Ben jij ook altijd zo druk, druk, druk?

Je haastend uit je werk zwerf je de rest van de middag met de kinderen  van judo naar de aansluitende panfluitles (jawel!). En op de terugweg niet vergeten boodschappen te doen – dat wordt weer *pling* voer vanavond. Want om 20.00 uur moet je weer bij een vergadering van de buurtvereniging zijn. Zo ben je avond aan avond van huis voor allerhande activiteiten. O, en bezig met die nieuwe studie natuurlijk. De rest van de tijd, tja die vult zich op magische wijze met TV of Twitter. Of TV + Twitter. In het weekend volgt geen broodnodige rust, want alwéér naar de Efteling. Conclusie: Velen van ons hebben het altijd maar druk. Hoog tijd om de rem er op te gooien!

LEEF JE OM TE WERKEN..NEE TOCH?

foto Anne Zuidhof Een keer wel op tijd stoppen met je werk, of ‘s avonds niet meer geplaagd worden door gedachtes aan alles wat er daar nog ‘moet’. Een avond alleen of met je partner thuis op de bank..je zou wel willen, maar waar haal je de tijd vandaan? Op je werk, waar je ’s ochtends echt op tijd naartoe moet (er zijn tenslotte weer bergen te verzetten vandaag) word je agenda elke week voller en je TODO lijst langer. Zo zijn we continu bezig met een enorme hoeveelheid aan bezigheden, die afzonderlijk niet al te veel tijd mogen kosten. Snel op naar de volgende prikkel, anders gaan we ons vervelen!

Je zou er gestrest van raken; of ben je dat al? Het verhaal klinkt bekend, toch? Zoveel mensen in je omgeving die precies aan het boven geschetste plaatje voldoen. En hoe zit het met jou dan? Loop jij zelf eigenlijk stiekem ook mee in die tredmolen? Ik zal mijzelf niet vrijpleiten: in een gezin met 2 schoolgaande kinderen is de rust soms ver te zoeken.

BEGIN MET BABY STEPS…

Toch kun je met kleine aanpassingen in je dagelijkse routines al veel veranderen. Denk eens aan:

  • Start de dag met 5 minuten mijmeren over wat er vandaag ECHT toe doet. Doe alles om je daadwerkelijke activiteiten daar op aan te passen
  • Evalueer aan het eind van de dag wat er minder goed liep. Kun je bijsturen?
  • Wat liep er WEL goed vandaag? Beloon jezelf wanneer je er actief voor gezorgd hebt dat dat gelukt is
  • Schrijf alles uit wat in je hoofd zit (voor de oplettende lezer: inderdaad het onderwerp van een recent artikel. De lijst die je op die manier krijgt, dat zijn de projecten die je de komende tijd wilt voltooien
  • Speciaal voor degenen wie e-mail en informatie boven het hoofd gegroeid is heb ik een nieuw programma ontwikkeld in de vorm van een persoonlijke of groepstraining. Meld je zeker aan wanneer je serieus de informatie overload wilt gaan bestrijden. En denk nou niet “geen tijd, ik ga later wel mijn time beter managen”. Er wordt al teveel uitgesteld in het leven. If not now, when?

…DUS NIET ALLES TEGELIJK

Vaak streven we ernaar onszelf te verbeteren door een compleet systeem daarvoor in 1 keer toe te passen. En hoewel er heel veel bruikbare systemen zijn, gaat het je never nooit lukken in 1 keer alle principes die er bij komen kijken in 1 keer onder de knie te krijgen (bent u er nog?). Belangrijk is dat in kleine stapjes te doen. De stappen hierboven helpen je al een eind op weg. Daarnaast is even belangrijk dat we *nu* een begin maken.  Begin gewoon met tip 1 van hierboven: ga iedere ochtend 5 minuten in een rustige omgeving zitten. Als je echt wilt kun je daar altijd tijd voor maken. In het uiterste geval zet je de wekker iets vroeger.

Op naar meer rust in je leven en je werk. Ik wens je veel succes in het bestrijden van de Druktemakers.

Laat je via een commentaar hieronder weten wat JOUW gouden tip is? Ik ben heel benieuwd, en iedereen kan dan meeprofiteren.


PS 1: Vergeet niet nog even te kijken of de training De Drukte De Baas iets voor jou is? Zoals gezegd, wanneer jij wel wat meer rust in je hoofd en op je werk kunt gebruiken, schrijf je dan zeker in!

PS 2: na de aankondiging van deze trainingsmiddag waren er trouwens diverse mensen die me al dan niet vergezeld van een ;-) lieten weten geen tijd te hebben voor de training. Zou dat hun manier zijn om te gaan met de stress in hun hoofd? Of zijn ze bang dat het echt gaat werken en dus voor de grote gevolgen die dit op hun leven gaat hebben?

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure” zei Marianne Williamson tenslotte met alle reden (en niet Nelson Mandela)


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

3 gedachten over “Ben jij ook altijd zo druk, druk, druk?

  1. @Peter dank voor de toevoeging, we zijn het zo te zien wederzijds eens… Mooie uiteenzetting over Time Poverty, zeker de eigenlijk bizarre overeenkomst tussen tijdsgebrek in Australië en de rest van de zogenaamde Westerse wereld, in contrast met gebrek aan voedsel en middelen in de zogenaamde 3e wereld.
    Wie heeft die termen ooit verzonnen overigens?

  2. Pingback: Woeiii:zit de herfst ook in jouw hoofd? - Grip op jouw inbox en informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.