Ben jij bang om te falen?

Wat een inspiratie vanuit deze link: 6 Reasons Why You Are Not More Productive – Steve Martile! (update juli 2014: artikel bij Dumb Little Man niet meer beschikbaar)
Bij dezen een pleidooi om meer fouten te maken!

Op nummer 1 in bovenstaand lijstje van redenen waarom je niet productief bent staat ‘fear of failure’. Dit doet me heel sterk denken aan het boek dat ik juist uitgelezen heb: Tribes van Seth Godin. In kernachtige kleine stukjes ontleedt hij stap voor stap wat er bij komt kijken als je een groep mensen wilt leiden. Dan niet in de zin van ‘de baas spelen over’ (dat is het verouderde concept van managen), maar vooral in de zin van ‘iets te bieden hebben aan’. Mensen willen jou volgen omdat je kennis hebt die zij nodig hebben. En omdat je gewoon prettig in de omgang bent. Je kunt nog zoveel weten, maar ben je een hork, dan zal echt niemand je gaan volgen. Je reputatie, daar draait het allemaal om. En die bouw je op door constant in je netwerk aanwezig te zijn, je kennis uit te delen. En dat allemaal zonder daar direct iets voor terug te krijgen. Sociaal kapitaal noemen we dat ook wel. Welkom in de nieuwe economie! In die nieuwe economie draait het niet meer om macht en geld, maar om kennis uitwisseling en interactie tussen mensen. Maar goed, da’s weer een heel ander onderwerp. Wil je meer lezen, duik eens in het boek The Whuffie Factor.

Waar het me hier om gaat is dat in Godin’s boek centraal staat dat wij vaak dingen niet doen, gewoon omdat we bang zijn om te falen. Vanaf de lagere school wordt het er in geramd dat we de beste moeten zijn, dat falen geen optie is, en dat we hard moeten werken om dat te bereiken. Maar waarom eigenlijk? De grootste geesten hebben de grootste (denk)fouten gemaakt: Newton, Einstein, Edison. Zij lieten er zich hierdoor echter niet weerhouden, en hebben daarmee eeuwige roem verworven. Van je fouten moet je leren: neem deze uitspraak maar eens wat letterlijker.

Fouten maken mag. Je gaat er niet expres naar op zoek natuurlijk, maar fouten zijn meer een bij-product in het volgen van je passie. Het hoort er nu eenmaal bij (waar gehakt wordt… weet je nog?). En  als je er iets van opsteekt wordt je daar er een mooier mens van. Echt waar. Veel succes bij het falen gewenst!


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.