Breng je creativiteit tot leven – maak eens een mindmap!

 

Heb jij dat wel eens: je hoofd zit vol met een heleboel ideeën waarvan sommige geweldig zijn en anderen bij nader inzien totaal onzinnig. Om die ideeën goed te kunnen beoordelen, zul je ze eerst op een of andere manier moeten uitwerken. Een heel verhaal uitschrijven op een A4? Niet zo’n goed idee.  Vandaag een korte toelichting op een heel geschikte manier om je gedachten op papier te krijgen. Terwijl jouw creativiteit volledig de vrije loop krijgt!

Een mindmap – mocht je dat nog niet weten – is een creatieve manier om gedachtes rondom een centraal thema in beeld te krijgen. Je werkt een mindmap uit op papier of via een programma op je computer. Deze programma’s zijn vaak gratis. Een voorbeeld is de web dienst Mindmeister. Je ziet hier een uitsnede van een grotere mindmap die ik daar gevonden heb.

Voorbeeld mindmap

VOORDELEN

  • Je onthoudt meer gegevens dan wanneer je alles opsomt
  • Een mindmap geeft in 1 oogopslag overzicht over een compleet project of idee
  • Doordat je ook met kleuren en symbolen kunt werken wordt je creatieve rechter hersenhelft gestimuleerd. Samen met de tekst die de gestructureerd werkende linker hersenhelft prikkelt is dit een krachtige combinatie!
  • Psychologen zeggen dat dit deze links/rechts combinatie het onthouden van de materie sterk vergemakkelijkt
  • Je komt door deze associatieve manier van werken snel op nieuwe ideeën

WAARVOOR GEBRUIKEN?

Zelf maak ik mindmaps wanneer ik een nieuw project begin: wat komt er bij dit project allemaal op mij af? Wat is mijn rol en die van anderen? Zijn er onderwerpen waarop ik me in moet lezen? Wat is de meerwaarde om dit te gaan doen? Al dit soort afwegingen uitwerkend krijg ik heel snel een gevoel bij het project.

En wat dacht je van het schrijven van artikelen en blog posts? Je hebt al snel een raamwerk staan waar omheen je je artikel of blog schrijft. Al mindmappend vallen je steeds nieuwe ideeën in, die je direct aan het papier kunt toevoegen (ik gebruik het liefst papier, veel makkelijker en sneller dan computer programma’s).

Of het plannen van je vakantie… Nog geen idee waar je heen gaat? De centrale vraag “waarheen op vakantie” is een goed uitgangspunt. Of weet je al dat het de Alpen worden, maar nog niet hoe en waar. Schrijf “vakantie in de Alpen” op een groot vel papier en voor je het weet ben je in gedachten al in de bergen.

Werk je samen met mensen die niet in je directe omgeving zitten, dan zijn mindmaps via de computer een uitkomst. Via het al genoemde Mindmeister of een van de vele andere online diensten (Google geeft precies wat je nodig hebt) ben je al snel aan de slag.

Voor mij is mindmappen een geweldige manier mijn creativiteit tot ontplooiing te brengen. Ideeën komen echt tot leven en eindigen niet meer als slechts een lijstje van acties. Of als iets dat rondwaart in je hoofd zonder dat je er vat op krijgt. Probeer het eens!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

2 gedachten over “Breng je creativiteit tot leven – maak eens een mindmap!

  1. @Niels: mooie aanvulling dat Visual Writing. Ken het nog niet, ziet er gaaf uit, die tekeningen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.