Confessie: Ik ben Arjan en ik ben een digitale hamsteraar – shhh, niet verder vertellen!
Kijk eens in je digitale lees/luister/kijk map. Of hoe je de plek op je harde schijf of in de cloud ook noemt waar alle PDF’s, ebooks, mp3’s en video’s leven die je ooit nog eens wilt kijken. (n)ooit? Geen map geen probleem, je bent klaar met lezen ;-) De rest mag door.
Ik heb zo’n map en hij is mega groot. Allerlei semi-interessante of echt nuttige boeken en opnames die ik echt graag nog eens zou doornemen. Er slingert nog een business training van zo’n Amerikaanse goeroe rond die hij een half jaar terug weggaf. Gratis. Toch maar even downloaden en later doornemen (2 dagen werk, minimum). Ondertussen al lang weer met een betaalde training van een Nederlandse coach bezig. Gek he?
— Zo zie je, gratis heeft ook een andere kant. Zou het feit dat ik ergens voor betaal zorgen dat ik gemotiveerder ben? Ik weet het wel zeker —
En dan de Pocket leeslaterlijst van interessante online artikelen. Komt lezen er ooit van? Een ruwe inschatting: alleen al de mp3’s beluisteren kost 2 volle werkweken. Nog belangrijker: wat levert dat lezen en luisteren me eigenlijk op?
Als je maar een beetje bent zoals ik dan heb je ook zo’n boekenkast vol digitale spulletjes. Geheel in lijn met mijn eigen advies hoor ik af en toe ferme besluiten te nemen: ga ik dit ooit nog lezen/luisteren/kijken? Het antwoord doemt op in de vorm van een hele grote ‘nee!’. Weg ermee rijmt op nee, de praktijk is lastiger. Nog even laten liggen denk ik dan. Me meteen realiserend dat ook digitale stapels tijd en energie kosten. Ik train mijn klanten in het nemen van besluiten, zij gooien daardoor weg wat ze niet nodig hebben.
En dan ben ik zelf zo’n digitale hamsteraar.
Raar? Dacht het niet, niks menselijks is mij vreemd. Gelukkig maar ;-) Het maakt me wel duidelijk wat voor interne strijd je soms moet voeren om een kleine verbeterstap te zetten. Je weet: dit gaat mij veel rust, tijd, energie, geld of alle vier opleveren. Ondertussen huivert je brein voor alle veranderingen en zal werkelijk alles uit de kast halen je van je verbeterzucht van af te helpen.
Het hoeft allemaal niet perfect. Ik met mijn stapels digitale informatie red het wel, veel tijd ben ik er niet mee kwijt. Mijn oplossing is ook simpelweg vergevingsgezind te zijn naar mezelf, mezelf deze ene overtreding te vergeven. Misschien helpt dat jou de volgende keer dat je ontevreden bent over je eigen verbeterpogingen op welk gebied dan ook.
Laat je je daarentegen voortdurend afleiden door die digitale stapels, zodat je werk leidt onder jouw uitstelgedrag – “nog even die blogs lezen en dan aan de slag”? Dan is het zeker tijd daar iets aan te doen. Kom je daar zelf niet uit, dan ben ik daarbij graag je steun en toeverlaat. Zonde wanneer je blijft doormodderen zonder resultaat, terwijl je met de juiste handreikingen snel op een ander spoor kunt komen.
Doelen halen: steeds een kleine stap, en genieten als het gelukt is
—
Je zou het niet zeggen maar ik schrijf regelmatig een nuttig artikel dat jou helpt slimmer te werken. Meld je rechts bovenaan de pagina aan. Je ontvangt meteen enkele mooie bonussen voor de eerste gemakkelijke actiestappen naar overzicht in je werk.
Ook een digitale hamsteraar? De oplossing gevonden? Hieronder is die van harte welkom!
Niets meer menselijks als hamsteren – ik zou zelf zeggen dat mensen betere hamsteraars zijn dan hamsters.
Mijn stelregel is dat als je niet week dat je iets hebt, dan heb je het niet. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen – “dat heb ik ergens liggen”. Tweede stelregel is dat dit niet in je hoofd moet zitten, maar in een systeem; geen enkel mens kan duizenden boeken, dvds, mp3 etc onthouden.
Er bestaan veel digitale verzamelsystemen, maar de meeste vergen veel tijd.
Zelf gebruikt ik Zotero – een programma dat heel goed is in het verzamelen van digitaal materiaal en papieren boeken. Er zijn veel semi-automatische functies om bestanden snel te importeren – inclusief beschrijving van het document. Zotero is gericht op de academische markt.
Evernote is ook een goede digitale archivaris. Web pagina’s kunnen met 1 klik worden opgeslagen. Paar tags aan vast hangen en je kunt het altijd terug vinden.
Het komt vaan voor dat ik helemaal vergeten was dat ik iets had, maar via mijn eigen systeem weer terug gevonden. Dan ben ik toch blij dat ik zo’n grote verzameling heb :)
Ik sla alle e-books, gekocht of gratis op in mijn ibooks van de ipad. 3 keer per week naar de sportschool, rond half 9 en op de crosstrainer minstens 3 kwartier lezen. Webinars luister ik af tijdens saai werk, in de mp3’s ben ik dan wel zoekende. Iemand tips?
@Irene:het is echt wonderlijk hoe ingewikkeld het beheren van muziek en mp3’s is, en op alle apparaten weer verschillend. Moet zeggen dat ik dat zelf gewoon via Dropbox doe: daar neerzetten bv vanaf je laptop of vanuit de mail, dan openen, laten inladen en luisteren. Vast niet de meest gelikte en gesynchroniseerde oplossing; wat mij betreft wel de meest praktische.
​@Meelezers: aanvullingen welkom!​