Een goede vakantie checklist doet wonderen

Ben je al op vakantie (en lees je dit bericht aan het strand)? Of ‘mag’ je nog even alvorens af te reizen naar betere oorden. Hoe dan ook, zorg dat je niet gestresset op vakantie gaat. Een goede voorbereiding doet wonderen voor je gemoed, scheelt bakken tijd, en het nodige denkwerk – véél te vermoeiend met het zonnige weer van de afgelopen dagen ;-)
Overigens wens ik je toe dat je niet al te zeer naar die vakantie uitkijkt. Dat kan betekenen dat je werk zo inspannend is en niet leuk dat je het zonder vakantie niet redt. Maar vandaag even geen sombere verhalen. Het is tenslotte zomer. Ook in Nederland (eindelijk!).

Voorheen gingen wijzelf redelijk onvoorbereid de vakantie ..voorbereiden. Je kent het wel – van anderen!: al tijden tevoren beginnen met pakken want dan weet je tenminste zeker dat je alles hebt. Geeltjes door het hele huis. En geeltjes op de grond met een notitie van onduidelijke herkomst. En overal rondslingerende spullen, rugtassen, koffers. Tenslotte – denk je dat je bijna klaar bent – de dag voordat je weggaat nog uitgebreid de stad in omdat je toch nog vergeten was die afritsbroek te kopen. O ja, ook nog een nieuwe zwembroek, die oude kan echt niet meer. O ja, uitzoeken hoe duur dat internetten in het buitenland ook alweer was – gelukkig sinds 1 juli een stuk goedkoper. Zo gingen we vaak gestressed op vakantie. Niet slim, want is de vakantie er niet juist om bij te tanken?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Tegenwoordig doen we dat totaal anders. Met een vakantie notitieboek dat door de jaren heen steeds aangevuld wordt weten we nu precies wat nodig is. En wat niet. Dat scheelt bakken met tijd. Plus het nodige denkwerk. Dan nog beginnen we wel op tijd met de voorbereiding, er moet alsnog van alles gebeuren. Het is wel een stuk gestructureerder. Wat helpt is elke dag iets doen, maakt niet uit hoe groot. Een uitzoekklusje, een telefoontje, op internet even dat hotel / die camping / dat vakantiehuis nazoeken, nakijken of je oude kampeeruitrusting nog werkt. Etc. Door steeds iets te doen en op tijd te beginnen hoeft niet alles op het eind. Wanneer het toch al druk is: je werk afronden, familie bellen en andere dingen die niets met je vakantie op zich van doen hebben.


“Een vakantie notitieboek scheelt je bakken tijd in de voorbereiding, en een hoop denkwerk” >>>>> tweet dit! <<<<<

Online zijn trouwens ook allerlei vakantie inpaklijsten te vinden. Ik vind het niks, ze zijn stuk voor stuk te algemeen. Zo algemeen dat jij, of ik, er nauwelijks iets aan hebben. Of ze zijn behulpzamer maar proberen je dan meteen een vliegticket aan te smeren. Beter is dat jezelf aan het schrijven of intikken gaat. Doe dat nog *tijdens* je vakantie. Juist dan kom je er achter wat ook wel handig wat geweest. Zo kom je met een complete lijst thuis en weet je volgend jaar precies wat je moet meenemen op vakantie.

Ha, daar hebben we het tussendoor, vakantie of geen vakantie, over één van de basisprincipes van werken met impact: proactief zijn. Werken aan belangrijke dingen voor ze urgent worden. Daarmee krijg je ieder project uit de startblokken en houd je de voortgang er in. Zowel op je werk als ook op vakantie. Nou ja, vóórdat je op vakantie gaat. Wanneer je met je voeten in de Middellandse Zee aan een verse jus nipt denk je liever nergens aan. Niet aan de planning in ieder geval.


“laat je vakantieplanning op tijd uit de startblokken komen. Dat zit straks veel lekkerder aan de Middellandse Zee”  >>>>> tweet dit! <<<<<

En hiermee wens ik je een fijne vakantie toe! Of je dit nu leest vanaf je vakantie adres, je moet nog even (of je was al weg en leest dit later, ná je vakantie). Geniet er van (of heb je er van genoten mocht je al terugzijn of dit na je vakantie lezen). En kom je in de rust tot nieuwe inzichten. Inzichten die je laten zien welk spoor in je leven en werk in orde is, en welk wel wat aanpassing kan gebruiken. Zo nodig help ik je daar graag bij. Welkom!

PS: het belangrijkste nog vergeten. Bedenk dat de vakantie al op de heenreis begint. Geniet, heb geen haast en kom veilig weer terug!

PS2: je weet wat ze over een goede voorbereiding zeggen. Met dit kleine stukje ‘werk’ vooraf ben je in dit geval helemaal klaar. Soms is een goede voorbereiding dus het halve hele werk.

15 gedachten over “Een goede vakantie checklist doet wonderen

  1. Deze zomer blijf ik lekker in Nederland. Geen gestress met checklists, visa, bagage etc. Alles fijn bij de hand. Iets vergeten? Geen punt; het is zo te lenen of aan te schaffen. Verder zorgen creditscards voor een gespreide betaling dus ook daar hoef ik me geen zorgen over te maken. Mijn bestemming is thuis! Duurzaam, verantwoord genieten van eigen huis en haard met op steenworp afstand strand, bos, water en lieve familie en vrienden.
    Als ze in het land zijn natuurlijk.
    Tip: Zoek het geluk niet in verre reizen maar gewoon thuis in de kleine dingen!!!

    Mooie zomer!

    Pauline

  2. Pingback: Geef je dag een kickstart met een morning checklist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.