De geweldige kracht van een weloverwogen NEE

Af en toe neem ik de tijd een podcast te beluisteren. Die van de onvolprezen Michael Hyatt staat op eenzame hoogte. Een recente aflevering “Why Doing Less Is the Best Way to Do More” maakte indruk – kijk of luister hier.

nee-zeggenIn deze aflevering ging onder meer over het enorme belang van weloverwogen nee durven zeggen. Of toch in ieder geval te stoppen met de standaardreactie “ja” tegen alle verzoeken die je krijgt. Op je werk maar ook in je privéleven, op sportvereniging, in de kerk of bij je buurtvereniging word je overspoeld door hulpvragen. De participatiemaatschappij heeft ook zo haar soms onuitgesproken verwachtingen. Je laat je graag van je goede kant laten zien en voor je het weet zit je overdag tot over je oren in het werk en hol je ’s avonds van schrijfavond naar vergadering. Uitgeput stort je je vervolgens in je spaarzame vrije momenten op TV, Twitter of Facebook. Of alle drie. Je hebt het DRUK.

Door al je JA’s houd je bijna geen tijd meer over. Op een gegeven moment is de rek er uit.

hint: kijk minder TV

opgestoken hand: PIKE! (copyright Arjan Zuidhof)Voor mij was de boodschap van rigoureus nee zeggen zo ontzettend herkenbaar. Hoe vaak heb ook ik toegezegd ergens een bijdrage te leveren waar dat bij nader inzien op z’n minst minder handig was. Met alle gevolgen van dien: niet waargemaakte verwachtingen, teleurgestelde collega’s en mede-vrijwilligers. Gelukkig heb ik mijn lesje wel geleerd en gaat het tegenwoordig stukken beter, dat nee zeggen. Het omslagpunt lag denk ik een paar jaar terug op het moment dat iemand vroeg of ik wilde sparren voor een mogelijke samenwerking. Eerst leek het leuk (het telefoongesprek liep lekker, ik werd enthousiast). Later realiseerde ik me dat ik me heb laten meeslepen en al zo’n beetje aan een hele dag vrij sparren vastzat. De stress sloeg genadeloos toe toen ik me realiseerde dat het vaak zo ging: in een vreemde poging een ander blij te willen maken zei ik te snel ja. Deze enthousiaste persoon heb ik uiteindelijk even kordaat en enthousiast laten weten dat ik er vanaf zag. Voorheen zou ik zo’n dag uitgezeten hebben, tot frustratie van mij, en vast ook die ander. Heerlijk was het, die extra “vrije” dag.

ja-zeggenNatuurlijk gebeurt het me nog steeds dat zo’n ja er te snel uitgeflapt wordt. Het is een voortdurend bewaken van je toezeggingen en het op het moment suprême bewust te zijn van de kracht van een nee. Het zit niet in mijn aard, ja zeggen is veel leuker. Wel blijkt iedere keer weer hoeveel ruimte een goed doordacht nee biedt aan de overtuigd uitgesproken ja’s.

Hoe dan ook: herken je dat nee zeggen, ga dan eens na wat in jouw geval de oorzaak is. Voor iedereen ligt dat weer anders, belangrijk is het realiseren in welke valkuil je trapt. Bewustwording daarvan is vaak al genoeg op het moment van een hulpvraag pas op de plaats te maken.

Maak gebruik van de ruimte die je hebt – je hebt ALTIJD ruimte – en de kwaliteit van je JA zal stukken toenemen!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

 

5 gedachten over “De geweldige kracht van een weloverwogen NEE

  1. Pingback: Zonder doelen kun je niet scoren

  2. Pingback: Omgaan met onderbrekingen: PIKE!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.