De 5 sleutels voor Rust in je Hoofd – [4] Kies de juiste actie

Volg je deze serie over Rust in je Hoofd, dan heb je gelezen waarom onophoudelijk verzamelen van alles wat op je afkomt zo belangrijk is. Van beloftes die jij doet tot die spontane ingevingen. Noteer je het niet, dan verdwijnt het van de radar.  Je hebt ook gezien hoe je een Betrouwbaar Systeem opzet dat gewoon werkt. Ook heb je nagedacht over en tijd gestoken in de middelen die je ondersteunen bij je time management.

De volgende stap dient zich als vanzelf aan: hoe zorg je er nou voor dat je de juiste keuze maakt in die veelheid van mogelijke acties? Lijsten maken is niet bepaald een doel op zich tenslotte. Het afvinken van taken daarop trouwens ook niet, wanneer het niet de juiste acties zijn.

ONVERDEELDE AANDACHT

foto Anne Zuidhof Waar gaat op dit moment eigenlijk je aandacht naar uit? Concrete projecten en projectjes bestaan uit een aantal acties en hebben een duidelijk eindpunt. Aandachtsgebieden daarentegen zweven daar als het ware boven. Je nieuwe team waar voorlopig veel energie in gaat zitten kan zo’n aandachtsgebied zijn. Of je nieuwe relatie (gefeliciteerd!). Of je oude. Aandachtsgebieden zijn niet concreet. Ze zijn er gewoon en ze zijn belangrijk voor je.
Trouwens: je relatie op voorhand als iets ziet met een concreet eindpunt…biedt weinig perspectief ;-)

Voorbeeld: meer rust in je hoofd door ontspanning, dat kan zo’n aandachtsgebied zijn (aanrader trouwens!). Hoe, daar geef je je geheel eigen invulling aan. Waar Ria in “lees 3 boeken over persoonlijke effectiviteit” een heldere invulling ziet, maakt Jan er liever “elke week naar de sportschool” van. En Marije gaat zelfs voor “volgend jaar marathon van Rotterdam lopen”. Inderdaad, voor iedereen is het anders: zo’n marathon is niets voor mij. Laat me maar een stuk fietsen ;-)

Richt je op zaken die niet bijdragen aan jouw belang en dat van de mensen om je heen, en je hebt een recept voor stress en frustratie. Denk je juist eigenlijk helemaal niet zo na over wat je het beste doet – ik mag dat zeggen, we zijn toch onder elkaar ;-) – dan ben je vooral brandjes aan het blussen. Beide zijn laten we zeggen suboptimaal.

Hier gaat het om: geef regelmatig …aandacht aan je aandachtsgebieden. Daardoor borrelen er vanzelf nieuwe ideeën op waarmee je daar inhoud aan geeft. Zelf probeer ik regelmatige aandacht aan alle facetten die in mijn leven belangrijk zijn, aandacht te geven. Natuurlijk komt daar ook bij mij vaak genoeg iets tussendoor fietsen: zieke kinderen, opeens een hele dag helpen bij de verhuizing van een vriend. En ook dat regelmatig fietsen is meer droom dan werkelijkheid – stok achter de deur: vraag jij mij over 2 maanden vragen of het gelukt is?. Wel is de balans in mijn leven door deze bewuste aandacht veel groter geworden. Waardoor ik veel intuïtiever en toch vaker de juiste besluiten neem.

Deze aandachtsgebieden vormen 1 kant van het kiezen van de juiste actie. De andere kant van de medaille vinden we onderaan de ladder, het niveau van je huidige acties. Het eerstvolgende dat je na lezen van dit eZine gaat doen. Je kunt zeggen: alles van die enorme TODO lijst moet vandaag af. Door een dag te koppelen aan een actie die geen echte deadline heeft, haal je jezelf echter onnodig werk op de hals. Veel slimmer is te kijken naar 1) de TIJD die je nu beschikbaar hebt 2) je ENERGIE niveau en 3) de CONTEXT of situatie waarin je je nu bevindt. Wanneer je denkt: “aha!” dan weet je genoeg. Inderdaad, ik schreef hier eerder over. Bij “huh?” klik je het beste door op de afbeeldingen hieronder voor het uitgebreide artikel.

Hoe dan ook: je kunt er dus prima voor zorgen dat die saaie lijstjes niet meer dicteren wat jij moet doen. Soms kan een lijst overstromen van de acties, terwijl de meeste daarvan NU helemaal niet relevant zijn. Weten waar jij nu je aandacht op wilt richten geeft je dan inzicht in wat er ECHT toe doet. Die lijsten zijn dan vooral een handig hulpmiddel. Steek dus voldoende energie in een goed actie systeem. Dat is iets waar je nooit spijt van gaat krijgen.





Meer artikelen zoals deze ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn eZine en ontvang wekeljks waardevolle tips. Plus mijn gratis ebook "Reken af met het Inboxmonster!".

8 gedachten over “De 5 sleutels voor Rust in je Hoofd – [4] Kies de juiste actie

  1. Pingback: Op zoek naar Rust in je Hoofd? Nieuw programma!!

  2. Pingback: De 5 sleutels voor Rust in je Hoofd - [slot] Een Hoger Plan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.