Covey – nieuw programma, oude productiviteits principes nog steeds geldig

COVEY PRINCIPES – TIJDLOOS

De tijdloze principes van Stephen Covey bestaan alweer zo’n 30 jaar. Vele mensen wereldwijd kunnen er mee lezen en schrijven. Voor mijzelf is Covey één van de goeroe’s -om dat woord maar eens te gebruiken- op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Met zijn, en andere, methoden slagen ikzelf en de mensen om mij heen er beter in een relevante bijdrage te leveren aan deze wereld. Ik was dan ook aangenaam verrast  toen ik via Twitter gewezen werd op de aanstaande “5 choices worldtour” van FranklinCovey (met hartelijke dank @MarjoleinVBM!). Zeker als trainer op het gebied van persoonlijke effectiviteit was ik er geïnteresseerd wat de mensen van FranklinCovey te vertellen hebben. Vandaag was het dan zo ver en toog ik vol verwachting naar Amsterdam.

COVEY’S “THE 5 CHOICES”  – HERDEFINIËRING VAN DE 7 PRINCIPES

In een kleine maar gemotiveerde groep beluisterden we het heldere verhaal dat afgewisseld werd met (weliswaar erg Amerikaanse) video’s afgewisseld werd. Daarnaast was er veel interactie met de zaal en werden we uitgenodigd onze eigen principes onder de loep te nemen. De 5 choices to extraordinary productivity blijken een uitbouw of herdefiniëring zo je wilt van de aloude 7 eigenschappen (ken je ze nog?). Wel zijn ze duidelijk aangepast aan de hedendaagse manier van werken. De principes kort op een rijtje:

  1. Act on the important
  2. Go for extraordinary
  3. Schedule the big rocks
  4. Rule your technology
  5. Fuel your fire

DE GROTE STENEN EN DE KIEZELS

Het verhaal van de grote stenen en de kiezels kwam langs, net als de aloude kwadranten gedachte. Wel is duidelijk meer aandacht voor technologie en het feit dat je daardoor compleet opgeslokt kunt worden. Technologie is een krachtige enabler, en tegelijk juist een sluimerend gevaar dat productiviteit juist in de weg kan staan. Daarnaast heeft e-mail en de enorme overvloed aan informatie die op ons afkomt (en wat je daartegen doet) een prominentere rol gekregen. Covey is wat mij betreft hiermee weer helemaal actueel.

ENERGIE CRISIS OP GEESTELIJK VLAK?

Een kreet die me is bijgebleven is ‘we hebben te maken met een energie crisis’. Dat staat niet voor een toenemend tekort aan minerale brandstoffen. Het gaat erom dat doordat we zo druk zijn met onze bezigheden en afleidingen (TV, sociale media!) we geen tijd meer hebben voor andere essentiële (maar niet urgente) dingen in het leven. Zonder goed te eten, sporten, verbinding te maken met anderen, en uit te rusten is je energiekringloop verbroken. Je kunt nog zoveel gedaan krijgen maar zult steeds meer uitgeput raken. Het idee van de revitaliserende kringloop en de balans die hier uit spreekt is een krachtig principe om staande te blijven in de waan van de dag. Wil men maar zeggen.

CONCLUSIE

De 5 choices bouwen duidelijk voort op het bestaande werk. Is het dan meer van hetzelfde? Deels wel wanneer je jezelf de 7 habits (boek) en de 8-e eigenschap (boek) helemaal eigen  gemaakt hebt. Toch laat dit programma je op een nieuwe manier naar de oude principes kijken. In zoverre is het zeker verfrissend en heeft het nog niets van zijn waarde ingeleverd. Het mooie van grondprincipes is ook dat ze onveranderlijk zijn. Zeker in deze tijd van steeds meer information overload blijft het noodzakelijk keuzes te maken en te doen wat je wilt doen. FranklinCovey loopt hiermee niet achter de hypes aan, maar blijft bij haar oude principes.

TOCH IS ER MEER…

Tegelijkertijd zijn er meer principes waarmee je je effectief een weg baant door de hedendaagse chaos. De trainer maakte vandaag een knipoog naar een andere populaire effectiviteitsmethode met de kwinkslag ‘it’s about Getting the Right Things Done’ ;-) Zelf heb ik mij een combinatie van diverse methodes eigen gemaakt waardoor mijn productiviteit en effectiviteit vele malen hoger zijn dan enkele jaren terug. Wil je daar meer over weten? Bel of mail mij eens. Ik vertel je graag meer. Ook of ik jou kan helpen meer gedaan te krijgen in je werk.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

2 thoughts on “Covey – nieuw programma, oude productiviteits principes nog steeds geldig

  • Mooi artikel, met interesse gelezen. Ik gebruik zelf ook de genoemde materialen op allerlei niveaus en herken het overspoelen met informatie. Is voor mij ook een dagelijks euvel en dilemma.

  • @Peter: zeker voor mij ook herkenbaar. Ik mag dan precies weten hoe het zou moeten, het is iedere dag weer de aandacht erbij houden. Wanneer je verslapt, ga je geheid voor de bijl…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.