De beste manier om jouw eigen doelen te bereiken!

“Natuurlijk’, hoor ik je zeggen, “ik werk altijd aan mijn doelen”. Kijk jezelf eens in de ogen: is dat wel echt zo? Ja, je werkt netjes aan de dingen die vandaag op je TODO lijst staan. Daar staan bijvoorbeeld op:

  • notulen uitwerken
  • die 2 klanten bellen, je weet wel wie
  • een artikel over doelen schrijven ( ;-) )
  • je telefoon abonnement verlengen

foto Anne Zuidhof Dat soort zaken moeten gebeuren, maar brengen je op voorhand geen steek verder richting je doelen. Wat dacht je van “Vind een meer voldoening gevende baan”, “Zorg voor grip op de mailbox chaos”, “Vind leukere klanten om mee te werken” of iets uit je privé leven “meer met de kinderen op pad”, “eindelijk wél een leuke partner vinden”. Hartstikke concreet allemaal. Voor iedereen zijn deze doelen anders en toch heeft iedereen ze. De kunst is ze voor jezelf uit te schrijven en dan zo je activiteiten en projecten te kiezen dat die je dichterbij die doelen brengen.

Oftewel: die 2 klanten bellen is prima. Maar 1 van hen is een hork, moet je daar wel energie in blijven steken? In het licht van je doelen doe je er beter aan alleen die ene klant te bellen waar je prettig contact mee hebt. Dan werk je meteen aan het nastrevenswaardige lange termijn doel “Vind leuke(re) klanten om mee te werken”. Wie wordt er minder van als je de hork niet belt? Wanneer hij jou nodig heeft belt hij zelf wel, dan kun je altijd nog besluiten wat je doet. Ik zeg niet: gooi al je onaardige klanten overboord. Dat zou nogal naïef zijn, om over de pecunia nog maar te zwijgen. Maar denk er eens over na: vanaf nu kun je best wat vaker met de juiste klanten (of collega’s) omgaan. Schiet nou niet meteen in een kramp door te denken dat je geen invloed hebt: iedereen heeft invloed! Zelfs wanneer je in een kantoorbaan zit, bepaal je toch grotendeels zelf hoe je dag er uit ziet. En als een ander de concrete dingen bepaalt die jij moet doen (wordt het niet tijd voor een andere baan?) dan heb je nog invloed op HOE je dat doet. Lees Linchpin van Seth Godin en je bent het met me eens.

Die klanten bellen is prima; koppel ze aan een doel en het wordt opeens veel concreter. Je geeft jezelf een concrete reden om te bellen. Een afweging kan natuurlijk zijn dat je vooralsnog zaken blijft doen met meneer Hork, omdat hij je grootste inkomstenbron is. Zomaar in een opwelling tot ziens zeggen is wel heel naïef. “Je passie navolgen” zegt iemand. OK, maar pas als mijn risico enigszins afgedekt zijn. Passie is belangrijk maar met alleen dat kom je er niet. Er is meer nodig voor een goedlopend bedrijf of baan.

Het nastreven van doelen is common sense maar we vergeten dit al te vaak in de waan van de dag. Jouw uitdaging is voor de komende dagen eens 1 max. 2 doelen te formuleren en zoveel mogelijk van je tijd daar aan te besteden. Moet te doen zijn!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

One thought on “De beste manier om jouw eigen doelen te bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.