TV kijken maakt meer kapot dan je lief is

Per dag kijken we in Nederland gemiddeld 3 uur en 15 minuten TV (bron, gegevens 2013). Ik vind het verschrikkelijk veel, kan me eigenlijk niet voorstellen dat je vrijwillig zo lang voor de buis zit, elke dag weer. Een mooie film, af en toe een achtergrondprogramma daarmee is je mijn TV-gebruik wel besproken. Hoe zit dat bij jou: heb je het gevoel eigenlijk meer TV te kijken dan je lief is?

Iets om over na te denken…?

Als je al die uren TV kijken bij elkaar optelt kom je op het bizar grote aantal van 54,6 miljoen uur TV per dag. Alleen in Nederland!

Echt interessant wordt het om dit te vergelijken met het aantal uur dat we werken in Nederland. Reken je even mee?

Er zijn 7,4 miljoen werkenden in Nederland die gemiddeld 34,4 uur per week werken (bron, gegevens 2011). Per dag kom je dan uit op 34,4 / 7 = gemiddeld 4,9 gewerkte uren. In totaal aantal uren per jaar kom ik dan op 7,4 miljoen * 4,9 = 36,3 miljoen gewerkte uren per dag.

Oftewel: we kijken met z’n allen meer TV dan we werken!!!

Praktische waarde heeft deze vergelijking natuurlijk niet. Wel zegt het veel. We hebben vaak het gevoel het erg druk te hebben. Met werk, met thuis, met van alles. Feit is echter dat we meer tijd besteden aan een activiteit die werkelijk niets oplevert dan met het bij elkaar verdienen van ons hele BNP. Zelf heb ik gemerkt hoe heerlijk het is minder TV te gaan kijken. Het levert bakken met tijd op die je anders kunt besteden. Ik ben als echte boekenwurm bijvoorbeeld veel meer (vakgerelateerde) boeken gaan lezen. Heerlijk – vind ik dan; jij hebt ongetwijfeld zo je eigen manieren waarmee je zo die vrijgekomen 3 uur per dag in kunt vullen.

 

Heeft TV kijken negatieve effecten?

Dit is een lastige. Er is veel onderzoek gedaan naar de impact die TV kijken heeft. Sinds de invoering van het ding is bijvoorbeeld criminaliteit fors gestegen. Er zijn aanwijzingen dat dit gerelateerd is aan geweld op TV – zie bv dit recente artikel in een Amerikaanse krant. Effecten zijn onder andere:

  • doordat we vooral mooie en rijke mensen zien, worden we ontevredener
  • geweld op TV maakt ons agressiever en onrustiger
  • onze creativiteit daalt en tegelijk worden we passiever door dit passieve vermaak

Zulke effecten zijn gevonden bij zowel kinderen als volwassenen. Je zou zeggen: wat is oorzaak en wat gevolg? Want misschien zijn er hele andere oorzaken van een toename in criminaliteit. Toch zijn er meerdere studies die dit effect gemeten hebben bijvoorbeeld in Bhutan (in 1998 werd de TV opeens toegestaan, met grote gevolgen) en een dorpje in Canada dat pas in 1973 TV kreeg (en waar agressie onder de bevolking fors toenam).

 

En de link met effectief werken?

Nou, voor mij is effectief werken ook effectief leven. Wanneer je uren per dag onderuitgezakt voor de buis hangt kan ik me voorstellen dat je geen zin meer hebt in wat dan ook. Een goed gesprek met je partner, uitgaan met vrienden, of juist een studie of bijscholing oppakken. Wat ik wel weet is dat als je er in zou slagen je TV-dieet met slechts 1 uur per dag te verminderen, je dat keihard 7 vrij te besteden uren per week geeft. Wat zou je daar niet mee kunnen doen?

Suggestie: je zou een audiotraining kunnen volgen. Ik heb toevallig een audiocursus ontwikkeld die precies is wat jij nu nodig hebt. Deze online cursus kost je (naast je financiële investering) slechts 1 van die 7 vrije uren die je vanaf nu gaat krijgen. En levert je oneindig veel meer op! Op de informatiepagina lees je alle verdere informatie.

PS: dit is geen oproep je TV de deur uit te doen, hier staat ie ook nog steeds. Af en toe ter ontspanning genieten van mooie programma’s ..gewoon blijven doen! Wel kan het verhelderend zijn af en toe eens stil te staan bij welke dingen je je vrije tijd besteed.

PS2: en we hebben het nog niet eens over onze tijdsbesteding op Facebook en Twitter gehad…ga ik verder ook niet doen hoor. De boodschap zal duidelijk zijn.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

19 gedachten over “TV kijken maakt meer kapot dan je lief is

  1. Pingback: Heb jij last van FOMO, het Bang-Iets-Te-Missen syndroom?

  2. Pingback: De bevrijdende kracht van een weloverwogen NEE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.