De kunst van snel beslissingen gaan nemen

..ofwel kom in de actiestand!

foto Anne Zuidhof De actiestand. Klinkt aanlokkelijk toch? Je ziet in gedachten al een hard werkende {jouw naam hier} voor je die zich steeds weer met de juiste dingen bezighoudt.

Of is dat nog een verre droom? Ben je op het moment vooral hard aan het proberen die grote stappen te zetten? Je stinkende best aan het doen, dat wel. Zeker in dat geval is het zaak te stoppen met aanmodderen en in actie te komen. Dit gaat niet vanzelf, en om het meeste uit je werkdag te halen moet je verschillende dingen goed op een rij hebben. Ik bespreek enkele met je.

 

BESLISSINGEN. BESLISSINGEN. BESLISSINGEN

  • Als eerste is het ontzettend belangrijk dat het nemen van beslissingen een tweede natuur wordt. Blindelings “ja, ik wil” zeggen tegen iedere onbekend persoon (m/v) die jou op straat ten huwelijk vraagt is er niet bij. Of tegen de makelaar die je door je zojuist ontdekte droomhuis leidt. Hoe meer impact een beslissing vergt, des te meer denktijd die verdient. Toch, sta eens stil (niet te lang…) bij al die kleine beslissingen waar je eindeloos over nadenkt. Hoeveel energie kost je dat, en hoeveel levert het op? De balans slaat nogal eens de verkeerde kant op

PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

[ TIP ] Maak gebruik van de kracht van je onbewuste. Het is echt zo dat tijdens je slaap je brein voor je aan het werk is – zegt bijvoorbeeld hoogleraar Ap Dijksterhuis. En laat af en toe de teugels eens helemaal vieren. Doe ik zelf regelmatig met veel plezier en effect.

EEN BETROUWBAAR SYSTEEM

  • Daarnaast is het belangrijk een eenvoudig te hanteren en betrouwbaar systeem te hebben. Wat is dat dan? Tijdens je (werk)dag gebeurt er van alles om je heen: iemand vraagt je mee te gaan naar een netwerkbijeenkomst, of om een gastartikel te schrijven op haar blog – hee, free publicity! Daarnaast krijg je zelf vaak van die plotselinge inzichten, herinner je je dat je nog postzegels moet kopen als je morgen toch naar de stad gaat. En even snel vergeet je alles weer. Niet wanneer je een eenvoudig toegankelijk systeem hebt waar je een snelle aantekening kunt maken. Ook het bijhouden daarvan zou je tweede natuur moeten zijn.

Zonder inspanning houd je daarmee dat systeem actueel. En juist daardoor – je weet dat het bijgewerkt is – wordt het betrouwbaar. Ook word je niet meer op het meest vervelende moment herinnerd aan wat je vergeten bent – de verjaardag van je beste vriend(in), je laptop terwijl de treindeuren zich net achter je gesloten hebben

[ LET OP ] Ik zie veel mensen enthousiast starten met een digitale TODO-hulp. Na een tijdje blijkt dat het niet werkt. De reden: het systeem doet wat het moet doen en werkt prima. Alleen ben je zelf nog niet overtuigd DAT dat zo is. Geef jezelf de tijd te wennen, en neem de tijd door bijvoorbeeld 15 minuten per dag er mee te werken. Na 1-2 maanden ga je echt merken dat het een gewoonte wordt.

[ TIP ] zelf was ik jaren terug veel tijd kwijt met TODO’s bijhouden op een A4, en nog één, en…. Het werd een ontzettende janboel, kostte me erg veel tijd, en leverde geen enkel inzicht op. Weg ermee. Wanneer je dat herkent raad ik je aan: nu wat tijd investeren in het leren omgaan met een dergelijk systeem gaat je in de toekomst ontzettend veel opleveren. Welk (digitale) systeem je gebruikt maakt niet eens zoveel uit. Zorg eerst dat het in je hoofd zit, dat het bijhouden van al die losse eindjes een mindset wordt. Begin er mee om regelmatig je hoofd leeg te schrijven en daardoor helderheid te krijgen over alles wat je nog wilt en moet.

Hier lees je trouwens meer over de 4 D’s, de snelste manier om je inbox leeg te maken.

 

IN DE ACTIESTAND KOMEN HEB JE ZELF IN DE HAND

Er komt nog best wat kijken bij dat in de actiestand terecht komen. Op dit moment werk ik aan een online training die daar bij gaat helpen. Wanneer je via een reply even je belangstelling laat blijken word je als eerste op de hoogte gesteld wanneer de training beschikbaar is.
Wil je zo lang niet wachten? Toe aan een Doorbraak in jouw productiviteit? Neem dan contact met mij op.

Share

12 thoughts on “De kunst van snel beslissingen gaan nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.