Hoera: we leven langer door Facebook. Huh?

smartphone-facebookVandaag juicht De Volkskrant dat we langer leven door Facebook, want het is onderzocht. En iedereen juicht mee. Beetje tegengas geven dan maar. Helaas willen we dat liever niet horen, want dit is toch de nieuwe werkelijkheid? Stel je voor dat je wat minder zou moeten Facebooken ;-)

Pak je het onderzoek – waar de Volkskrant heel behulpzaam niet naar linkt – erbij, dan blijkt dat ze een groot aantal verbanden hebben onderzocht, waarvan enkele significant zijn. Als je maar voldoende verbanden onderzoekt, zit er altijd wel iets bij dat in je straatje past. Tja. De onderzoekers zelf putten zich uit in vooorbehouden en dat dit vooral niet een causaal (oorzakelijk) verband hoeft te zijn. Intussen is het wel gezegd.
Het onderzoek lees je hier zelf na.

Interessante quote “This study has many limitations“.

In wetenschapsland woedt de laatste tijd een boeiende discussie hierover. P-hacking noemt men dit verschijnsel. P is de beroemde en beruchte p-waarde die aangeeft of een verband significant is. Als je tevoren een veronderstelling hebt, die onderzoekt, en daar komt iets uit: prima onderzoek. Pak je een gegevensbestand en spit je net zo lang tot je significante verbanden vindt: p-hacking.

this new epidemic of distraction is our civilization’s specific weakness

Intussen zijn er overweldigend veel aanwijzingen voor juist het tegendeel: we kunnen de grote hoeveelheid informatie gewoon niet in ons brein kwijt en worden er letterlijk “gestoord” van. De voortdurende afleiding van bliepjes en push-berichten leiden hoogstwaarschijnlijk waarschijnlijk tot aandachtsstoornissen. Je leervermogen gaat achteruit wanneer je studeert met de smartphone op je bureau. We krijgen honderd e-mails per dag. We kijken 220 keer per dag op onze smartphone. Meerdere journalisten schreven al boeken over hoe hun aandacht de afgelopen jaren langzaamaan kapot ging (leestip Nicholas Carr, Het Ondiepe). En zo kunnen we eindeloos doorgaan.

Het enige issue met al deze aanwijzingen: in tegenstelling tot alle juichverhalen horen we dit juist liever niet…

Ik kan ze al die aanwijzingen hier niet kwijt, maar als voorbeeldje tenslotte nog dit bericht, gewoon in de krant van vandaag, dat artsen zich grote zorgen maken over het grote aantal jongeren dat zich in het ziekenhuis meldt met juist aan sociale media gerelateerde klachten.

Mag ik afsluiten met Andrew Sullivan, als early adopter actief op internet, die leefde van de online interactie. Tot hij na een breakdown concludeerde dat het internet hem bijna zijn leven gekost heeft. Magnifiek essay – waarschuwing: ook magnifiek qua omvang. Ja, dat mag ik.

Quote: “this new epidemic of distraction is our civilization’s specific weakness

1 gedachte op “Hoera: we leven langer door Facebook. Huh?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.