Challenge: houd je mail dicht!

pijk-op-envelopUit mijn recente onderzoek naar hoe de lezers van mijn eZine met hun e-mail omgaan bleek dat liefst 80 % van van hen de e-mail de hele dag heeft openstaan. Roept dat herkenning op? Als hoofdreden wordt genoemd dat het werk dat vereist omdat je toegang nodig hebt tot agenda, takenlijst en informatie die in mails zit opgesloten. Dat kan ;-) Opvallend is dan wel dat bijna de helft van die 80 % ook direct een seintje krijgt bij iedere nieuwe mail. Dat is minder handig wanneer je je beter zou focussen op een belangrijke taak. Het strategisch denkwerk zogezegd.

O ja, behoor je tot de 20 % die mail al gesloten heeft, dan is onderstaande voor jou niet van toepassing. Sorry. Wel kun je een partner, vriend of collega die tot de 80 % behoort helpen door hen dit bericht toe te sturen. Alvast bedankt!

Goed, we zijn weer met de permanent afgeleiden onder elkaar…. als je heel eerlijk bent is dat voortdurende koekeloeren in je inbox ook wel een beetje omdat je gewoon zit te wachten op dat ene leuke bericht. Toch? Wanneer je het een beetje handig regelt kun je namelijk prima zonder die agenda en takenlijst. Die raadpleeg je hooguit een paar keer per dag – uitzondering wanneer je werk vooral ondersteunend is aan collega’s, managers e.d. En de informatie in de mail heb je vaak helemaal niet nodig wanneer je al weet wat je precies gaat doen. In het ergste geval kun je essentiële gegevens even naar elders overhevelen (Control of Appeltje-C/V zijn je vriend). Belangrijk: je mail kan dan dicht en je kunt ongestoord werken. Heerlijk.

Nee dus. Want je volgt misschien al langere tijd mijn artikelen op deze site of via het eZine. En toch kwam je hier niet toe. Laat me je een geheim verklappen: het is je Interne Weerstand die er gewoon geen zin in heeft. Joh, laat die Arjan toch kletsen en houd je inbox lekker in de gaten. Susan zou vanmiddag toch nog mailen?

Wat kan er nou helemaal mislopen wanneer je 30, 60 minuten lang niet uit de e-mail brandkraan kunt drinken?

Vandaag draaien we de boel om: ga met jezelf de uitdaging aan en doe de Challenge “Houd je mail dicht!”. Steeds wanneer je je laatste mails hebt gelezen en daar eventueel op hebt gereageerd bedenk je, zoals je nu ook al doet, “What’s next“? Heb je die Next bepaald dan ga je die doen nadat JE JE MAILPROGRAMMA HEBT AFGESLOTEN. Wat kan er mislopen wanneer je 30, 60 minuten lang niet uit de e-mail brandkraan kunt drinken? Ik zou werkelijk niets kunnen bedenken, jij wel? Zo ja, laat het mij direct weten want ik leer graag wat bij.

Probeer het uit, en bepaal wat dit met je doet. Niets? Wanneer er niets misliep probeer je het nogmaals. En nog een keer. Net zo lang tot je er wel een gevoel bij hebt. Ik hoop en verwacht natuurlijk dat dat positief uitpakt. En zelfs wanneer het niet werkt, is er niets verloren gegaan.

In dat laatste geval ben ik trouwens wel benieuwd wat maakte dat het niet lukte. Laat me het weten, misschien kan ik je een zetje in de juiste richting geven.

Doe je mee? Enthousiasmeer dan anderen door dit bericht te delen op sociale media of hieronder je reactie achter te laten. 


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

5 gedachten over “Challenge: houd je mail dicht!

  1. Wie heeft er een oplossing?
    Ik WIL mijn mail wel dichthouden maar heb hem vaak nodig om dingen uit te zoeken.
    Dan wil ik die nieuwe mailtjes eigenlijk niet zien, maar je ziet ze toch.
    En dat is een beetje als een glas wijn in het gezicht van een afkickende alcoholist.

  2. Michel, een oplossing kan de volgende zijn: zorg eerst dat je mail steeds bijgewerkt is, ofwel pas het principe van 1 tot max 3x/dag je inbox doorwerken toe. Lees alle mails en besluit wat je er mee doet. Je bent nu “bij”. Maak van daaruit een planning voor je huidige werkdag EN HAAL DE INFORMATIE DIE JE DAARVOOR NODIG HEBT UIT JE MAILBOX. Meestal is dat de inhoud van een mail, een bijlage of iets dergelijks. Klaar? Dat is het moment om je mail af te sluiten. Je bent immers bij met externe verzoeken, en hebt alles bij de hand wat je nodig hebt voor je werk.
    Is er echt spoed, dan mag men bellen of in het ergste geval langslopen. Wel moet er dan een goede reden zijn. En “kun je voor 17:00 uur voor mij….” is geen goede reden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.