Beleef je meest productieve dag ooit met een Action Day

Deze tip is speciaal bedoeld voor ondernemers, ZP’ers en andere mensen die veel vanuit huis of een flexwerkplek werken


DRUKKE ZELFSTANDIGE, MOEITE MET THUISWERKEN?

Als zelfstandige of als thuiswerkend professional heb je het hartstikke druk. Er moet van alles en nog wat geregeld worden. Die administratie, daar loop je bijvoorbeeld al maanden mee achter. Of het vinden van nieuwe opdrachten – schiet er helemaal bij in omdat de huidige opdracht zo intensief is. Of je bent een boek, of een serie artikelen aan het schrijven. Allemaal zaken waar meestal geen directe deadline aan vastzit. En die dus o zo geschikt zijn om morgen aan te beginnen. Of nog beter, overmorgen. Ondertussen verstrijkt de tijd en heb je eerlijk gezegd vandaag weer niets anders gedaan dan op Twitter en Facebook rondgehangen, en vakliteratuur bijgelezen..eh, eindeloos gewebsurft.

Wat jij nodig hebt is een kick-in-the-but; maar ja, er zijn geen collega’s voorhanden die dat voor jou doen. Sterker nog: er is helemaal niemand die je op de vingers kijkt, en juist daarom is het zo lastig in de actiestand terecht te komen. Je hebt netjes je 3 Grote Keien uitgedacht voor deze week en toch schiet het allemaal niet op.
Gelukkig is er een onconventionele oplossing voor dit flexleed: de Action Day! Dit principe trof ik aan in het boek “9 steps to work less and do more” (*) van productiviteitsspecialist Stever Robbins.

DE ACTION DAY – HOE EN WAT

Wat houdt zo’n  Action Day nou in? Op een dag dat je boven jezelf uit wilt stijgen qua productiviteit maak je met vrienden of mede ZP’ers de afspraak minimaal 5 keer (en het liefst ieder uur)  op tevoren vastgestelde tijdstippen in te bellen op een telefonische vergaderdienst – Skype werkt trouwens ook prima. Iemand leest dan de deelnemerslijst voor en iedereen vertelt vervolgens heel kort wat ze het afgelopen uur gedaan heeft, plus wat ze het komend uur van plan is te doen. Daarna gaat je als de wiedeweerga allemaal weer aan de slag. Geen prietpraat, niet uitleggen waarom je je uurdoel niet haalde “ja, de buurvrouw belde aan want haar hond was ziek geworden en ze moest naar de dierenarts en vroeg mij…blablabla..”. Kort&krachtig en weer aan de slag.

De Action Day werkt omdat het een afspraak met anderen is die een verwachting van jou hebben. Zo’n afspraak werkt altijd beter dan een afspraak met jezelf. Je wilt niet tegenover de anderen afgaan door een inbelmoment te missen. Of door niets te rapporteren te hebben. Volgens Stever melden vele gebruikers dat ze via deze techniek hun meest productieve werkdagen ooit hebben beleefd.

Trouwens, prima wanneer je meldt tijdens lunchtijd te hebben bijgepraat hebt met een vriend. Dat was wel die vriend die je hoognodig weer wilde spreken, om de vriendschap nog een kans van slagen te geven. Dat was er al tijden niet van gekomen en daarom is dit een bijzonder productieve lunch. Jij bepaalt zelf wat je voor elkaar wilt krijgen die dag. Het gaat er juist om geen oordeel uit te spreken, dat is praat voor bij de borrel.

De Action Days zijn vooral geschikt voor die je moet doen en waar je maar tegenaan blijkt hikken. Voorbeelden uit mijn eigen werkzaamheden zijn bijvoorbeeld: mijn website restylen, een serie artikelen schrijven, een klantenmailing verzenden, beginnen met voorbereidingen voor een belangrijke lezing die pas over 3 maanden plaatsvindt, een grondige opschoningsactie van mijn papieren archief. Ongetwijfeld heb jij zo je eigen hik-klussen.

Ik zie er naar uit binnenkort mijn Action Day te hebben, samen met anderen. Wanneer je mee wilt doen, laat het weten, bijvoorbeeld via een opmerking hieronder. Dan prikken we binnenkort onze Action Day!

(*) PS: hoofdstuk 2 van dit boek staat op de website van de auteur. Dit is precies het hoofdstuk waar bovenstaand idee in beschreven is. Van harte aanbevolen wanneer je hier meer over wilt lezen!

 

Share

31 thoughts on “Beleef je meest productieve dag ooit met een Action Day

 • Cool! Als er genoeg aanmelders zijn (5-6 zou genoeg moeten zijn) kunnen we beginnen met dagen in te plannen. Ben heel benieuwd dus overige dames en heren: meld je vooral aan! ;-)

 • Lijkt me leuk om mee te doen! Maar omdat ik TIJD- en plaatsonafhankelijk werk op die dag, ben ik er pas om 11.00 bij. Kan dat?
  Hoor graag! Met enthousiaste groet, John Vrakking | daVinci – Orde op Zaken

 • @John, fijn dat je mee wilt doen! Ik heb heb je inmiddels een mail gestuurd met de uitnodiging. Wel mis je de eerste inbelmomenten (9:00 uur en 10:30 uur) waardoor het effect van de Action Day een stuk minder is. Belangrijk is dat iedereen er steeds bij kan zijn om het meeste effect te sorteren. Maar voor deze experimentele keer ben je welkom, hoor!

 • Leuk idee! Ik doe ook graag mee! Mogen ook wel persoonlijke doelen zijn toch, zoals stapels papier uitzoeken, afwas doen etc? Dat zijn namelijk ook van die typische dingen waar ik tegenaan hik :-)

  Wat ik zelf soms doe: een vriendin zeggen dat ik haar mijn planning voor die dag ga mailen. Op die manier ‘moet’ ik wel een planning maken en wijk ik er minder snel vanaf: ik ben dan immers niet de enige die weet wat ik wil doen die dag. Vergelijkbaar met dit concept dus :-)

 • @Welmoed: leuk dat je mee wilt doen. Er zijn geen “officiële” Action Days gepland, maar we kunnen dat heel goed ongestructureerd opzetten. Organisch noemen ze dat ;-) Kun je ook met anderen doen.
  Ja, en wat je met je vriendin afspreekt, is eigenlijk hetzelfde met een kleinere groep. Heel eenvoudig, en toch werkt het geweldig!

  Dat plaatje: maak een account aan bij //gravatar.com. Overal waar van dat systeem gebruik gemaakt wordt (de meeste blogs) verschijnt dan het plaatje dat je daar uploadt. Ook achteraf, dus je kunt hier controleren of het werkt

 • Zullen we samen een dag opzetten Arjan? Mijn workshop “Morgen doe ik het écht!” over uitstelgedrag en jouw info over Effectief Werken, komen volgens mij mooi samen in zo’n Action Day :-) Doen?

 • @John, Welmoed: data heb ik niet. Vooralsnog niet het plan om zelf een nieuwe Action Day te organiseren. Dat maakt het zo groot. Je kunt dit natuurlijk ieder moment met een of meer mensen om je heen gewoon doen.

  @Welmoed: het aparte is dat de vorige keer er (bijna?) alleen vakcollega’s op de Action Day afkwamen. Tot ik mogelijkheden zie om ook anderen (mijn & jouw doelgroep) hier echt mee te helpen, even niet….

 • Ik zie dat deze topic actueel blijft…
  Vind het een super initiatief Arjan, maar ikbegrijp dat jij geen plannen hebt een nieuwe te organiseren: ik wil het best op mij nemen deze dag te ‘organiseren’! Is dat een idee?

 • @Sonja, Welmoed voel je vrij om zelf een Action Day op te zetten, er zit geen copyright op vzv ik weet ;-) Het gaat mij er vooral om dat het een behoorlijke organisatie is wanneer je dit met een groep doet. Ook met 1/2 anderen werkt het al prima, hoef je bijna niets te regelen.
  Maar ik hoor graag hoe&wat, want als het uitkomt doe ik alsnog graag mee!

 • Ik dacht echt even dat ik een mail las, geheel aan mij persoonlijk gericht, toen ik bovenstaand artikel begon te lezen. Zo was het geheel een beschrijving van hetgeen ik dagelijks in verzeild raak. Dus, Arjen, ik doe GRAAG mee. Kan het nog?
  Ik geef oa zanglessen en daarom is geen dag ‘gelijk’, en op woensdag krijg ik – voorlopig – zelf les, dat is misschien een wat minder geschikte dag. Maar verder zou het moeten lukken? Ik wil het in elk geval graag proberen!!!
  Vriendelijke groeten, Meike

 • Hallo Meike,

  wat leuk dat je zoveel herkenning vindt, je valt precies onder de doelgroep van de Action Day ;-)
  n super @Welmoed dat je het al zo snel opgepakt hebt en Meike hebt doorverwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.