Duurt jouw TODO ook altijd zo lang?

Je TODO’s zijn pas echt af wanneer er na die TODO stiekem niet nog iets hoeft te gebeuren.

checkEen voorbeeld: ik heb afgelopen week de geluidsopname van een eerdere audiocursus aangepast omdat het intro daarvan niet meer klopt nu volgende week de nieuwe cursus gelanceerd wordt. Ik had bijna de actie “pas intro sleutel 2 aan” afgevinkt – alleen zou ik dan vergeten die nieuwe versie ook online te zetten en dus beschikbaar te maken. Je kunt nu zeggen “natuurlijk niet, dat hoort er toch gewoon bij?” (of “dûh, gast!” afhankelijk van hoe je dat gewend bent ;-) ), want het is toch logisch, dat kan ik dan toch bedenken?

checkNee dus; mijn systeem is om alle projecten in de meest logische kleine losse stappen onder te verdelen. Vaak zijn we geneigd bij zo’n TODO stiekem een paar dingen tegelijk te doen, dus te veronderstellen dat we die op dat moment wel zullen bedenken. EN DAT DOEN WE NIET. Deze ene TODO is niet de enige van vandaag, er staan veel meer op de rol. En in de gestructureerde chaos van mijn werkdag wil ik kunnen vertrouwen op die rol, eh dat actiesysteem. Doe ik dat niet dan moet ik alsnog allerlei dingen in m’n onbetrouwbare brein proberen te onthouden. Je weet dat dat daarvoor niet geschikt is.

checkOfwel: bedenk of de formulering van je TODO echt alles omvat wat er gebeuren moet. Maak er anders 2 van. Of 3. Hoeveel maakt niet uit, zolang de losse acties maar atomair zijn: eén ding doen, op 1 plek, op 1 moment, zonder afhankelijk te zijn van iets of iemand. De extra regel in je actiesysteem is gratis, intikken kost je hooguit 10 seconden. Steeds even die 10 seconden nemen is in het begin irritant, en lijkt extra tijd te kosten. Uiteindelijk levert het je dat zo gewenste betrouwbare systeem, waar je ook echt op kunt vertrouwen op. Geen onrust meer, dat systeem behoed je voor een “fail”.

Herkenbaar? Heb jij voor jezelf een goede oplossing jezelf dit soort ‘oeps vergeten’ momenten te besparen? Laat het me weten!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

3 thoughts on “Duurt jouw TODO ook altijd zo lang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.