren (met gedachten die wel over het project gingen – nou ja, meestal ;-).


Toen ik er eenmaal op lette, bleek dat ook die anderen vaak maar ongeveer 1 uur per dag echt volledig geconcentreerd aan iets werkten dat echt wat zichtbaars opleverde. Programmeercode schrijven, een strak ontwerp maken, een projectvoorstel in elkaar zetten, een strategie uitdenken. En daarmee een ruime voldoende scoorden bij de baas. En niet alleen bij de baas, het bleek een algemene wet te zijn – tenminste in de diverse werkkringen die ik meegemaakt heb. De rest van de dag leek nutteloos tijdverdrijf. Maar blijkt o zo belangrijk in de aanloop naar die 60 productieve minuten.

Even tussendoor: dit geldt nadrukkelijk niet voor vertegenwoordigers, huisartsen, brandweermannen en anderen die de hele dag een vaste agenda aflopen of afhankelijk zijn van andere mensen en van wat er om hen heen gebeurt. Wel voor wie het grootste deel van de werkdag achter een beeldscherm doorbrengt en geacht wordt daardoor iets te produceren.

Zorg dat je dag zo ingericht is dat je die 1 uur ook echt productief kunt zijn. Hoe, dat ligt voor iedereen anders. Ik geef vaak het advies van de kikker-in-de-ochtend, maar dat werkt vooral wanneer je ’s ochtends je energiepiek hebt (hint: wanneer ben jij op een werkdag het meest productief?). Laat vooral los dat je ieder moment van je werkdag moet presteren – waarbij presteren meestal iets anders is dan wat je nu doet. Laat het los en besef dat wat je nu doet en wat misschien niet nuttig lijkt in werkelijkheid voorbereiding kan zijn op dat ene wat gedaan moet. Stel je werkdag in het teken van dat ene uur productiviteit. Misschien is dat wel het hele idee van onze 8-urige werkdag geworden, om dat ene uur te ondersteunen.

Kijk dus in plaats van steeds gefrusteerder te worden dat het niet lukt, vanaf nu elke dag terug in een korte evaluatie: is dat uur hyperproductiviteit gelukt? Zo ja: slingers! En zo nee: waarom? Heb ik iets anders gedaan wat achteraf nóg belangrijker was? Prima! Ben ik ten prooi gevallen aan procrastinatie? Wees niet zo hard voor jezelf: morgen weer een dag.

Kijk ook eens of je die vermaledijde 8-urige werkdag wat meer los kunt laten. Iedereen is nou eenmaal op andere momenten op haar best. Geef jezelf of je mensen de kans dat beste te laten zien. Als zelfstandig ondernemer kunnen ik en een heleboel anderen al grotendeels ons eigen werkritme bepalen. Als werknemer kijk je best ook eens om je heen: is er een stiltewerkplek waar je af en toe kunt zitten- (of kun je die regelen voor je mensen? Kun je wat vaker (je mensen laten) thuiswerken.

Ken je eigen bioritme en trek lessen uit je evaluatie achteraf. Durf dingen die niet werken te veranderen. Dan geef ik je op een briefje dat het steeds beter zal lukken dat ene uur van de dag een fabuleuze productiviteit aan de dag te leggen.

 

INZICHT

“Being able to quit things that don’t work is integral to being a winner” – Timothy Ferriss in “The 4-hour Workweek”


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

3 gedachten over “Max 1 uur per dag werken – zo doe je dat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.