Bespaar veel tijd met slimme sneltoetsen


welkom in de wereld van de ‘keyboard shortcuts’ ofwel sneltoetsen

Aanleiding

Onlangs was ik bij een klant die in haar (over)volle mailbox mij een bepaalde mail wilde laten zien. Ze zocht een tijdje vergeefs. Kon her bericht niet vinden in het mapje waar die toch echt in moest bevinden. Uiteindelijk bleek dat de mail zich in de map daar onder bevond. Heel voorstelbaar: met de muis had ze de mail ooit vastgepakt en boven …bijna… precies de juiste map losgelaten. Dat kan handiger (*), en ze was dan ook erg blij dat dat anders kan. In dit korte artikel lees je precies hoe en waarom.

Sneltoetsen to the rescue

foto Anne Zuidhof Voor veel programma’s die je dagelijks gebruikt zijn sneltoetsen beschikbaar. Deze zorgen ervoor dat je met 1, 2 of maximaal 3 toetsaanslagen voor elkaar krijgt wat je met de muis meer tijd kost en daarnaast dus snel tot fouten kan leiden. Wanneer je voor programma’s die je veel gebruikt de meest voorkomende sneltoetsen uit je hoofd kent, bespaar je veel tijd.

Sneltoetsen voor Outlook

Zie dit eerdere artikel op arjanzuidhof.nl over Outlook sneltoetsen . Deze sneltoetsen werken voor zover bekend met alle recente versies van Outlook op Windows, minieme kleine veranderingen daargelaten. Het menu heeft sinds versie 2007 in de vorm van de ribbon een complete gedaanteverwisseling ondergaan. Hierdoor kom je met de muis sneller bij je doel dan voorheen. Toch gaat er nog altijd niets boven het toetsenbord.

Sneltoetsen voor Google diensten

ken je dat? Door Google Reader Feedly heen klikken. Je muis maakt enorme omwegen. Met ‘j’ (vooruit bladeren) en ‘v’ (bron openen in nieuw venster) kun je al bijna zonder muis! En ‘c’ voor een nieuwe mail in Gmail en ‘o’ voor het openen van het huidige bericht
Natuurlijk zijn je de sneltoets-overzichten voor bijvoorbeeld Reader en Gmail online beschikbaar – om te printen bijvoorbeeld. Er is alleen een veel mooiere optie. Binnen alle(?) diensten van Google hoe je slechts ‘?’ te klikken voor de beschikbare sneltoetsen! Zo kwam ik er onlangs achter dat ook de Google Calendar gewoon via het toetsenbord bediend kan worden.
UPDATE: vanaf 1 juli 2013 trekt Google de stekker uit de Reader. Voorlopig werk ik zelf met Feedly. De toekomst moet uitwijzen of dat mijn definitieve keus wordt. Stay tuned

O, en nu je toch bezig bent: zet in Gmail Labs – onder settings of klik hier – de “Undo Send” functie aan. Je weet wel, voor als je iets te snel [tab][enter] gedrukt hebt ;-)
En weet je al hoe gmail zoeken werkt: supersnel alles terugvinden?

Dropbox – ook al sneltoetsen

Via het vermakelijke “7 days using only keyboard shortcuts” waarin je ook leest over de eeuwige discussie of muis of juist toetsenbord sneller is (toetsenbord! toetsenbord!) kwam ik er achter dat je zelfs de website van dropbox helemaal via het toetsenbord kunt bedienen. Tik ‘?’ – van wie zouden ze dat afgekeken hebben? – en je ziet direct de beschikbare toetsen. Handig wanneer je veel van deze web omgeving gebruik maakt om op externe locaties bij je bestanden te komen.

foto Anne Zuidhof Bovenstaande programma’s worden door mijzelf, mijn klanten en natuurlijk vele anderen dagelijks gebruikt. Daarnaast zijn er nog de sneltoetsen voor je besturingssysteem, bijvoorbeeld die voor Windows 7Windows XP, Mac OS X etc. Daarmee ga je veel verder dan de Control-C,-V en -Z die bijna iedere Windows gebruiker wel kent.

Je begrijpt wel dat een uitputtend overzicht op 1 plek niet te doen is. Google is daarom nog altijd je vriend: de combinatie ‘keyboard shortcuts’ en de naam van jouw favoriete programma doet wonderen.

(*) Leer behalve het gebruik van sneltoetsen ook de zoekfunctie van je e-mail programma kennen. Die kan vaak meer dan je denkt. Je hoeft dan niet meer in mapjes te archiveren, want via de zoekfunctie vind je alles in een handomdraai terug. Scheelt tijd en is betrouwbaarder wat terugvinden betreft.

Links naar sneltoetsen van andere programma’s? Andere toetsenbord tips? Hieronder zijn ze welkom!

 

Share

9 thoughts on “Bespaar veel tijd met slimme sneltoetsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.