AdBlock Plus: hoe werkt dat eigenlijk?

Ik kom kort terug op de post van enkele dagen terug over het gebruik van addons in Firefox en Chrome. Die ging over slimme toevoegingen aan je browser. Onder andere werd de addon Addblock Plus voor Firefox en Chrome besproken. Over deze addon kwam de vraag binnen hoe je deze dan instelt, en of AdBlock uberhaupt wel werkt zonder dat je allerlei ingewikkelde zaken moet instellen? Goede vraag. Een korte toelichting:

Ik kan je gerust stellen, na installatie werkt Adblock ‘out of the box’, zonder dat je er nog iets voor hoeft te doen. Het bevat een slimme set van regels waarmee het beoordeelt welke elementen op een webpagina uit reclame bestaan, en welke niet. Het mooie is dat deze regelset regelmatig geactualiseerd wordt. Je kunt dit zelf controleren. Kijk hiervoor in het menu van Firefox onder Tools /Adblock Plus Preferences en bij Chrome onder Instellingen en dan doorklikken op extensies. Je vindt hier o.a. de instellingen van die filterlijst en kunt als je wilt eenvoudig je eigen regels toevoegen.

Veel gemakkelijker open je natuurlijk gewoon een webpagina met veel reclame in Internet Explorer (als je Windows gebruikt) en Firefox tegelijk. Zie je het verschil, dan werkt Adblock Plus!

Er is veel te doen over of je met het installeren van een reclamefilter de websites waar ze op getoond worden niet tekort doet. Ik vind dit een vreemde redenering: ten eerste is het een achterhoede gevecht want wat technisch kan, zal gebeuren. Ten tweede wil ik online zo min mogelijk afleidingen om me zo goed mogelijk op de inhoud te kunnen concentreren. Veel websites zijn zonder Adblocker gewoon onleesbaar. Een oplossing kan trouwens zijn om Adblock voor bepaalde websites standaard uit te schakelen. Dat kan namelijk ook. Kortom even installeren en uitzoeken van vanaf nu heb je een heerlijk rustige online ervaring.

PS: dit artikel is geschreven voor niet-mobiele browsers, dus voor laptop- of PC-gebruikers. Voor mobiele apparaten is het tegenwoordig ook mogelijk adblockers te installeren. Google voor meer details.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

Share

17 thoughts on “AdBlock Plus: hoe werkt dat eigenlijk?

 • Hoi Arjan.

  Misschien kun je me helpen, ik heb ook adblock plus geinstalleerd, maar helaas, er wordt niets geblokkeerd. Ik heb al verschillende filters ingesteld maar er wordt echt helemaal niets geblokkeerd.

  Heb je tips voor me hoe ik deze add wel kan laten werken?

  Groetjes Marloes

 • Hoi Marloes,

  het is heel vreemd dat AdBlock Plus niet werkt. Normaal werkt het direct na installeren en gebruikt dan al een standaard filter. Hoef je in principe niets voor te doen. Voor de zekerheid: het gaat om de extensie van adblockplus.org. In je browser zou ik de adresbalk een klein ‘stopbord’ met ABP zichtbaar moeten zijn
  Ik raad aan de extensie eens te verwijderen, je browser opnieuw op te starten en dan opnieuw de extensie te installeren. Helpt dat? Geef anders nog even iets meer informatie, dan kan ik wellicht verder helpen.

 • Hoi Arjan, ik wil ook die extensie installeren maar ik lees dat ze mijn gegevens gaan gebruiken en dat lijkt me niet zo fijn. “uw gegevens op alle websites openen” “uw tabbladen en browseractiviteit openen”.
  Dit staat er dus.
  Groeten
  Marjolein

 • Hallo Arjan,
  Ik wil adblockplus verwijderen maar dat lukt niet ik krijg een foutmelding dat hij het volgende bestand niet kan vinden adblockplusie-1.4-multilanguage-x64msi daarna breekt hij het installeren van een nieuwe poging af kan het ook absoluut niet verwijderen.

 • @Frits: in welke browser heb je Adblock plus draaien? Je wilt het via een installatieprogramma verwijderen. Dat kan echter ook via een andere manier: via het menu van de browser. Bij Chrome bv ga je naar Instellingen/Extensies. Van daaruit kun je alle extensies verwijderen, ook AdBlock. Hoop dat dit helpt!

 • Adblock draaide in IE maar werkte niet en kon het ook verwijderen. Heb nu Chrome geinstalleerd en heb daar Adblock in geinstalleerd en werkt perfect (in IE kon ik ook geen nieuwe versie installen) kan bij Chrome/instellingen wel Adblock verwijderen maar bij de software programma’s is hij niet te verwijderen dus in Chrome wel installen en verwijderen maar bij de software programma’s kan de oude niet verwijderd worden.

 • Hallo Arjan,

  Ik heb nu voor de 3e keer Windows 10 Edge geüpgrade en gebruik nu als browser Chrome dan werken de video’s en Adblock Plus maar kan bij de programma’s Adblock niet verwijderen. In Chrome moet ik Adblock bij de extensies toevoegen en kan hem daarna ook daarin verwijderen dat is geen probleem bij de programma’s gaat dat niet dus laat ik het maar zo.
  Bedankt voor de info.

  Groet Frits

 • Hallo Frits,
  bij Internet Explorer en het nieuwe Edge installeer je Adblock via een installer (de msi file). Blijkbaar heb je het originele msi file nodig om de installatie ongedaan gemaakt te krijgen. Lastig als je die niet voorhanden hebt.
  Wel fijn dat je probleem in ieder geval deels opgelost is!

 • Arjan,
  Ik heb ABP op mijn PC ( = windows-10) geïnstalleerd, en ik zie Adblock betafish & Adblockplus in mijn programma-apps staan. Vraag;
  hoe kom ik in die ABP-programma’s? (als ik er nl. op klik vraagt de pc; Verwijderen?)
  Hoe kan ik een icoontje van ABP op mijn bureaublad krijgen?
  dank voor je reactie (= niet urgent).
  m.vr.gr.
  HL

 • @han: welke browser gebruik je? Via Chrome en Firefox kun je rechtsklikken op het icoon van ABP/Adblock klikken en kom je zo in de optie terecht. Via Internet Explorer of Edge weet ik het niet zeker of dat zo werkt. Het is in ieder geval niet nodig om een icoon op het bureaublad te krijgen, dat lukt denk ik niet eens.
  Kom je er nog niet uit, vul je dan je vraag even aan?

 • Hallo Arjan,
  Safari geeft de volgende informatie over “Adblock Plus”:
  ‘Adblock Plus’ kan de inhoud van alle webpagina’s lezen, aanpassen en versturen.
  Dit geldt mogelijk ook voor gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, telefoonnummers en
  creditcardgegevens.
  Dat voelt niet “ECHT” veilig, toch?

 • Ha Jeroen,
  voor alle addons op je browser geldt dat die bepaalde rechten nodig hebben om te kunnen functioneren. Dat ze in theorie daarvan misbruik kunnen maken is een feit. Voor het bepalen of ik een addon gebruik kijk ik zelf altijd naar de reputatie daarvan. Voorzover ik weet heeft Adblock Plus een prima reputatie op dit gebied. Het enige punt van controverse is dat ze een aantal jaar geleden sommige in hun ogen acceptabele reclames (voor betalende bedrijven) toch doorlieten. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus Je kunt op basis daarvan besluiten een andere blocker te gebruiken. Zelf gebruik ik tegenwoordig uBlock Origin die een nog betere reputatie en werking heeft.
  Maar een echt veiligheidslek zit er niet in deze addon.

 • Wat versta je onder een echt veiligheidslek?
  Als je browser aangeeft dat je addon je gegevens mogelijk kan lezen en wijzigen, dan is dat toch een veiligheidslek?
  U-block toont precies het zelfde gedrag:”kan inhoud lezen, aanpassen en versturen”.
  Er zijn ook add-ons in safari waarvan gezegd wordt, dat dit niet gebeurt.
  Bijvoorbeeld Wipr. Daar staat:”Wipr heeft geen toestemming inhoud van webpagina’s te lezen of te versturen”.
  Ka-Block heeft ook geen toestemming. En ik kan er nog een paar noemen zo.

 • @Jeroen: ik zie toestemmingen die een app heeft pas als een veiligheidslek wanneer die actief misbruikt worden. Voor Adblock Plus en uBlock heb ik nog nooit gelezen dat dat zo is. Voor mij is het dan in orde. Wel zou het kunnen zijn dat de programmeurs zichzelf voor het gemak teveel rechten toeeisen, geen idee van. Het kan zijn dat dit voor jou een stap te ver is, en ik raad je aan dan een andere app te gebruiken zoals degenen die je noemt. Mocht ik ‘foute’ verhalen over uBlock tegenkomen, zal ik die ook acuut verwijderen.
  Als gewone gebruikers kunnen we volgens mij niet veel meer dan profiteren van de voordelen van zulke apps, terwijl we tegelijk niet naief zijn, en in het achterhoofd houden dat in theorie altijd misbruik gemaakt kan worden.

 • We hebben een verschillende kijk op het begrip veiligheidslek.
  Als jij foute verhalen tegen komt van apps die je gebruikt, dan is het feitelijk al te laat.
  De vermelding dat de apps die jij gebruikt informatie kunnen lezen en aanpassen is in mijn ogen zorgelijk.
  Eigenlijk ga je in mijn ogen al naïef te werk, door toch zo blindelings de app te vertrouwen.
  Je lost het ene probleem op met het volgende probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.