De 5 sleutels voor Rust in je Hoofd – [slot] Een Hoger Plan

Volg je deze serie over Rust in je Hoofd, dan heb je gelezen waarom onophoudelijk verzamelen van alles wat op je afkomt zo belangrijk is. Van beloftes die jij doet tot die spontane ingevingen. Noteer je het niet, dan verdwijnt het van de radar. Je hebt ook gezien hoe je een Betrouwbaar Systeem opzet dat gewoon werkt. Ook heb je nagedacht over en tijd gestoken in de middelen die je ondersteunen bij je time management. Daarnaast weet je nu te kiezen wat op dit moment de juiste actie is. Hieronder de afsluiter van de serie. Een stap hoger, richting het Hoger Grotere Geheel.

foto Anne Zuidhof Dat Grotere Geheel is trouwens niks zweverigs aan. Het is juist ontzettend praktisch af en toe je werk vanuit een figuurlijke helicopter te bekijken. Dat geeft je de kans te beoordelen of je werkt in lijn met je eigen doelen.

Er zijn verschillende manieren om naar je werk te kijken. Vergelijk het met een opstijgend vliegtuig. Zo door de dag heen (op de runway van je leven) houd je je niet bezig met Grootse Plannen. Je vinkt TODO’s af van je Actielijst, je bent op pad naar een nieuwe klant, of je vergroot je vakkennis. Allemaal concreet, allemaal praktisch.

Af en toe aandacht aan het grotere geheel geven kan echter geen kwaad. Sterker nog, zonder dat zul je je dagelijkse bezigheden nooit helemaal onder controle krijgen. Het is best leuk hoor, ontzettend productief zijn, een hoop projecten onder je hoede hebben. Alleen, wanneer je het gevoel hebt wel hard te hollen zonder veel vooruit te komen, dan is het tijd voor reflectie.

Het gaat hier om vragen als:

  • hoe ziet mijn werk er over 3 jaar uit? Wat zijn ontwikkelingen, waar zitten mijn kansen? Zijn er bedreigingen? Wanneer je hier inzicht in hebt ben je beter voorbereid op de toekomst. En kun je hier concrete projecten van afleiden die daar rekening mee houden. “Onderzoek digitale mogelijkheden van coaching” kan zo’n project zijn. Je kunt ook de ogen sluiten; het gaat toch nog prima / redelijk / aardig zo? Alleen wat vandaag nog “prima” is kan morgen “aardig” zijn. En overmorgen… Anderen zijn al met de toekomst bezig, laat die niet door je handen glippen!
  • waar wil ik heen met mijn werk, mijn leven? Werk en privé zijn in toenemende mate ineen gevlochten. Wie alles strikt gescheiden wil houden loopt tegen steeds meer problemen aan. Bijkomend betekent dit dat het hebben van zinvol en leuk werk belangrijker is dan ooit. Het opstellen van een heldere Missie voor jezelf helpt je de juiste keuzes te maken. Is wat je nu doet niet in lijn met die missie? Stoppen dan. Is stoppen niet direct een optie, vanwege commitments naar anderen toe bijvoorbeeld? Bereid je er dan actief op voor dat stoppen op termijn wel degelijk haalbaar wordt.

PERSOONLIJKE NOOT

foto Anne Zuidhof Twee jaar terug twijfelde ik of ik mijn baan zou opzeggen om me fulltime op het zelfstandig ondernemerschap te richten. Naast de parttime baan had ik al de nodige opdrachten. Toch, je baan opzeggen is spannend. Brengt risico’s met zich mee. Het kriebelde, ’t voelde goed om te doen! Toch bleef het hier een tijdje bij. Tot in een lang en mooi gesprek met mijn partner onze dromen, toekomstplannen en werksituatie aan de orde kwamen. We realiseerden ons dat je je hele leven kunt blijven afwachten tot het juiste moment, maar dat er dan nooit iets verandert. Het ergste dat kan gebeuren was..dat het niet zou lukken. En wat dan nog? Calvinisten die we zijn zit hard werken en niet te gek doen er flink ingeramd. Het was hoog tijd dat eens voor een deel los te laten. Opeens leek het ergste dat er kon gebeuren juist dat ik GEEN BESLUIT zou nemen. Afwachten tot dat juiste moment…

Sinds de beslissing om op te zeggen weet ik gewoon dat dit besluit goed is. Door afstand te nemen van de waan van de dag realiseerde ik me dat vasthouden aan die baan een soort reflex was. Of luiheid. Nog geen dag spijt gehad van de beslissing te stoppen. Het heeft me in staat gesteld een meer zinvolle bijdrage te leveren dan daarvoor.

PS: kun je trouwens verslaafd raken aan een vast salaris? Sinds ik daar van afgekickt ben heeft die vraag me meer dan eens beziggehouden.

Meer artikelen zoals deze ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn eZine en ontvang wekeljks waardevolle tips. Plus mijn gratis ebook "Reken af met het Inboxmonster!".

5 gedachten over “De 5 sleutels voor Rust in je Hoofd – [slot] Een Hoger Plan

  1. Pingback: Op zoek naar Rust in je Hoofd? Nieuw programma!!

  2. Pingback: Ontsnap aan de spagaat van de altijd volle TODO lijstGrip op jouw inbox en planning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.