Doelen halen is schrappen

Voorvereiste: schrijf je hoofd leeg – ik heb het je vaker verteld dus … you know the drill

Welke van jouw doelen zijn langgekoesterde Grote Doelen? Vaak weet je intuïtief al welke dat zijn, soms onbewust al jarenlang. En toch is er steeds iets dat belangrijker is lijkt waardoor dat Grote Doel een Verre Droom blijft. Ben je vrienden met de Waan van de Dag?

Maar goed, je hebt je hoofd weer leeg geschreven. Weet wat je te doen staat. Je kunt nu braaf acties bedenken die bijdragen aan je doel en die een voor een uitvoeren. Check. Check. Check. Toch werkt dat niet altijd. Het zou kunnen dat je doel dan te wazig of te groots is. Groot is prima, groots meestal niet.

Herformuleer. Maak het behapbaar. Vervang wereldvrede bereiken door lid worden van Amnesty of zelf een leuker persoon worden. Dat werk. Werkt beter.

Kies er 1 en ga daar voor. Niet de 38 die je ooit nog eens wilt doen. Dat is geen doelenlijst, da’s een bucket list. Kies degene die er het meest uitspringt. Die er om smeekt gerealiseerd te worden. Bepaal wanneer je dit bereikt wilt hebben. Deel je doel met een aantal mensen die jij vertrouwt. Dit dwingt je in actie te komen maakt het je wat gemakkelijker te starten en daarna vol te houden.

Schrijf nauwkeurig alles op wat er gedaan moet worden. Zet specifieke haalbare acties op een prominente plek in je actielijst. Of maak er een aparte focuslijst van die je op een opvallende plaats recht in het zicht van je werkplek hangt.

Ofwel: zet datums in je agenda, plak je doel op de muur waar je hem steeds tegenkomt. Houd af en toe een Action Day om een snel stappen vooruit te zetten. Alles wat jou er dagelijks aan gaat herinneren dat DIT is wat je wilt. Zoek de balans tussen je Grote Doel en alle andere dingen die er nog in je leven spelen. Je wilt niet een jaar lang je familie en vrienden verwaarlozen. Niets kan zo belangrijk zijn dat het ten koste van familie, vrienden en relaties gaat. Zorg wel dat je regelmatig vooruitgang boekt, minimaal een aantal uur per week en liefst meer. Zeker substantieel meer wanneer het te bereiken doel een belangrijk onderdeel van je bedrijf of baan is.

Het is aan jou. Niemand gaat dit voor je doen. Maar wanneer je al tijden vergeefs probeert wereldvrede te bereiken, is is het hoog tijd te gaan werken aan jezelf. Ik draag daar graag mijn eigen steentje aan bij. Zeker wanneer het al een tijd maar niet lukt in actie te komen, maak je het jezelf met een kleine steun in de rug een stuk gemakkelijker.

Blijf je jezelf voorhouden dat “je agenda domweg te vol is”, vraag je dan eens af of je Grote Doel wel goed gekozen is…

Doelen halen is schrappen.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

5 gedachten over “Doelen halen is schrappen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.