Deel 2 van een tweeluik. Deel 1 vind je hier.
Pas kreeg ik een vraag van Lex. Lex vraagt zich af waarom er nog steeds niet 1 stuk software is waar je letterlijk alles in kwijt kunt en dan ook snel terug kunt vinden: contacten, projecten, informatie, bestanden, communicatie, acties. Vorige week kon je zijn vraag en mijn eerste antwoord lezen in deze zoektocht naar de ultieme software. Vandaag het slot van dit tweeluik, waarin ik je vertel over een spannend boek – spannend voor nerds dan ;-) Het boek doet verslag van een heldhaftige poging de ultieme persoonlijke informatie manager (PIM) te ontwikkelen, inclusief alle ups en vele downs.
PROJECT CHANDLER – DROMEN IN CODE
Nerd alert! Er is wel degelijk een groep mensen die geprobeerd heeft zo’n universeel stuk software te bouwen. Mitch Kapor – mede-oprichter van Lotus en degene die in de jaren-80 een van de eerste spreadsheet programma’s ontwikkelde, Lotus-123. In software-land geniet hij voor die prestatie behoorlijke bekendheid. Misschien heb je zelfs nog met Lotus gewerkt… Veel minder bekend is een recenter project van hem genaamd Chandler op Wikipedia. Het is de ultieme poging een allesomvattend stuk software te bouwen dat als echte zogenaamde PIM, een Persoonlijke Informatie Manager, kan fungeren. De zoektocht naar die ultieme PIM, met alle vallen en opstaan die bij zo’n project horen zijn beschreven in het boek Dreaming in Code. De subtitel zegt – zoals alleen Amerikanen kunnen bedenken – alles “Two Dozen Programmers, Three Years, 4,732 Bugs, And One Quest For Transcendent Software“. Ik heb het boek een paar jaar terug geleze n. Je hoeft geen programmeur te zijn alles te kunnen volgen, al vliegen de programmeertalen, software ontwikkel processen en bugs – heel veel bugs – je om de oren. Vooral is het een geweldige en onderhoudende beschrijving van wat bijna de spreekwoordelijke queste naar de heilige graal is geworden.
Tijdens het lezen van het boek (dus alweer een paar jaar terug) heb ik persoonlijk dat Chandler geïnstalleerd en getest. Het werkt, zeker. Wel crasht de software regelmatig en is het bij lange na niet volledig. Dat zal vandaag de dag nog steeds het geval zijn, de ontwikkeling ligt namelijk ook al enkele jaren stil. Als concept is het wel super boeiend om te zien hoe de ontwikkelaars alle vragen rondom zulke software proberen op te lossen. Voor professioneel gebruik kan ik het je echter niet aanraden. Wachten op een stabiele versie ook niet ..er lijkt geen ontwikkeling meer in het project te zitten.
CONCLUSIE: EVERNOTE, E-MAIL EN ACTIESYSTEEM ZIJN BEST OF BOTH WORLDS
Vanuit de vraag van Lex laat dit alles vooral zien hoe enorm complex zulke software is. Microsoft is het met Outlook niet gelukt en ook deze groep zeer ervaren ontwikkelaars komen de wereld aan praktische en theoretische uitdagingen tegen.
In dit tweeluik (deel 1 hier) kwam aan de orde of de ultieme software waarmee je je projecten, acties en informatie kunt beheren al bestaat. Het antwoord is een overtuigend “voorlopig nog niet”. Voorlopig kun je je prima behelpen met de trits e-mail + actiesysteem + Evernote. En het terugvind-systeem van je besturingssysteem (zowel van Windows vanaf versie 7 als Mac) helpt je alle gegevens en bestanden snel terug te vinden.
Hierbij is het wel van belang dat je over alle systemen heen een consequente naamgeving gebruikt voor je projecten. Wanneer je de projectnaam – of persoonsnaam of andere belangrijke indicator – gebruikt in zowel Evernote, bestanden én je actiesysteem dan vind je alles wat je nodig hebt snel terug. En daar gaat het toch om?
Nog altijd is e-mail vooral de plek waar informatie ons werkzame leven binnenkomt, een goede TODO-manager de plek waar de planning plaatsvindt, en Evernote het ideale archief. Voor mij is deze combinatie een prima alternatief om mee te leven tot de droom van Mitch Kapor werkelijkheid wordt. Verder zoeken naar de ultieme software is een leuke zondagmiddag besteding maar kost je vooral tijd en zal geen resultaat opleveren – deze post wordt bijgewerkt zodra dat het geval is ;-)
Een boeiend onderwerp met vele aspecten. Graag hoor ik jouw visie. Deel je die hieronder?
Indeed, waarom blijven zoeken naar het ultieme programma, maak gewoon je eigen mix: ik werk met @live & @ymail.com (Yahoo) voor de mail, daar komt idd het meeste binnen, Remember the Milk als actielijst, Evernote voor aantekeningen en Dropbox voor grotere bestanden, zo heb ik altijd overal alles bij me. Voor al die programma’s zijn ongetwijfeld ook alternatieven, dus iedereen zou z’n eigen mix kunnen maken.
Droom jij wel eens in code? http://t.co/a9gyRVTie4 Met nerd alert!
Droom jij wel eens in code? Met nerd alert http://t.co/a9gyRVTie4
RT @azuidhof: Droom jij wel eens in code? Met nerd alert http://t.co/a9gyRVTie4
Pingback: De spannende zoektocht naar de ultieme software