Ben jij een actie afvink robot?

Mijn vakantie is voorbij. De afbeelding hiernaast geeft een aardige indruk hoe het was. Heerlijk genoten en tot rust gekomen. Acties afvinken, wat is dat? Hopelijk heb jij ook van je vakantie genoten / ben je volop aan het genieten / geniet je van een mooie zomer thuis (doorhalen wat niet van toepassing is).

Behalve veel activiteiten met de kinderen en mooie bergwandelingen was mijn vakantie ook:

* zitten, lezen, mijmeren en rondkijken
* doordenken, verder kijken, zien wat anders kan of moet
* oude dingen laten bezinken, nieuwe kansen overwegen
* gedachten die komen en gaan. in de rust komen de ideeën

En dat heeft weer een hoop in gang gezet. Een iets andere aanpak van mijn nieuwe “5 sleutels voor overzicht en rust in je werk” thuisstudie audio pakket (bijna klaar, sneakpreview hier!). Daarnaast een persoonlijk Waanzinnig Plan uitgedacht waar ik nu echt mee aan de slag ga. Door de meegenomen literatuur ook nieuwe inzichten waar mijn bedrijf baat bij gaat hebben. Voor mij al met al het overtuigende bewijs dat lummelen werkt – alsof ik dat nog niet wist. Blijkt weer dat je pas echt goede en vernieuwende inzichten krijgt tijdens je offline tijd. De tijd dat er niets hoeft en alles mag. Heerlijk!

Het grappige is nog wel dat ik nog tijdens de vakantie zin kreeg weer “hard aan de slag te gaan”. En dat er vervolgens de eerste dag niets uit m’n handen kwam. Hoe kon dat nou? Die paar weken waren genoeg, ik had weer zin het werk op te pakken toch?


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Nou, ik bleek minstens 2 volle dagen nodig te hebben alles uit te schrijven vanuit mijn handgeschreven aantekeningen richting Evernote, een brainstorm met mezelf te houden, ideeën met anderen te bespreken (zin? onzin?) en conclusies te trekken. Het heeft een week geduurd voor het geplande werk weer enigszins op de rails stond. TODO’s afvinken dus. En nog komen er dagelijks nieuwe ideeën en afwegingen opborrelen. En dat past prima, ik houd bewust enige lege ruimte in m’n agenda voor precies dit soort momenten. Een kernprincipe van me trouwens: een door wat voor oorzaak overvolle agenda laat geen ruimte voor broodnodige reflectie. Er is geen enkele reden en excuus jezelf dat aan te doen.

Blijkbaar had mijn geest dus nog tijd nodig om de inspiratie, opgedaan in de vakantie, een plek te geven. Eigenlijk kun je dat ook als werk zien. Eigenlijk? Het IS werk: reflectie, strategie, besluiten nemen. En wat bén ik blij dat mijn baas dat ook als werk ziet – dat was voorheen nog wel eens anders. Op een krampachtige manier met 9-5 omgaan slaat je als kantoorwerker lam. Toch komt het nog op allerlei plekken in Nederland voor: geen ruimte voor creativiteit, terwijl veel ruimte voor reflectie tot de beste ideeën leidt. Dat terzijde.

Waar het om gaat is af en toe te resetten: ben ik nog op het goede pad of dreig ik een actie-afvink-robot te worden? Zonder reset ben je als de mobiele telefoon die na een week steeds trager wordt en uiteindelijk vastlooptde mijne doet dat; tips? Een reset verfrist, doordat je jezelf de ruimte geeft komen vanzelf de inzichten. Wat gaat goed? Waar stuur ik bij? Wat ga ik anders doen? Wat zijn mijn nieuwe plannen. Heb jij eigenlijk ook Waanzinnige Plannen  (check dit geweldige project van schrijver Marcel van Driel)? Mijn tijdens de vakantie uitgedachte Waanzinnig Plan is inmiddels ingezet: vorige week al de eerste stap gezet door op een voor het project noodzakelijk Bekend Persoon af te stappen en een mooi gesprek met zijn broer te hebben. Voor mij een behoorlijke out-of-comfortzone actie, wel ontzettend mooi het resultaat te zien. Nu is de kunst concrete stappen te blijven zetten. Nog helemaal niet eenvoudig voor zoiets nieuws waarvan je de gevolgen, de hoeveelheid werk en de impact nog niet goed kunt overzien. Het heet niet voor niets Waanzinnig. By the way, het is een persoonlijk project, dus vanuit mijn bedrijf zul je niet iets van terugzien.

Geef jezelf de ruimte: daar word jij blij van, de mensen om je heen, en je werk zal er van profiteren. Lukt het niet zo jezelf die ruimte te geven? Lees wat in actie komen jou kan opleveren.

Houd de zaag scherp!

Wat jij ..durf je het aan die ruimte te nemen? Deel het hieronder, of laat het mij persoonlijk weten, mocht je dat liever willen.

11 gedachten over “Ben jij een actie afvink robot?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.