7 tips voor een forse boost in je productiviteit!

Je kunt hele artikelen en handleidingen lezen over hoe je productiviteit te verbeteren en slimmer en te werken. Dat heeft z’n nut. Toch is niet alles zo ingewikkeld en dat vergeten we nog al eens.. Of we zijn te koppig. Of te nieuwsgierig naar nieuwe informatie. Of… in ieder geval komt ons Werk, waar het eigenlijk om gaat, in het gedrang. Hieronder tref je een niet uitputtende opsomming van zulke eenvoudige zaken. Om jou zonder moeite even een nieuw boost in je productiviteit te geven. Af en toe moet dat gewoon. Geen uitvluchten zoeken dus, gewoon doen. Daar gaan we:

[ 1 ] Zet tijdens je werk je e-mail uit. Nee niet die notificatie van nieuwe mail, gewoon uitzetten dat Outlook of Mail. Tijdens mijn trainingen vraag ik hier vaak na. Steevast heeft van de deelnemers tweederde of meer de hele dag het e-mail programma aanstaan. Jij ook? Je wordt dan voortdurend afgeleid van je echte werk. Feitelijk ben je dan verslaafd aan nieuwe prikkels, aan “nieuws”. Zo krijg je niks gedaan, of houd je hooguit jezelf voor de gek dat dat wel zo is. Uitzetten, zorg dat je een goede planning hebt en aan de slag met die Eerstvolgende Acties!

[ 2 ] Bedenk een dag van tevoren wat morgen je Big Rocks zijn – dat wat nu jouw onverdeelde aandacht nodig heeft. Schrijf ze op, en begin je dag daarmee. Ja, nog voordat je mail gaat lezen en gaat Facebooken inderdaad. Beloon jezelf daarna met een welverdiende pauze. Breng die vooral Facebookend door zo je wilt.

[ 3 ] Blijf niet de hele dag achter je bureau zitten. Informatiewerk is intensief. Een onderbreking hier en daar zorgt dat je de rest van de tijd wel productief bezig bent. Je hoeft niemand een rad voor ogen te draaien dat je het druk hebt. Toch?

[ 4 ] Vul je dag niet tot de nok toe. Dit geldt zowel voor vergaderingen als TODO’s. Wanneer je teveel van jezelf verlangt raak je gefrustreerd. In de praktijk haal je je planning niet, en van teveel vergadertijd is ook nog nooit iemand wijzer geworden

[ 5 ] Bedenk bij alles wat je doet: draagt dit bij aan wat ik later wil bereiken? Dat kan zijn: betere opdrachten krijgen, met fijnere klanten te maken hebben, meer leuke dingen met mijn kinderen doen. Het maakt niet uit wat je doelen zijn, dit is voor ieder anders. Wanneer wat je vandaag doet niet aan je doelen bijdraagt, ben je vandaag dus alleen brandjes aan het blussen. Reuze vermoeiend, toch.

[ 6 ] Stop een uur of meer voor je wilt slapen met werken. Computer uit, iPad en smartphone aan de kant. TV(!) uit. Ga ontspannen, loop een stukje om – ook als je geen hond hebt. Lees een boek. Voldoende ontspannen nachtrust is ontzettend belangrijk om goed werk te kunnen leveren, en een gezellige metgezel te kunnen zijn. Bezuinig hier niet op!

[ 7 ] Wanneer je een nieuw programma gaat gebruiken om effectiever te werken (bijvoorbeeld een digitaal actiesysteem): prima. Zorg wel dat je deze goed leert kennen. Anders ben je als de hobbyist met een hamer die denkt dat alles een spijker is.

 

Bovenstaande 7 tips zijn een grote stap op weg naar meer productiviteit. Wil je stappen blijven maken? Meld je dan rechts bovenin aan voor updates van nieuwe artikelen via mijn gratis eZine. Je mist dan ook niets van de speciale acties die ik af en toe houd.


PROFESSIONAL OF TEAMLEIDER: heb jij -of heeft je team- het veel te druk en wil je minimaal 1 uur per persoon per dag vrijspelen?
Via de artikelen op mijn website lees je al heel veel over wat je zelf kunt doen. Wil je een stap verder dan is ondersteuning vanuit een degelijke basis belangrijk. Ik kan vanuit jarenlange ervaring als trainer/coach die basis bieden. Lees meer over mij, Arjan Zuidhof, kijk wat klanten over mij zeggen, blijf op de hoogte via de mail updates. Of kijk hoe ik jou en je team kan begeleiden.

3 gedachten over “7 tips voor een forse boost in je productiviteit!

  1. Pingback: multitasken desastreus voor je productiviteit

  2. Pingback: Hoe kom je UIT je inbox en IN actie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.