Goede voornemens zijn ook in 2014 geen goed idee!

foto Anne Zuidhof met Kerst voor de deur is het eind van het jaar is in zicht: tijd voor de goede voornemens. Tenminste, ieder jaar nemen hele volksstammen zich weer voor het volgend jaar de zaken anders aan te pakken. Herkenbaar? Helaas is de werkelijkheid anders: de meeste voornemens sneuvelen al binnen een maand. Goedbedoeld, maar meestal zelfs contraproductief. Dat interne stemmetje dat de hele dag tegen je praat kan je weer inpeperen “zie je wel Arjan, weer iets wat je niet gelukt is”. Ook vast wel herkenbaar. Bij de buurvrouw dan, die *weer* niet kon stoppen met roken…

Mijn voorstel: stop met het maken van goede voornemens. En dan niet direct aan het  “doen” slaan zoals vaak wordt geopperd. Je wilt je wel met de juiste zaken bezighouden. En daar zijn net iets meer brain cycles voor nodig. Wat mij helpt is regelmatig m’n hoofd helemaal leeg te schrijven: al die gedachtes, ideeën, TODO’s die daar rondzweven geven onrust. Uitschrijven brengt ze in beeld, zodat je er iets mee kunt doen. Niet zomaar uitschrijven, want dan loop je het gevaar direct een nieuwe todolijst te bouwen. Een behulpzame oefening hiervoor vind je in dit artikel, dat ik eerder geschreven heb. Voer je deze oefening nog niet regelmatig uit, probeer het dan een keer. Het kost je als je wilt niet meer dan een kwartier, maar levert erg veel op.

Op deze manier zorg je er voor dat je geen voornemens maakt, maar plannen die ook echt uitgevoerd worden. 

Ik duik de Kerstvakantie in met een vrije periode waarin ik met mijn gezin, vrienden en familie ga opladen voor 2014. Ik wens jou toe dat je de komende weken ook tot rust mag komen. Korte en langere rustpauzes zijn onontbeerlijk om plezier te blijven houden in je werk. En daar gaat het uiteindelijk om. 

Tot in 2014!

Hartelijke groet,
Arjan

Via deze link naar bovengenoemde leegschrijf-oefening kun je direct aan de slag. Succes!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.